Újra feltalálják a természetes - tápanyagban sűrű - élelmet

Természetes táplálkozás (mikor, meddig, mit, hányszor, hogyan, stb.)

Újra feltalálják a természetes - tápanyagban sűrű - élelmet

HozzászólásSzerző: tami » 2011. okt. 24., hétf. 9:30

Dátum: 2006. november 02. csütörtök, 08:00 Küldte: tami

Az amerikai Food and Drug Administration (Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyező Hatóság) egy nagy projektet finanszírozott: a legjobb szakértők kapták meg a feladatot, hogy megmondják, mit kellene tenniük az amerikai éttermeknek, gyorséttermeknek, hogy ne hízzanak tovább a polgárok...

Merthogy az amerikai polgárok 64%-án vannak fölös kilók, a 64 %-nak a fele kifejezetten kövér. Sőt, már a 6 - 9 éves gyermekek 15 %-a is kövér, éppen kétszerannyian, mint húsz évvel ezelőtt.

Hogy miért éppen az éttermektől vár segítséget a kormányzat?

Mert az amerikaiak házon kívül leginkább hamburgert, olajban sült krumplit és pizzát esznek. A napi kalóriájuk egyharmadát házon kívül veszik magukhoz, és a havi kosztpénzük majdnem felét a készen kapható ételekre költik el.

A szakértők nem esnek abba a hibába, hogy egyedül a vendéglátó helyeket hibáztassák a polgárok elhízása miatt, de végülis - állapítja meg a szakértői beszámoló - tagadhatatlanul van kapcsolat a kettő közt.

Hogy mit kellene tenniük az éttermeknek a cél érdekében?

--szélesebb választékot kínálni az egészséges ételekből,

--amelyek több zöldséget és gyümölcsöt tartalmaznak, ezért alacsonyabb kalóriatartalmúak egyúttal,

--kisebb adagokat is lehessen választani,

--kínáljanak vizet is, ne csak üdítőket,

--az egészséges választási lehetőséget marketingeljék,

--minden ételről lehessen tudni, mennyi kalóriát tartalmaz.

Valószínűleg ez az utóbbi kívánság ütközik majd a legnagyobb nehézségbe, mert pénzbe kerül, elég sokba. Egy ételnek kikalkulálni a kalóriatartalmát a szakértők szerint (az USA-ban, persze) 100 dollárba kerül. Ahány ételféleséget kínál az étterem, annyiszor száz dollár. Ha eltérő változatban is készíti, akkor újabb száz dollár. Csak az étteremláncok (McDonalds) jönnek ki olcsóbban, mert az egész országban, mindenütt ugyanazt kínálják.

Pedig az emberek általában alábecslik az ételek kalóriatartalmát. Ez is közrejátszhat abban, hogy 1985 óta már több, mint 300 kalóriával többet fogyasztanak naponta, mint annakelőtte.

Azt javasolják a szakértők az éttermeknek, hogy az ételek elkészítésekor

--a korszerű konyhatechnika alkalmazásával csökkentsék az ételek zsírtartalmát,

--csökkentsék a telített zsír- és transz-zsírsav tartalmát,

--csökkentsék a finomított liszt, cukor felhasználását,

--csökkentsék az alacsony tápanyagtartalmú élelmiszerek felhasználását.

A szakértői csoport az American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban megjelent tápanyagsűrűségi-arány számításokra hivatkozik.

A tápanyagsűrűségi kutatás önmagát egyféleképpen tudja konkretizálni: zöldséget, gyümölcsöt, teljes őrlésű gabonából készült élelmiszert kell enni, ha "tápanyag-sűrűen" akarunk táplálkozni.

Az idézett munka rendkívüli tudományos erőfeszítések után jut el oda, ahonnan minden ésszerű, természetes táplálkozási módot propagáló irányzat kiindul: a maga természetes állapotában lévő (egyesek tápegésznek hívják) élelmet kell enni. A természetes élelem tápanyagokban gazdag - tápanyag-sűrű, de magas víztartalma (gyümölcs, hús, tej) vagy rosttartalma (természetes gabonaszem) vagy mindkettő miatt (gyümölcs, zöldség) relatíve kisebb a kalóriatartalma, mint a finomított élelmiszernek. A finomított, magasan feldolgozott élelmiszer pedig tápanyagban szegény, viszont kalóriában dús.

Roppant egyszerűen átlátható: ha megfosztják rosttartalmától (például a búzát a korpától a finomliszt esetében), akkor vitaminokban, ásványi anyagokban, rostban szegény lesz, viszont kalóriában gazdagabb, ez a helyzet a cukorrépánál is.

Egy tanulságos felsorolás arra, mennyire ritkul a tápanyag a nyersanyag kíméletlen feldolgozása során:

A búza, amikor fehér liszt és fehér kenyér lesz belőle, elveszíti:

A vitamin tartalmának 90%-át,

B1 vitaminjának 77%-át,

B2 vitaminjának 80%-át,

B3 vitaminjának 81%-át,

B6 vitaminjának 72%-át,

B12 vitaminjának 77%-át

a pantoténsav - B5 vitamin 50%-t,

E vitaminjának 86%-t,

folsavjának 67%-át,

kalciumának 60%-át,

krómjának 40%-át,

kobaltjának 89%-át,

a benne levő vas 76%-át,

a magnézium 85%-át,

a mangán 86%-át,

a szelénium 16%-át

a réz és cink 78%-át elveszíti, mire fehér liszt és fehér kenyér lesz belőle.

Érdekes körülmény, hogy az amerikaiak 2003-2004 között növelték a diétás üdítő és a vízfogyasztásukat, ezzel együtt csökkentették a cukros üdítő, a kenyér, jégkrém, süteményfogyasztásukat - mégis tovább híztak.

Forrás: FDA szakértői anyag (pdf)
független.hu
Avatar
tami
Grafomán
 
Hsz: 658
Csatlakozott: 2004. aug. 23., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Táplálkozás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron