Bolygóbarát táplálkozás

Természetes táplálkozás (mikor, meddig, mit, hányszor, hogyan, stb.)

Bolygóbarát táplálkozás

HozzászólásSzerző: tami » 2011. okt. 12., szer. 8:48

Dátum: 2006. július 18. kedd, 09:00 Küldte: tami

"Mi nem azt mondjuk, hogy legyen mindenki teljesen vegetáriánus, csak azt: bármennyivel legyen is közelebb valaki a vegetáriánus táplálkozáshoz, mint az átlagos amerikai koszthoz, az mindenképpen jó a Földünknek."

Két fiatal amerikai kutató - Pamela Martin és Gidon Eshela, a Chicago Egyetem Geofizikai Intézetének tanársegédei - kutatást végeztek arra vonatkozóan, hogy egy-egy táplálkozási mód mennyire "bolygókímélő"A civilizált ember széndioxidtermelése nagy.

Egy átlagamerikai körülbelül tizenötezer kilométert autózik évente, autótípustól és az üzemanyag-felhasználás hatékonyságától függően kibocsátva 1,9 - 4,7 tonna széndioxidot.

Emellett az átlagamerikai elfogyaszt 3,774 kalória élelmet naponta.

2002-ben az élelmiszergyártás használta fel az USA fosszilis üzemanyagainak (kőolaj, gáz,szén) 17 %-át. Ebből évi háromnegyedtonna széndioxid-kibocsátás jut minden egyes amerikaira.

De az élelmiszer-előállítás nem kizárólag széndioxidot termel: az állattelepek, a trágyakezelés (szarvasmarha, sertés) metánnal és nitrogénoxidokkal szennyezik a levegőt.

A kutatók összevetették ötféle táplálkozási mód energiahatékonyságát (az adott kalóriamennyiség: 3,774 kalória megtermelése mekkora széndioxid-kibocsátással jár).

Az ötféle típusú táplálkozás a következő volt (valamennyi 3,774 kalória/nap):
átlagos amerikai,
vörös húsfogyasztáson (marhahús, sertéshús) alapuló,
halfogyasztáson alapuló,
szárnyashús-fogyasztáson alapuló és
vegetáriánus (beleértve a tojás- és tejtermék-fogyasztást).

A vegetáriánus koszt bizonyult a legenergiahatékonyabbnak, utána következett a csirkehúsfogyasztó majd az amerikai koszt. A legkevésbé hatékonynak a vörös hús és a halfogyasztó táplálkozás bizonyult.

A kutatóknak is nagy meglepetést okozott a hal. Azaz a hallal való táplálkozás alacsony hatékonysága.

Nem is ennyire egyértelmű a dolog. Ugyanis kiderült, hogy a parthoz közel élő, nagy létszámú halrajok - mint a szardínia és szardella - kifogása minimális energiaráfordítást igényel, tehát azzal táplálkozni - "bolygóbarát", fenntartható táplálkozási mód.

Viszont a nagy ragadozóhalakért nagy távolságra kell hajózni, és az nagy energiafelhasználással jár.

A két kutató úgy érvel, hogy a döntően növényi alapú táplálkozás nem csak a Földnek tesz jót, hanem az egészségnek is.

A kutatás következő szakaszában azt fogják megvizsgálni, milyen energiahatékonysággal termel egy kis, organikus (bio) farm, mennyire lehet alternatívának ajánlani a nagy mezőgazdasági üzemek helyett..

"Kíváncsiak vagyunk, le lehet-e csökkenteni kistermelésre az élelmiszertermelés jelenlegi méreteit, és ez milyen energiahatékonysággal jár" - mondják a kutatók.

Forrás:EurekAlert University of Chicago Study: Vegan diets healthier for planet, people than meat diets 2006. április 13. (A vegán táplálkozás egészségesebb a Földnek és az embereknek, mint a húsevés)

forrás:
fuggetlen.hu
Avatar
tami
Grafomán
 
Hsz: 666
Csatlakozott: 2004. aug. 23., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Táplálkozás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron