Dr. Nancy Appleton : Hogyan győzzük le cukorszenvedélyünket

Természetes táplálkozás (mikor, meddig, mit, hányszor, hogyan, stb.)

Dr. Nancy Appleton : Hogyan győzzük le cukorszenvedélyünket

HozzászólásSzerző: tami » 2011. okt. 17., hétf. 8:55

Dátum: 2006. augusztus 19. szombat, 09:00 Küldte: tami

MIT TEHETÜNK

A következő tanácsok a sóvárgások és a függőség legyőzésében segítenek.


Ne tartsunk otthon cukorral terhelt táplálékot

Szabaduljunk meg minden ennivalótól, ami hozzáadott cukrot tartalmaz, egyenesen dobjuk ki őket. Ezután, régi szokásunk táplálásához, ha még kell a régi „biztos” íz, el kell mennünk egy áruházba. Ez legalább időt biztosít számunkra, hogy átgondolhassuk döntésünket. Vagy, csak annyit vásároljunk, amennyi kielégíti vágyainkat. Ne vásároljunk többet, mint amennyit egy alkalomra megeszünk. Bármi ébresszen is vágyat bennünk, vásároljunk kis adagokat belőle és dobjuk ki, amit nem eszünk meg. Jobb a testen kívül szemetelni, mint belül.

Távolítsuk el étrendünkből a kukoricát

Mivel a feldolgozott ételek cukortartalmának oly nagy hányada kukoricából származik, azt javaslom, hogy amíg el nem tűnik életünkből a cukorfüggőség (körülbelül két hónap), hagyjuk ki étkezéseinkből a kukoricát. Ha sok cukrot fogyasztottunk, valószínűleg allergiások vagyunk a kukoricára.

A kukorica bármely formája – kukoricakeményítő, kukoricaszirup, kukoricás kenyér vagy a szemes kukorica – további sóvárgást okozhat. Valójában, bármely allergiát okozó táplálék sóvárgást kelt. Kerüljük el az ilyen ételeket.

Küzdjünk meg a hipoglikémiával

Ha hipoglikémiás állapotot érzékelünk (vércukorszintünk leesik) és fáradság, verejtékezés, szédülések gyötörnek bennünket, akkor könnyen behódolhatunk a cukornak, ami szinte azonnal visszaállítja a vércukor normális szintjét. Ne feledjük el, hogy ez csak egy pillanatig jelent segítséget, de hosszútávon nem. Egy cukorbevitel olyan magasra emelheti a vércukor szintjét, hogy annak úgyis gyorsan le kell csökkennie.

A cukor helyett összetett szénhidrátokat együnk, például burgonyát, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret, sós kekszeket vagy olajos magvakat. E táplálékok fogyasztása után a vércukorszintnek tovább tarthat visszatérni a rendes értékre, de legalább elkerüljük a cukrozott termékek hinta hatását.

Egészséges és könnyű ételek

A gyors étkezéseknek nem kell feltétlenül egészségtelennek lennie. Pároljunk meg pár burgonyát, édes burgonyát, zöldséget vagy tökfélét, melyek összetett szénhidrátokat tartalmaznak. Tartsuk ezeket nyers ételekkel együtt, például zöld vagy piros paprikával, vagy sárgarépával, vagy zellerrel együtt a hűtőnkben. Ha támadnak a sóvárgások, jobb az ilyen rendelkezésre álló egészséges táplálékokból választani.

Mindig olvassuk el a címkéket

Ha az élelmiszereken található címkék olyan neveket tartalmaznak, melyeket nem tudunk kiejteni (nyilvánvaló kémiai eredetük miatt), ne vegyük szánkba a táplálékot. Az összetételi lista vizsgálatakor a cukor különféle formáit takaró szavakra is figyeljünk. Ezek a következők: méz, juharszirup, kukoricaszirup, dextrin, árpamaláta, rizsszirup, glükóz (dextróz) és szacharóz.

Amint valószínűleg tudjuk, az élelmiszerek összetételét az összetevők mennyisége szerint kell feltüntetni, ne csapjon be bennünket egy termék sem, ami harmadik összetevőként kukoricaszirupot, negyedik összetevőként barnacukrot és ötödik összetevőként dextrózt jelöl meg. Ez az élelmiszerek cukortartalmára csak egy csalóka kép. Ha például a termékben az összetételi lista szerint e három cukrot keverték, akkor a cukor nagyon is a legfőbb összetevő lehet.

Fehérjéket kis mennyiségben fogyasszunk

A fehérjék felszívódása lebontásukkal együtt történik. Ez kiváltja a glikogén (tárolt cukor) felszabadulását és megemeli a vércukorszintet. Ha a vércukor szintje megemelkedett, akkor annak le is kell csökkennie és amint lezuhant, ismét cukor utáni vágyunk lesz.

Legközelebb, amikor cukros vágyunk támad, gondolkodjunk el, mit ettünk a legutóbbi étkezésre. Ha nagy adag húst vagy halat tartalmazott az étel, akkor legközelebb megpróbálhatjuk lecsökkenteni az adagot. A szervezetnek szüksége van fehérjére, de minden egyes étkezésnél sokkal inkább csak kis adagra, mint egy nagy adagra. A fehérjék néhány formája sóvárgást válthat ki. Ez egy másik jó alkalom, hogy kapcsolatba kerüljünk testünkkel és figyeljük, mit üzen számunkra.

Kérjünk barátainktól segítséget

Próbáljuk meg felújítani kapcsolatunkat az olyan barátokkal, akik szintén le akarnak szokni a cukorról vagy le akarnak fogyni. Amikor úgy érezzük, szükségünk van bátorításra vagy támogatásra, hívjuk fel őket. Egy baráti támogatás mindig jó érzés, származzon segítőkészségből, vagy csak tiszta barátságból.

Ha egyedüllétünk vagy depressziónk miatt vágyódunk a cukorra, hívjuk fel barátunkat, hogy segítsen elmeállapotunkon. Ha olyan emberek vagyunk, akiknek egy kis dorgálásra (esetleg veszekedésre) van szüksége a türtőztetéshez, a rossz szokás távol tartásához, akkor keressünk valakit, aki ezt megteszi velünk. Másrészről, egyszerűen szükségünk lehet valakire, aki hajlandó ránk figyelni. És ha egy barát előtt felelősséget vállalunk, kevésbé vagyunk hajlamosak megcsalni önmagunkat.

Fontos a testmozgás!

A testmozgás lekapcsolja az agy étvágyellenőrző mechanizmusát. Erőteljes testmozgást végezve legtöbb ember nem éhezik meg. A testmozgás tehát hozzásegít az egészség fenntartásához, nem csak a kalóriát égeti, hanem az étvágyat is csökkenti.

Kerüljük a mesterséges édesítőszereket

Több laboratóriumi vizsgálat során is patkányoknak szacharint adtak. Szervezetüket az édesítőszer tökéletesen becsapta és hatására bőséges inzulin mennyiséget kezdtek termelni. Ez az egyik oka, hogy az édesítőszerek szegényes segítséget jelentenek a fogyókúrásoknak és a cukorfüggőknek is. Az édesítőszerek nem jó helyettesítői a cukornak.

Ha egyszer csokoládéra vagy más édes szeletre vágyunk, tudnunk kell, hogy sok élelmiszerbolt vagy áruház tart maltózzal, szorbitollal vagy más összetett cukorral édesített édességet. Ezek olyan cukrok, melyekhez emésztés és lebontás szükséges, hogy a szervezet hozzáférjen a belőlük származó egyszerű cukrokhoz. Inkább ezeket válasszuk, mint a szacharinos és NutraSweetes vagy a finomított fehér cukorból készült édességeket, mert az utóbbiak nagyon gyorsan felemelik a vércukorszintet.

(Az alábbiakban néhány E-kódot láthatunk:

E420 szorbit, E421 mannit, E422 glicerin, E950 aceszulfam K, E951 aszpartam, E952 nátrium- vagy kalciumciklamát, E953 izomaláta, E954 szacharin és annak nátrium, kálium és kalcium sói, E957 taumatin, E959 neoheszperidin, E965 maltit, E966 laktit, E967 xilit, ford. megj.)

A csokoládét (kakaót) helyettesítsük szentjánoskenyér-porral (karob-por)

Manapság sokféle szentjánoskenyér édesség van a piacon és a legtöbb cukormentes. Legyünk azonban óvatosak, mert a legtöbb hidrogénezett zsírokat, olajokat tartalmaz, melyeket szervezetünk nehezen tud hasznosítani. Ehelyett inkább próbáljunk meg szentjánoskenyérből saját édességet készíteni. Ne felejtsük el kipróbálni a Receptek fejezetben leírt édes szentjánoskenyérhabot és a fűszeres szentjánoskenyér kockákat.

Kerüljük a kísértéseket

Bizonyos helyzetekben nagyobb valószínűséggel folyamodunk az édességhez. Amennyire csak lehetséges minden eszközt ragadjunk meg, hogy elkerüljük ezeket a helyzeteket. Ez nem azt jelenti, hogy ki kell lépnünk a munkahelyről, de például valószínűleg ebédlőhely változtatásra lesz szükség; vagy amikor megjön az ebédes autó, el kell mennünk sétálni.

Használjuk a késleltetéses taktikát

Amikor ránk tör a cukorvágy, a kielégítését próbáljuk meg kitolni 15 percre, majd fél órára, azután egy órára. A közben eltelő időt valami pozitív és lehetőleg örömet okozó cselekvéssel helyettesítsük. Néhány embernél működik a relaxációs technika, míg mások a meditációban vagy az imában találnak erőt. A sóvárgás gyakran tizenöt percen belül elmúlik.

Használjunk hatékony és segítő táplálkozás-kiegészítőket

Néhány étrendi kiegészítő segíthet megzabolázni cukoréhségünket. A glutaminsavnak (L-glutaminsav, aminosav) a szervezetben két fő szerepe van. Elsőként az agy egyik üzemanyaga, de hatásfoka a glükóztól függ. Másodikként, az inzulin kómában lévő hipoglikémiás betegeket alacsonyabb glükóz szintnél képes feléleszteni, mintha csak egyedül glükózt használnának az élesztésre. Az L-glutaminsav segíthet megzabolázni cukor utáni sóvárgásunkat. Naponta háromszor 500 milligrammot célszerű bevenni belőle.

Adjunk krómot a vitamin-nyomelem kiegészítőnkhöz. A cukor kimerítheti a test króm tartalékait. A kiegészítő króm segíthet stabilizálni a vércukorszintet. A vitamin-ásványanyag kiegészítéshez adott 50 milligramm GTF (glükóz tolerancia faktor) króm szintén segít. Soha se vigyünk be krómot vagy más ásványanyagot vagy nyomelemet magában, mivel ez felboríthatja az ásványanyag-egyensúlyt a szervezetben.

Kerüljük az üdítőitalokat

Egy pohár citrommal, naranccsal vagy alma lével ízesített ásványvíz nagyszerű üdítőital helyettesítő. A cukormentes üdítők nem elfogadható pótlékok, mert foszforsav tartalmuknál fogva megváltoztatják a szervezet kalcium-foszfor arányát és ezzel felborítják az egyensúlyt.
Bővebben:
Dr. Nancy Appleton : Hogyan győzzük le cukorszenvedélyt című könyvében

mandala-veda.hu
Avatar
tami
Grafomán
 
Hsz: 666
Csatlakozott: 2004. aug. 23., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Táplálkozás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron