A modern kor feketelevese: A TEJ

Természetes táplálkozás (mikor, meddig, mit, hányszor, hogyan, stb.)

A modern kor feketelevese: A TEJ

HozzászólásSzerző: giyandeva » 2011. okt. 4., kedd 8:44

Dátum: 2006. június 01. csütörtök, 01:00 Küldte: giyandevaMagyarországon 1975 óta minden május utolsó keddjét a tej világnapjaként ünneplik, s rendre meg is jelennek cikkek különböző forumokon, melyek a tej áldásos hatásait dicsőítik.
vitalitas.hu
A modern tejipar arról azonban mélyen hallgat, milyen eszközökkel teszik fogyaszthatóvá tömegek számára a tejtermékeket, milyen körülmények közt "termelik" a szó szoros értelmében a tejet és belőle készített produktumokat. Arról pedig tabu beszélni, hogy a tejnek vannak káros vonatkozásai is.

Generációk nőttek fel a tej mítoszán: "élet, erő, egészség". „Tejet minden gyermeknek” – hírdetik a különböző egészségügyi programok, az édesanyák fejébe a reklámokon keresztül azt sujkolják bele, hogy gyermekeik nem megfelőlen fognak növekedni, csontjaik törékenyek maradnak, ha nem kapnak elég tejet. És egyáltalán a tejet és a tejtermékeket úgy állítják be mint az egyetlen calcium forrás. Orvosok, védőnők, diétás magazinok, és egyáltalán majd mindenki azon a véleményen van, hogy legjobb, amit tehetünk egészségünk érdekében, ha bögreszám isszuk a tejet. De lássuk mi fán terem a habos tej illuziója:

1. A tej zsírja által okozott betegségek:
"A tejföl 40%-a, a vaj 80%-a zsír. Bármilyen fajta zsír elfogyasztását követően a vörösvértestek összecsapzódhatnak vastag vattaszerű formában. Ezt az érdekes jelenséget hörcsögök hajszálereiben figyelték meg egy kísérlet során, ahol az állatoknak tejföllel vagy vajjal kevert ételt adtak. A vörösvértestek összecsapzódásának egyik következménye az agyvérzés. Ezek a vörösvértest-cseppecskék, ha a véráramlás lassú, akkorára nőhetnek, hogy a keringést is elzárhatják" - írja dr. L. C. Mills.

2. A tej fehérjéje által okozott nyavalyák:
"Az anyatej kevés kazeint és sok laktalbumint tartalmaz, míg a tehéntejnél ez az arány fordított. A kazein kevésbé értékes és nehezen emészthető az ember számára. Így elégtelen lesz az emésztés, és a fehérjetöredékek allergiát válthatnak ki" - fejti ki dr. W. Ellis.
Dr.L. C. Mills azt is leírja, hogy "a tej egy olyan vegyületet L-triptotophan-tot tartalmaz, mely álmosságot, fáradékonyságot és a drogfogyasztókéhoz hasonló alvást okoz, ha este fogyasztják. A hús és a tej is nagy mennyiségben tartalmaznak Ltriptohpánt.
Mi több a tejtermékfogyasztása az epilepszia kockázatát is növeli. A tejben található leucin reaktív hypoglikémiát (alacsony vércukorszint) eredményez, ez pedig kiválthatja az epilepsziás rohamot, mint számos esetben megfigyelhető" - állítja a kutató.

3. A tej "igazi vitamintartama"
"A tej vitamin- és ásványi anyag tartalma lényegesen eltér az ember számára ideálistól. Túl sok nátriumot tartalmaz, túl kevés C-vitamint és vasat. A tej bomlástermékei versengenek a vassal a felszívódásért. Így a más táplálékokból származó felszívódása elégtelen lesz. A keletkezett vashiány fejfájást, idegességet, hajhullást, körömrepedezést eredményez" - figyelmeztet dr. D. H. Calloway.
"A tej megköti a cinket, ezáltal csökkenti annak felhasználódását a szervezetben. A tej nagyon alacsony cinktartalmú, következésképp nem pótolja, amit elvesz. Az okozott cinkhiány fáradékonyságban, bőrpigmentációban, sterilitásban és májmegnagyobbodásban nyilvánul meg. A csecsemőknél a hajhullás, hasmenés, súlyvesztés, a végtagokon, arcon, testnyílások körüli vörös bőrkiütéssel társítva cinkhiányra utal. Az anyatej tartalmazza a cink felszívódását segítő enzimet. A tehéntej magas kálciumtartalma - főként folsav jelenlétében - gátolja a cink felszívódását" - így dr. G. M. Briggs.

4. A népbetegség az allergia fő okozója
"Dr Norman W. Walker szerint nagyon könnyû felismerni a legnagyobb tejfogyasztókat: õk azok akik legtöbbet szenvednek a megnövekedett nyálkatermelõdés miatt, pl. 'folyó orr', sok krákogás, nehezebb légzés.
A tej allergiái bizonyos gyermekeknél jelentkeznek a leghevesebben: szinusz problémák, asztma súlyosbodása, hasmenés, vas hiány (a tehéntej sokkal kevesebb vasat tartalmaz mint az emberi tej) okozta vérszegénység és erõs bélvérzés, fáradtság, viselkedés-zavarok formájában."

5. A tej mint legjobb calcium forrás?
"A tej valóban tartalmaz kálciumot, nem is kis mennyiségben, de közérthetően megfogalmazva a pasztörizált tejben a hőkezelés hatására olyan változások mennek végbe, ami miatt a kálcium nem tud hasznosulni a csontok, fogak számára, így lerakódik a csontokra, érfalakra, csigolyák közé, elindítva ezzel a meszesedést.
Ma már bizonyított, hogy a csontritkulás származhat alkoholizmusból és túl sok állati eredetű terméket tartalmazó étrendtől, ez ugyanis savanyító hatással van a vérre és a szövetekre. A savasság ellensúlyozására a szervezet kálciumot áramoltat ki a csontokból. A savas közeg ráadásul a vírusok és a baktériumok táptalajául szolgál, lúgos közegben elpusztulnak".

5. "A pasztörizálás egyszerűen szélhámosság." Dr. N. Walker
A pasztörizálás nevét Pasteur francia biológusról kapta, aki ennek az eljárásnak a feltalálója. Azt gondolta, hogy a hő kezelés hatására számos kórokozó elpusztul, ezért fertőzésektől nyújthat védelmet a tej felforralása.
"Dr. Ellis, egy mai kutató 1945-ös felmérései azt mutatják, hogy a fertőzés kockázata egyáltalán nem csökken pasztörizálás hatására, sőt a kétéves vizsgálat eredményei: négyszázötven fertőzést okozott a nyers tej, és ezernégyszázkilencvenkét fertőzést okozott a pasztörizált tej.
Dr. Ellis állítása szerint a hőkezelés hatására "minden" elpusztul, legfőképpen a tejben lévő hasznos anyagok. Tönkremennek az enzimek, denaturálódnak a fehérjék, hasznosíthatatlanná válnak a vitaminok. Az enzimek 55 C-ra vannak kalibrálva, eddig bírják ki épségben, a pasztörizálás 75 C fok felett történik."

Ezek után bizonyára sokan elborzadnak a látottakon, pedig ez csak a jéghegy csúcsa, melyet szerettem volna kiemelni a következő forrásokból, ahonnan idéztem:
http://www.tenyek-tevhitek.hu/tej.htm
http://www.geocities.com/all_are_one.geo/hun/tej.htm
http://www.vegetarianus.hu/irasok/tej/tej1.html

A tej és tejtermékeknek van egy másik oldala is, amit nem szokás említeni, pedig sajnos létezik:
A tejipar és a húsipar szoros korelációban vannak, szépen kiszolgálják egymást. Van kétsége arról bárkinek, hogy napi tonnalitereket "megtermelő" tehenek hova tűnnek ha "kiszolgáltak"? Sajnos a borzalmas tartási körülmények és tejük elkopzásáért cserébe a vágóhíd a jutalmuk. A húsipar meg a levágott állatok hulladékaiból állateledelt (is) előállít, amit meg megetetnek a marhákkal. S a folyamat megint kezdődik előlről... így nem csoda, hogy az állatok tejében (is) a szükségszerű gyógyszerkezelések és silány takarmány hatására hemzsegnek a bacik és gyógyszermaradványok. Ha valaki mindezekbe belegondol, könnyen beláthatja, a kizsákmányoló tömegtejtermelésnek vajmi kevés köze van a sokat emlegetett "ahimsa"-hoz a nem ártás elvéhez; hisz csontjainkat számos növényi forrásból ellenállóvá, erőssé tehetjük fedezve a calcium szükségletünket:
-szezámmag
-mák
-diófélék
-mazsola
-bab
-szójabab/szójaliszt
-banán
-spenót
-petrezselyemzöld
-sóska

Tényleg muszáj nekünk tejet innunk? Ismerjük fel mi van a tejipar kulisszái mögött és döntsük le már a megkövesedett álmítoszokat, melyet oly erősen plántál belénk a reklámipar!

Re: A modern kor feketelevese: A TEJ
Küldte: flower Dátum: 2006. június 01. csütörtök, 11:29

Brainwash - azaz agymosás. Annyira beivódott a köztudatba hogy a tej jó, hogy szinte lehetetlen megingatni ezt a hitet.

Re: A modern kor feketelevese: A TEJ
Küldte: OmShanti Dátum: 2006. június 01. csütörtök, 21:38

Én ezt nem agymosásnak nevezem...Pont hogy agymosásra lenne szükség, egy jó nagy agymosásra, és kipucolni az emberek agyából a sok hülyeséget, amit beletömtek! Többek között a tej egészségesnek való beállítását.
Avatar
giyandeva
Grafomán
 
Hsz: 790
Csatlakozott: 2006. feb. 7., kedd 1:00
Tartózkodási hely: Székesfehérvár


Vissza: Táplálkozás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron