A szobahőmérsékleten tartott gyümölcsnek nagyobb a tápértéke

Természetes táplálkozás (mikor, meddig, mit, hányszor, hogyan, stb.)

A szobahőmérsékleten tartott gyümölcsnek nagyobb a tápértéke

HozzászólásSzerző: tami » 2011. okt. 23., vas. 8:24

Dátum: 2006. október 25. szerda, 09:00 Küldte: tami

Az ember azt hinné, hogy a hűtve tárolás megőrzi a gyümölcsök tápértékét. Lehet, hogy meglepő, de nem így van.

A szobahőmérsékleten tartott görögdinnye, banán, körte - legalábbis eddig ezeket vizsgálta az USA Mezőgazdasági Minisztériumának kutatóintézete (Lane, Oklahoma) - sokkal nagyobb tápértékkel rendelkezik, mint amelyiket hűtőszekrényben (hűtőházban) tartják a leszedéstől a fogyasztásig.

Előző kísérleteikben a kutatók a banán és a körte tápértékét vizsgálták különböző tárolási hőmérséklet után. Akkor is ugyanezt állapították meg: a szobahőmérsékleten tárolt gyümölcs gazdagabb volt tápanyagokban.

Most pedig különböző fajtájú, felvágatlan, éretten leszedett görögdinnyékkel végezték el a kísérletet, azokat tartották - 1 naptól két hétig - különböző hőmérsékleten.

Azt találták, hogy a szobahőmérsékleten tartott görögdinnye bétakarotin tartalma 11 %-ról 40 %-ra emelkedett, a likopéntartalma 20 %-kal nagyobb lett, mint annak, amit hűtőszekrényben tartottak.

Ami mindenki számára szabad szemmel is látható: a leszedéstől számított két hét után a szobahőmérsékleten tárolt dinnyének vékonyabb volt a héja és sötétebb piros a húsa, mint eredetileg.

Ezt azt jelenti, hogy az érési folyamat tovább folytatódik a leszedés után.

A hűtőszekrényben, 5 Celsius fokon tárolt dinnyében az érési folyamat megszakadt, a héja és a beltartalma ugyanolyan maradt, mint azon a napon, amikor leszedték.

A felvágatlan, frissen szedett görögdinnyét mindenképpen érdemes néhány napig szobahőmérsékleten tárolni. Fogyasztás előtt aztán be lehet hűteni. A már felvágott dinnyét, természetesen, hűtőben kell tárolni, hogy ne romoljon.

Forrás: Medical News Today
független.hu
Avatar
tami
Grafomán
 
Hsz: 666
Csatlakozott: 2004. aug. 23., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Táplálkozás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég

cron