Avagy mi a baj a tradícionálisnak nevezett magyar konyhával

Természetes táplálkozás (mikor, meddig, mit, hányszor, hogyan, stb.)

Avagy mi a baj a tradícionálisnak nevezett magyar konyhával

HozzászólásSzerző: giyandeva » 2011. szept. 19., hétf. 13:57

Dátum: 2006. március 16. csütörtök, 08:00 Küldte: giyandeva

A magyaros konyha hallatán a legtöbb embernek a zsíros, erősen fűszeres ételek jutnak eszébe. Pedig a mai magyar konyhaművészet cseppet sem hasonlít az ősmagyarok étkezésére és ételkészítésére, kialakulása folyamatos volt: Miközben vesztett ősi jellegéből, nemzetközibb is lett, ugyanakkor megmaradtak az egyedi ízek is. Sok ételünk származik a török korból, és elsősorban a szegényebb rétegekből. Konyhánk "végső" állapotát a XIX. Században nyerte el.

S habár a magyar konyhát számos hatás érte, és elvileg számos színes és ínycsiklandó fogás létezik szerte az országban amiről bátran állíthatnánk, hogy méltán képviselhetné étkezési kultúránk, ehelyett a fejekben lévő valóság sajnos totál más.

A www.magyaroszag.hu honlap pl. a következő ételeket határozza meg mint tradícionális magyar gasztronómiai különlegességek: Csirkepörkölt, Sertéspörkölt, ·Pacalpörkölt,·Disznótoros, Jókai bableves,·Esterházy-rostélyos,·Kocsonya, Hortobágyi palacsinta,·Paprikáskrumpli,·Gulyásleves,·Kolozsvári töltött káposzta,·Halászlé, Lecsó,·Újházy tyúkleves,·Kapros-túrós rétes, Mákos guba

Azt hiszem nem kell sokat szemezni a fenti felsorolással, hogy felfedezzük az alapvető problémát ételenik kapcsán: egyáltalán nem mutatnak változatosságot alapanyagaikat tekintve! A mákos guba és kapros túrós rétest kívéve, mindegyik fő illetve hangsúlyos eleme a hús. A különbség csak annyi, hogy néhány más zöldség esetleg fűszer, esetleg bővebb lével felengedve.

S gyanúsan hiányzik a felhozatalból a különböző gabonák, zöldségek, magvak, gyümölcsök széles választéka... Elgondolkodott valaha bárki is, Magyarorszégon miért nem divat a saláta? Miért csak az ecetes uborka, savanyú tálalható fel a fogásokhoz? Hogy a zöldség csak "köret"-ként és "ágy"-ként jelenik meg esetlegesen egy egy fogásnál? S hogy lehet, hogy a fenti ételek fűszer változatossága kimerül ugyanabban a néhány fűszerben: paprika, bors, majoranna, kömény, babér és ennyi. Kétségeim vannak és erősen gondolkozom...

Sajnos a magyar tradícionálisnak nevezett konyha az alapanyagok egyhangúságán kívül más betegségekkel is küszködik többek közt:
-máig él az a nézet, hogy mindent pépesen puhára kell főzni. -a párolás fogalma még mindíg ritka jelenség, helyette a főzés eljárását választják sokan.
-a zsiradékok tekintetében ma is él az a rögös eszmbe hogy a disznózsír fogja megadni az ételek aromáját.
- a húsok pirításnál pörzsanyagok keletkeznek(a hús egyéb más káros hatásairól nem is beszélve), melyek bizonyítottan rákkeltő hatásúak, de a magyar konyha előszerettel süt, pirit bő zsírban is.
-általánosan elmondható, hogy a "magyar ételek" magas sótartalommal rendelkeznek, zsírosak. Az édességekre a mesterséges émelygős édes íz jellemző.
-nem választja szét a különböző alapanyagokat, gyakran együtt szerepel hús, gabona, és tejtermék is. Ezzel különösen nehezen emészthetővé teszi a már amúgy is "tellt" ételeket. Nem csoda ha egy bő fogás után már senki se tud mozdulni...
-hasonlóan nagy divatja a mértéktelenségnek, egy háznál szinte lesajnálják azt, aki nem 2x repetázik egy fogásból.
-a különböző mámorító "drogoknak", mint bor, pálinka stb. hagyománya van, sőt egyesek tudományosan bizonyítva érzik áldásos hatásukat

Természetsen a felsorolást lehetne még folytatni, ki ki gondolja hozzá ami eszébe jut.
Mindenesetre elgondolkodtató, hogy miért is van ez így. Tény: Magyarország vezeti Európa keringési, érrendszeri, szív és légzőszervi betegségeit. Kollektíve mikor látjuk be, hogy akár lehetnénk a legegészségesebb nemzetek soraiban is. És itt nem a magyar ételkülönlegességek ellen szeretnék hangzatos beszédet mondani, mert lehetne sokmindent elkészíteni egészségesen.
Újra felfedezhetné a magyar konyha a rég elfelejtett recepteket, fűszereket, eljárásokat melyek révén az "ismerős ízek" is egészségesen elkészíthetőek lennének.

Nemhiába tartja a mondás: minden a hozzáállás kérdése. Itt lenne az ideje hogy kidobjuk a megfakult téveszméket, melyek egyelőre kiirthatatlanul kísértenek sok háztartásban. Teremtsük meg újra a magyar konyha régi rangját, úgy, hogy egészséges ételeket készítünk a nem ártás az ahimsa elvével.
A döntés a mi kezünkben van. Itt az idő, végre tegyük meg!Gábor
Avatar
giyandeva
Grafomán
 
Hsz: 790
Csatlakozott: 2006. feb. 7., kedd 1:00
Tartózkodási hely: Székesfehérvár


Vissza: Táplálkozás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron