Élvezeti cikkek? Méltányosabban!

Természetes táplálkozás (mikor, meddig, mit, hányszor, hogyan, stb.)

Élvezeti cikkek? Méltányosabban!

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2011. szept. 15., csüt. 8:44

Dátum: 2006. február 21. kedd, 00:05 Küldte: Parsifal

Kávé, déligyümölcsök, csokoládé. A mai globalizált világ embere gyakran fogyasztja ezeket. Pedig micsoda szenvedések árán jut ide. Eddig nem tudtunk erről, de mostmár változtatni akarunk, jobbat akarunk, ha egyáltalán szükséges. Létezik jobb választás, és előbb-utóbb előáll! Fair trade biotermékek, hazai biotermékek...

"Az élvezeti cikkek zöme a világ legfejletlenebb területeiről származik. Banán, kávé, kakaó, trópusi gyümölcsök stb. Felelősségünk abban áll, hogy vagy támogatjuk az ottani kistermelőket, hogy hagyományos, több évszázados kultúrájukkal egészséges terméket állítsanak elő (a nagyüzemi gazdálkodási móddal termesztett növény helyett "fair trade-bio" termékek választásával), vagy behódolunk az olcsó kínálatnak, amely mögött iszonyatos környezetpusztítás és helyi erőforrás kizsákmányolása húzódik meg, beleértve a humán erőforrás kizsákmányolását is. Talán sokan nem is tudják, amint Hawaii szigetén a legnagyobb ananászmonopólium, a Dole éjjel-nappal vegyszeres permetfürdőben tartota a több ezer hektáros ültetvényt, miközben a permetező traktort vezető helyi bennszülött egy szál kisnadrágban tette dolgát és rótta a fordulókat. Hányan gondolnak erre, amikor szuperolcsó ananászokat kínálnak a helyi szupermarketben?
Amikor a biotermékek magasabb árán szörnyülködünk, nem árt erre is gondolni."

Forrás: Természetgyógyász magazin, 2005. július
A zárójeles rész a cikk szerkesztőjétől származik.

A szerkesztő kommentárja:

A fenti írás a döbbenetes valóságot tárja elénk. Minden jóérzésű ember, aki eddig "A lényeg hogy olcsó legyen!" mondattal jellemezhető módon vásárolt, amit éppen megkívánt, az ezek után tudatosabban szeretne választani, valami sokkal jobbat.

A példa megerősített, hogy "keresnem kell" a jobb választást. Egyáltalán fel kell mérnem, szükségem van-e arra a termékre, ami ilyen háttérrel és hatásokkal rendelkezik? A háztartási élelmiszereink között a szezámmag, a különböző pálmatermékek (pálma és kókuszvaj, biomargarin, kókuszreszelék, kókusztejpor, tisztákodó- és tisztítószerek), egzotikus fűszerek, és talán még más is megtalálhatók. Találtam jobb változatokat, ezeket itt megosztom. A közeljövőmben induló reform-üzletem pocain ilyen termékeket részesítek előnyben.

Az olajos magvak mindennapi eleségeim. A hazi bio olajosak, a dió, a mogyoró és a mák változatossá tételét hivatott betölteni étrendemben a szezám. Először fehér volt csak. Az indiai. Nem fair, nem bio, és a hántolástól fehér. Első lépés volt teljesértékűt keresni, vagyis hántolatlant. Sikerült a boltosokkal rendszeresen hozatnom, és nagy örömömre bio minőségben (származási helyek: alnatura-ugandai, biopont-burkina faso-i, ökoszervíz-szudáni; mind közép-afrikai). Nem is drágább, mint a fehér, tisztább gazdálkodásból származik, és még közelebbről is jön. Aztán egy az egyik közeli üzletbe olyat hozattak, éppen nem sokkal a fenti sorok olvasása után, amely fair trade és bio minőségű is, ráadásul a mégközelebbi Egyiptomból (rapunzel). Kicsit drágább, mint az eddigiek voltak (200 ft helyett 350), de jó választásnak ígérkezett. Ebből a magból még a kertünkbe is vetettem, próba-szerncse alapon. Sikerrel. Ugyan csak egy vékony sorban szórtam el, de szépen kifejlődött és beérett a növény. Egyértelműen a mákkal rokon, megjelenése, toktermése, és a magjának tulajdonságai, felhasználása is. Talán jobban ráállok a házikerti termesztésére, mert egyértelművé vált számomra, itthon is megterem a szezám. De szerencsére ezután találkoztam a legjobbnak tűnő választással. Mindenki által elérhető a hazai szezám. Tehát már a nagyban biotermesztők figyelmébe is bekerült a kicsi, de annál értékesebb olajos mag. A bio gold márkanévvel fémjelzett, általam félkilós kiszerelésben megismert szezámmag magyar. Ha jobban belegondolunk, ez a leg"fair"ebb. Ajánlom mindenki figyelmébe!

A pálmatermékekkel kapcsolatban megemlítenék egy múltheti hírt, amely szerint Indonéziában tovább súlyosbodik az "erdei emberek" helyzete (az orángutánokat már a kihalás veszélyével fenyegetjük), mivel a lakóhelyüket adó őserdők helyén egyre több pálmaültetvény nő ki. És ezek mögött a cselekmények mögött minden bizonnyal a mi igényeink is ott húzódnak, vagyis a felelősségünk vitathatatlan.
Mit tehetünk? Valódi szükségleteink szerint válasszuk, lehetőleg fair és bio termékeket. Kapható bio pálma és kókuszvaj, még tán ebből készült szappan is (ökoszervíz) , bio kókusztejpor (biopont, ökoszervíz), biomargarin. Ugyanígy létezik minden terméknek bio alternatívája, keressük, kérjük ezeket, de ha valamit lehet, akkor helyettesítsünk közelebbi, vagy hazai termékkel. Más kontinensek bio kakaója helyett megfelelő az európai (spanyol) karob, és nem mellesleg olcsóbb is. Hogy a biotermékek mennyire fair termékek is, nem tudom, na jó, a környezettel szemben fairebbek, tehát jobbak, mint a nem bio választások. Mindenben keressük a legjobb megoldásokat! Elő fognak állni, mert aki keres, az talál!
---------------------------------------------------------------------------------
Megjegyzés: Azt mondhatná egy kívülálló, hogy ugyan már, micsoda bogaras vagy, ennyit foglalkozol ilyen dolgokkal, címkét olvasol, más árut rendelsz a boltba, stb.
Igen! Úgy gondolom, minderre szükség van, mivel az élet ilyen bonyolultan zajlik manapság, hogy nem látjuk, mit csinálunk. Régen mindenki maga csinálta a dolgát, manapság mással végeztetjük. Még azt is, amit mi nem csinálnánk. Ez következetlenség, továbbá, mint látjuk, káros is! Nem kerül sok energiába a helyes életmód, a helyes választásokkal való foglalkozás, és a jó végül megteszi hatását. Csak el kell kezdeni!

Legyen minden napod a szeretet ünnepe! Élj vegán, keresd az erőszakmentesebb választásokat!

Ajánlom magamat!
A cikket szerkesztette: Parsifal
Avatar
Parsifal
Grafomán
 
Hsz: 946
Csatlakozott: 2004. okt. 7., csüt. 0:00
Tartózkodási hely: Körösök vidéke


Vissza: Táplálkozás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég

cron