Dátum: 2005. december 16. péntek, 00:05 Küldte: Parsifal
A tojás jobb választás, mint a hús, de nem biztos, hogy elég jó.
Hallgassuk, mit mond a "Tudományos vegetarianizmus" könyv írója, Székely Professzor, aki ugyan megengedte a tojás fogyasztását, de csak bizonyos minőségi követelmények betartásával.
A Prof. pusztán az anyag szempontjából vizsgálódott, és rávilágított egy fontos dologra:
"Tojás: csírája ugyanolyan ártalmas a szervezetre, mint a hús, amelynek következtében a tojást csírátlanítani kell... A sárgáját nyersen is fogyaszthatjuk."
Ki az, aki manapság csírátlanítja a tojást? Ki az, aki nyersen eszi a tojássárgáját? Úgy gondolom, az emberek nem így tesznek. Mi sem így tettünk, amikor még mindenfélét ettünk. Aztán amikor erről először olvatuk, kipróbáltuk ezt a csírátlanítást, de nem lett gyakorlatunk. (Még Schirilla is megutálta a tojást, e művelet miatt. - Már-már nevetséges, megalázó, hogy ilyen tojásra szorulnánk rá, nem?) Aztán a madarak szeretete erősebb volt, és most már ehhez következetesen cselekszem, étrendemben a tojásoknak sincs helye. De valójában szükségtelen is, hiszen kedves, növényi táplálékok állnak rendelkezésemre.
Köztudott, hogy a tojásban sok a koleszterin nevezetű anyag, sok mai ember számos betegségének kiváltója. Koleszterinre nincs az embernek szüksége a táplálékokból. A növényi ételek nem tartalmaznak koleszterint.
Szerencsére sohasem csak a hús és a tojás közül kell kell választani, így választhatjuk a változatos növényi táplálékok tömegéből.