Éltető táplálkozás

Természetes táplálkozás (mikor, meddig, mit, hányszor, hogyan, stb.)

Éltető táplálkozás

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2011. aug. 25., csüt. 9:18

Dátum: 2005. augusztus 24. szerda, 01:05 Küldte: Parsifal

Biogenikus, annyi mint "életet generáló". Így is hívhatjuk azt a táplálkozást, amely természetes ételekkel táplálja és gyógyítja az ember testét. Az alábbiakban bemutatásra kerülnek azok a "leépítő" anyagok is, amelyeket a táplálkozásunkból el kell hagyjunk, hogy mi és utódaink is egészségesek legyünk. Edmond Bordeaux Székely Professzor munkássága nyomán...

A "biogenikus táplálkozás" egy tudományos osztályozási rendszerre épül, amely az ételeket 4 csoportba sorolja a szerint, hogy azok mennyire "élő", "éltető" anyagok. Az "élő" minőség jellemzői: friss, erőszakmentes (vegyszermentes), teljesértékű (tápegész), nyers (enzimekben gazdag) növényi anyagok.

Az ételek osztályozása:

1. Biogenikus (életet-generáló, fiatalító) táplálékok (célszerűen táplálkozásunk 25%-át tegyék ki)
Csíráztatott magvak, természtesen(!) savanyított, erjesztett ételek (pl. zöldségek, savanyúkáposzta, a Prof. a nyers, nem pasztőrözött és nem homogénezett tejtermékeket is ide sorolja).

2. Bioaktív (életet fenntartó) táplálékok (min. 50%)
Nyers gyümölcsök és zölségek, azok frissen préselt levei. Frissítő, méregtelenítő, gyógyító hatással bírnak.

3. Biostatikus (tápláló) ételek (max. 25%)
Megengedhetőek a frissen, teljesértékű, vegyszermentes alapanyagokból készített hőkezelt (főzött, sütött, de nem mikróban készített!)) ételek, amelyek csak tápláló erővel rendelkeznek.

4. Biocidikus (savasító, leépítő) anyagok, "nem-táplálékok" (0%), kerüljük ezeket!
Ha még eddig nem tettük, akkor éppen itt az ideje megszabadítanunk magunkat az egészségünkre nézve káros anyagoktól, amelyek használata szokássá vált. Prof. Székely Amerikában nagy sikerű könyvében - a "Biogenikus élet esszénus útja" címűben - leírja a modern ételek nagy csoportját, amelyek biocidikusak, vagyis túlságosan savasító hatásúak, és leépítik az emberi szervezetet. Ebbe a kategóriába tartozik az összes húsféleség, a nem friss és rossz minőségű hőkezelt (főzött, sütött, mikróban készült, ...) növényi ételek, továbbá a feldolgozott és csomagolt "félkész", vagy "kész" ételek, amelyek megszámlálhatatlan káros anyagot tartalmaznak, mint az adalékok, vegyszerek, tartósítószerek, szennyezőanyagok, emulgeálószerek, nedvesítők, mesterséges színezékek és ízesítők, permetezőszerek, gázok, hidrogénezett összetevők, rovarölő szerek, lombtalanítók, gombaölő szerek, habzásgátlók, keményedésgátlók, mesterséges édesítőszerek, sűrítőanyagok, és ki tudja, még mi. Ugye milyen rettenetes már csak olvasni ezeket? Hát még megenni! Ezektől nem lehet senki sem EGÉSZséges, lassan a szervezetünk, vagy az utódaink leépülését, gyengeségeit okozzák.

Székely azt írja: "...A gyártók megsemmisítik a természetes összetevőket a táplálékokban, és helyettük valamilyen mesterséges adalékanyagot találnak ki. A manipulációnak ezen formája megbontja a táplálék biokémiai egyensúlyát, hogy az már nem lesz teljes értékű. Minden alkalommal, amikor ilyen mesterséges anyagokat fogyasztunk, az élő szervezet biogenikus és biológiai folyamatai sokkot kapnak. Az élő szervezet azonban próbálja helyrehozni a megbomlott egyensúlyt, gyakran kevés sikerrel. Minden egyes alkalom kedvez a betegségek kialakulásának, amelyek a megzavart biológiai rendszerben könnyen megtelepszenek. Így hosszú távon krónikus és degeneratív betegségekre számíthat az ember. Gyakran még az egyszerű táplálékokból is (mint a gyümölcsök) nagy számú mesterséges és mérgező anyagot viszünk szervezetünkbe."

Ilyesztő a helyzet a "modern" feldolgozóiparban, különösen úgy, hogy újabb vegyianyagok, hormonok, és genetikailag módosított élelmiszerek jelennek meg. Egyre sürgetőbb, hogy mindannyian tudatában legyünk a helyes táplálékválasztás fontosságának. Az alábbi listán olvasható néhány olyan élelmiszerként árult anyag, amelyet a modern ipar gyárt, viszont csak a test leépítésére szolgálnak. A választás mindig rajtunk múlik. Eldönthetjük, hogy milyen életet szeretnénk magunknak, környezetünknek, és meg is valósíthatjuk azt.

Biocidikus (savasító, leépítő) anyagok, "nem-táplálékok", kerüljük ezeket!

1) dohányfélék, kávé, alkohol, gyógyszerek (aszpirin, stb.), csokoládé, finom(ított) cukor, szervetlen asztali só, fehér v. finom(ított) liszt, tojásos fehérlisztes tészták, fehér kenyér, sütemények, kekszek, fekete tea, dobozos műzlik, fényezett magvak (fehér rizs), fehér búzadara, konyhakész zabpehely, stb., stb.

2) pasztőrözött, homogénezett tej és tejtermékek (sajt, vaj, tejföl, ...), fagylalt, hidrogénezett olajok, margarin, szójatermékek (kivétel a vegyszermentes, erjesztéssel készült termékek, mint a miszó és a tamari), tojás, stb., stb.

3) az összes sült étel, az összes húsféle (a növényi húspótlók, mint a szója- és búzahúsok "helyettesíthetik" ezeket leginkább átmeneti jelleggel)

4) tartósított, befőzött és fagyasztott ételek, még akkor is, ha "vegyszermentesek", mert nem frissek, és értéküket vesztették

Az egyes pontok nem rangsort jelentenek, ezen termékek egyikének legkisebb mennyisége sem fogyasztható ártalom nélkül. Mindegyik károsít és leépít!

***

Az emberi szervezet számára szükséges anyagokat legjobb minőségben a biogenikus (életet-generáló) és bioaktív (életet-fenntartó) táplálékok tartalmazzák, így ezeket kell leginkább fogyasztani. (A Természetben a legközelebbi rokonaink, az emberszabásúak is ezeken élnek!) Ezek egészséges, vibráló, "élő" ételek, így éltetnek bennünket. A biostatikus főtt növényi ételek megengedhetőek, leginkább a szokásos vágyak kielégítése, a kultúrkörnyezet miatt, mivel ezek nem mérgezőek. Csak tápláló értékük van, viszont elősegítik a hízást és az öregedést. Ilyenek lehetnek a vegetáriánus erőlevesek, a természetes kovásszal (nem élesztővel) készült teljesőrlésű gabona kenyerek, barna rizs és más kása, bab, borsó és lencsefélék, főzött zöldségek.

Viszont ha egy ember súlyosan beteg, legjobban akkor jár el, ha a főtt ételeket száműzi, amíg az egészsége helyre nem áll. (Erről bővebben a Edmond Székely: Természetes élet és gyógymód című könyvében, amely a Kozmoterápiai gyógymód keretében alkalmazza a nyers, "gyógyító" táplálkozást.) Kerüljük a túl bonyolult ételeket és keverékeket, ételeinket lassan és csendben költsük el. A szánkba vett táplálékot alaposan rágjuk meg, hogy az szinte folyékonnyá váljon.

A biogenikus (életet generáló, gyógyító és fiatalító) táplálkozás vásárlási listája:

Megjegyzés: Kerülni kell az összes húsfélét. Kerülni kell az összes előre csomagolt, feldolgozott élelmiszert, mint a dobozos műzliket, szójatejeket, mirelit árukat, tasakos leveseket, fűszerkeverékeket, csomagolt gyümölcsleveket. Lehetőleg a vegyszermentes, nem hőkezelt, nem besugárzott, nem genetikailag módosított táplálékokat válasszuk. Kerüljük a hidrogénezett olajokat, a finomított (fehér) cukrokat és sókat (kivétel a Kelta só lehet (jó minőségű tengeri só)).

Biogenikus táplálékok:
-Csíráztatott magvak: búza, rozs, lucerna, görögszéna, vöröshere, retek
-Áztatott magvak, friss magtejek (nyersen, sótlanul): hántolatlan szezámmagból, lenmagból, hántolt hajdinából (a barna már pörkölt, a zöld a csíraképes!, ezt használjuk), hántolt nyers napraforgómagból
-Diófélék: dió, mandula, magyar- és törökmogyoró, stb.
-Csíranövények (fűlének, salátának): búzából, hajdinából, lencséből, fokhagymából, mogyoróhagymából
-Erjesztett termékek: természetesen savanyított káposzta, és más zöldségek, kovászos uborka
-Az eredeti cikk ide sorolja az erjesztett tejtermékeket is, mint az aludttej, túró, a nyers sajt. A tejtermékekkel kapcsolatos helyes döntéshez olvassuk el a Tej: élet, erő, egészség?(!) című írást is, viszont amíg fogyasztunk tejterméket, addig a Székely prof. által ajánlott módon tegyük, vagyis frissen, piacról vásárolva, aludttejként, túróként.

Bioaktív táplálékok:
-Friss, lehetőleg helyileg termett, vegyszermentes, szezonális gyümölcsök: alma, körte, szőlő, paradicsom, bogyósok (málna, eper, ...), barackok, stb.
-Nyers, friss zöldségek és egyéb gyümölcsök: avokádó, répafélék, paprikák, uborkák, saláták és levelek, spenót, hagymák, fokhagyma, stb.
-Szárított gyümölcsök: szőlő (mazsola), datolya, füge, körte, szilva, stb.

Biostatikus ételek:
-Barna rizs
-Teljes gabona(kenyér)- és kása magvak
-Hüvelytermések (babok, borsók, lencsék)
-Burgonya
-Főzött zöldségek (brokkoli, tökök, hagymák, répafélék, káposztafélék)
-Nyers vagy kevés frissen pirított, sótlan földimogyoró

További használható anyagok:
-Hidegen sajtolt, és extra szűz olajok: olíva, napraforgó, lenmag, pálma- és kókuszvaj
-Tengeri só, kelta só
-Nem erős növényi fűszerek
-Nyers juharszirup, az eredeti cikk mézet is ír (habár annál sokkal jobb a növényi édesítő, vagy az aszalt gyümölcs)
-Gyógynövény teák (koffeinmentes)

Felhasznált írás: The Art of Sobriety - The Biogenic Nutrition Meal Plan (A mértékletesség művészete - A biogenikus táplálkozás terve) Kevin & Donna Philippe-Johnsontól, akik okleveles tanárai a "biogenikus életnek" az USÁ-ban. Bátorítanak mindnyájunkat, a természetes, egyszerű, kreatív életmódhoz való visszatéréshez, amely az összes energia- és tudásforrásból merít, és biztosítja a harmóniát magunkkal és a Természettel. A természetes gyógymód és a biogenikus táplálkozás csak egy része a biogenikus életmódnak.

Szerkesztette Parsifal.

Ajánlom elolvasni - magyar nyelven is - a szerző, Edmond Bordeaux Székely könyveit, leginkább a Természetes élet és gyógymód címűt, amely bemutatja a gyógyító Kozmoterápiát.
Avatar
Parsifal
Grafomán
 
Hsz: 946
Csatlakozott: 2004. okt. 7., csüt. 0:00
Tartózkodási hely: Körösök vidéke


Vissza: Táplálkozás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 6 vendég