Hüvelyes termések (babok, borsók, lencsék) helyes fogyasztás

Természetes táplálkozás (mikor, meddig, mit, hányszor, hogyan, stb.)

Hüvelyes termések (babok, borsók, lencsék) helyes fogyasztás

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2011. szept. 17., szomb. 20:45

Dátum: 2006. március 09. csütörtök, 00:10 Küldte: Parsifal

Minden népnek nemzetnek megvan a saját nemzeti babféle eledele. Ki tudja hány tucat babfajtát tartanak nyilván. A legalapvetőbb tulajdonságaik azonban ezeknek a babfajtáknak hasonló. Az pedig a főzésre való előkészítésre vonatkozik.

"Nem igazán az ember számára alkalmas táplálékok" a hüvelyes termések, mondta Ferencsik István természetgyógyász. Elfogadható megállapítása valószínűleg azon a felismerésen alapul, hogy nem fogyaszthatóak önmagukban és nyersen, pedig a természetben fellelhető táplálkozási példák ezt mutatják (egy fajtát, nyersen), az állatok így étkeznek, és az ember is táplálkozna, ha nem lenne önálló választási, döntési képessége. De van, és már régi időktől eszi ezeket magokat. Ezért nézzük meg, hogyan a legjobb enni a bab-lencse-borsóféléket. Ehhez a legújabb felismeréseket, tudományos kutatásokat ugyanúgy felhasználjuk, mint a már régen bevált módszereket.

1. Mikor együnk hüvelyeseket?

"Nem felépítő anyagok, ..., főleg a tisztítás időszakában van nagy szerepük, tehát télből a tavaszba történő átmenetkor, valamint az őszi-téli táplálkozási fordulónál" - összegzi ismereteit a természetgyógyász.
Március eleje: Jócskán itt az ideje!

2. Miért csíráztassuk a hüvelyeseket?

Minden bab tartalmaz gázkeltő anyagokat. Így a belekben, bármennyire is tartalmas anyagot juttatunk, kényelmetlen helyzeteket okozhat számunkra. A gázok elkerülésére a legjobb a csíráztatás.
A babfélék csírástatása ősi elkészítési módszer. Általánosságban a csírázott babok értéke abban van, hogy könnyebben emészthetők, és nem termelődnek gázok.Elkészítési mód: A csíráztatás nagyon egyszerű folyamat, bármely maggal hasonlóan járhatunk el. Veszünk egy üres befőttes üveget, beáztatjuk a babot, két három órára vagy egy éjszakára. Azután leöntjük róla a maradék vizet, és lefedjük egy gézzel, ráerősítünk egy körgumit. Három napon át reggel és este leöblítjük tiszta vízzel. Ügyeljünk arra, hogy alaposan csurgassuk le. Ha többet akarunk csíráztatni, legjobb, ha lapos edénybe tesszük elterítve. Ha nagyobbra akarjuk a csírát, tovább hagyjuk nőni.

3. Nyers hüvelyesek - élő vitaminkoktél?

A táplálékunk tudományos felülvizsgálata, a modern eszközük lehetővé tették számunkra, hogy meggyőződjünk arról, milyen hatalmas energia, szabadul fül a hüvelyesekből a csírástatás által. Két-három napi csíráztatás után a magban szunnyadó erő és energia feltámad, élni kezd. Szinte minden vitamin megtalálható benne, valamint a páratlan értékű enzimek, amelyekhez oly kevéssé jut a szervezetünk, mert az élelmünkben ha jelen is van kisebb nagyobb mennyiségben, a főzéssel elpusztítjuk. A magban levő protein a csírázással aminosavakká alakul át, így az emésztés sokkal könnyebb lesz. A keményítő is megváltozik a csírázással, egyszerű cukrokká alakul át, így emésztésük könnyen történik, ami annyit jelent, hogy elfogyasztás után hamarosan a vérbe kerül a meghajtó anyag, illetve gyors energia dús táplálékhoz jutunk ha babcsírát fogyasztunk. A különféle vitamin más-más mennyiségben található a csírázó babfélékben. A szójában például a C vitamin szaporodik el hihetetlen mértékben néhány nap alatt, hat-hétszáz százalékkal is emelkedhet a csírában. Ezt különösen akkor tudjuk értékelni, amikor más növény nemigen áll rendelkezésünkre, pl. a téli megfázások idején.

A nyers csíra jó tulajdonságai következtében rendkívül jótékonyan hat a mirigyek munkájára. Az enzimek az aminosavak, és a vitaminok könnyen eljutnak a mirigyekhez, aminek következtében az egész szervezet működése föllendül.

Használat előtt megmossuk, és lemezvágóba teszünk egy negyed csésze csírát és pépesítjük ízlés szerint. Bármely más zöldség-lével keverhetjük. Rajtunk áll, milyen receptet állítunk össze, hogy elfogadhatóvá tegyük. Az így nyert ital gyógyító hatású élő táplálék.

4. Hőkezelt hüvelyesek

Ha hőkezelni akarjuk a hüvelyes terméseket, akkor is csíráztassuk őket, így könnyebben emészthetők, és nem termelődnek gázok. A kíméletes párolás ajánlott tiszta vízben (pl. pi-víz), ha főzeléket készítünk, akkor a rántás minél frissebb, teljes őrlésű gabonából készüljön (búza, barnarizs). Nyers fűszerekkel (hagyma, fűszerpaprika, zöldfűszer, zöldpor (szárított zöld levelek őrleménye), stb.) revitalizáljuk, a hőkezelt magcsírát, mondjuk a párolt lencsecsírát nyers fokhagymával, és az így kapott egytálételt helyes társításban, pl. nyers zöldségfélével, esetleg teljes őrlésű gabonából készült étellel, kenyérrel, alaposan megrágva (nyállal jól elkeverve a tápanyagok minél könnyebb emésztése miatt) ehetjük. A bab, borsó és lencse elsősorban mint keményítőtápanyag jön számításba, míg a szója inkább fehérjekoncentrátum. Ezt a helyes társításnál figyelembe vehetjük.
A hüvelyes pelyheket gyorsan át kell szárítani forró sütőben fogyasztásuk előtt!

5. Mit válaszak? Szóját vagy a jól ismert lencsét, babot?

A nagy reklámhadjáratok hatására elterjedt, hogy milyen hasznos és fontos táplálék a szója, pláne vegetáriánusoknak, mert nekik csak ez az egyetlen étel, amely teljes értékű fehérjét szolgáltat. Az igazság azonban az, hogy a szója nem nélkülözhetetlen, mert
megfigyelések és tudományos kísérleti kutatások szerint
- nem szükséges teljes értékű fehérje fogyasztása minden étkezés alkalmával, de még naponta sem,
- az emberi igényeket kielégítő fehérjemennyiségnél több, túl sok fehérjét tartalmaz,
- a teljes értékű fehérje elvárásának megfelelő növények is vannak, mint pl. a kelbimbó, a sárgarépa, a kukorica, a tök, a burgonya, a zöldborsó, az összes dióféle, a szezám- és napraforgómag, sőt, és még a paradicsom is.
Tehát nem kell a szóját válasszuk, nem nélkülözhetetlen, megmaradhatunk a régről ismert hazai baboknál, lencséknél, borsóknál. Sok fajtájuk nagy változatosságot biztosíthat, ráadásul olcsóbbak is.

6.A szója Keleten és Nyugaton

Keleten ismerték korábban a szóját, ahol is tamarit (szójaszósz), misót (fermentált szója), tofut (szójasajt) készítettek belőle, és csak kis mennyiségben fogyasztották hosszú évszázadokon keresztül, és így eszik manapság is. Ha az ottani emberek egészségében, erejében, hosszú életükben szerepet játszik a szója, akkor sosem a nagy mennyiségű, hanem éppen kis adagú fogyasztása.
Éppen ezért a Nyugati eladáscentrikus (profitorientált, pénzéhes), a szója nagy mennyiségű, mindennapi fogyasztására ösztönző reklám hibás és káros. Ne dőljünk be neki!
Nyugaton átvették a tradicionális elkészítési módokat, de újabbakat is kitaláltak,mint a szójagranulátum, szójaszelet, texturált szójakocka, szójaizolátum előállítása. Ezeket bonyolult ipari folyamatokkal gyártják, amelyek értéktelenítik, elrontják, károsítják az anyagot. Erről bővebben az oldal alján megjelölt cikkből tájékozódhatnak. Ha már választjuk, hát helyesebb a tradicionális szójatermékek választása.

7. Friss szójatej

Azok számára akik érzékenyek a tehéntejre, kitűnő tejpótló lehet a szójatej. Egy csésze langyos vízhez adunk egy negyed csésze szója csírát, és egy kiskanál juharszirupot, datolyamézet, malátát (a helyes döntéshez felhasználható az Édesszájú ember című cikkem). Összekeverjük a turmix géppel és fogyaszthatjuk, vagy felfőzzük néhány percig, ha lehűlt hűtőszekrénybe tároljuk. Bármely étel-recepthez használhatjuk tehéntej helyett. (Ennél már csak a gabonafélékből (zab, rizs) vagy olajos magvakból hőkezelés nélkül készült növényi tejek jobbak (mandula, dió, mogyoró.)

8. Szója: akkor most igen vagy nem?

Még ha vannak is bajok a szójával, amelyek alapján érdemes meggondolni fogyasztásukat, ha választani kell az állati eredetű termékek és a szójatermékek között, akkor egyértelműen utóbbiakra essen a választás. A szójánál ugyanis az állati eredetű termékek lényegesen rosszabb hatásúak, és az eredetük sem utolsó szempont, sőt!
Hús helyett szójahús, tej helyett szójatej? Jó úton vagyunk. Vagy van mégjobb választás? Búzahús (búzasikér, szejtán), rizs- vagy mandulatej? Hát igen. Keresd és válaszd mindig a legjobbat! Élj vegán, erőszakmentesen, tisztán, növényeken!

9. Földimogyoró

Ez is hüvelyes termés. Frissen, héjában rövid ideig pörkölve, vagy ha jó ízű és hatású, akkor nyersen, vagy csíráztatás után tejként elkészítve, főétkezésként, nem pedig nassként fogyasztható.

Felhasznált és ajánlott írások:
-Váradi Tibor: Az egészséges életmód alapjai
-Ferencsik István: A természetes életmód ételei (a szövegben a természetgyógyászra való utalásnál rá gondolok, őt idézem)
-Az élő táplálék gyógyító hatása - Zöldség, gyümölcs, magok hatása az egészségre - http://www.geocities.com/zold_gyum/csibab.html
-A szójatermékek egészségkárosító hatásai - kinek lehet itt hinni? - http://www.geocities.com/all_are_one.geo/hun/szoja.htm
Avatar
Parsifal
Grafomán
 
Hsz: 946
Csatlakozott: 2004. okt. 7., csüt. 0:00
Tartózkodási hely: Körösök vidéke


Vissza: Táplálkozás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron