Dátum: 2006. október 25. szerda, 09:00 Küldte: tami
Az ember azt hinné, hogy a hűtve tárolás megőrzi a gyümölcsök tápértékét. Lehet, hogy meglepő, de nem így van.
A szobahőmérsékleten tartott görögdinnye, banán, körte - legalábbis eddig ezeket vizsgálta az USA Mezőgazdasági Minisztériumának kutatóintézete (Lane, Oklahoma) - sokkal nagyobb tápértékkel rendelkezik, mint amelyiket hűtőszekrényben (hűtőházban) tartják a leszedéstől a fogyasztásig.
Előző kísérleteikben a kutatók a banán és a körte tápértékét vizsgálták különböző tárolási hőmérséklet után. Akkor is ugyanezt állapították meg: a szobahőmérsékleten tárolt gyümölcs gazdagabb volt tápanyagokban.
Most pedig különböző fajtájú, felvágatlan, éretten leszedett görögdinnyékkel végezték el a kísérletet, azokat tartották - 1 naptól két hétig - különböző hőmérsékleten.
Azt találták, hogy a szobahőmérsékleten tartott görögdinnye bétakarotin tartalma 11 %-ról 40 %-ra emelkedett, a likopéntartalma 20 %-kal nagyobb lett, mint annak, amit hűtőszekrényben tartottak.
Ami mindenki számára szabad szemmel is látható: a leszedéstől számított két hét után a szobahőmérsékleten tárolt dinnyének vékonyabb volt a héja és sötétebb piros a húsa, mint eredetileg.
Ezt azt jelenti, hogy az érési folyamat tovább folytatódik a leszedés után.
A hűtőszekrényben, 5 Celsius fokon tárolt dinnyében az érési folyamat megszakadt, a héja és a beltartalma ugyanolyan maradt, mint azon a napon, amikor leszedték.
A felvágatlan, frissen szedett görögdinnyét mindenképpen érdemes néhány napig szobahőmérsékleten tárolni. Fogyasztás előtt aztán be lehet hűteni. A már felvágott dinnyét, természetesen, hűtőben kell tárolni, hogy ne romoljon.
Forrás: Medical News Today
független.hu