A kólaivás csontritkulást okoz

Természetes táplálkozás (mikor, meddig, mit, hányszor, hogyan, stb.)

A kólaivás csontritkulást okoz

HozzászólásSzerző: tami » 2011. okt. 25., kedd 8:48

Dátum: 2006. november 09. csütörtök, 08:00 Küldte: tami

Az USA mezőgazdasági minisztériuma (USDA) táplálkozási programjának igazgatója, egyben a Tufts Egyetem professzora, Katherine Tucker nemrégiben hozta nyilvánosságra oszteoporózis (csontritkulás) és táplálkozás összefüggésére irányuló vizsgálatuk eredményét:

Az amerikaiak kedvenc itala, a kóla rendszeresen fogyasztva, csökkenti a csontsűrűséget a hölgyeknél - méghozzá az egyik, törésnél legveszedelmesebb területen, a csípőcsontban.

Mesebeszéd, hogy a kólát ivók kevesebb tejet fogyasztanak, mint társaik.


Kalciumbevitelük, D vitamin bevitelük, életkoruk, dohányzási és alkoholfogyasztási szokásaik nem különböztek a másik csoportétól, akik nem fogyasztanak napi rendszerességgel (vagy négyszer-ötször hetente) kólát. Tehát a kólaivók csontjai ritkulásának nagyobb mértéke nem magyarázható semmiféle kézenfekvő okkal.

Az okot magában a kólában kell keresni.

A kutatók arra gyanakszanak, hogy a kólafélékben levő foszforsav lehet a bűnös.

Nem is a mennyisége, hiszen mindent összevéve a teljes napi foszforbevitel alig tért el a kólaivók és a kólát kerülők esetében, inkább a foszfor-kalcium arány különbözött.

A kóla kalciumot nem tartalmaz, ellentétben a foszfort, kalciumot együtt tartalmazó természetes táplálékokkal.

A vizsgálat, amelyben több, mint 2500 személy vett részt, azzal zárult, hogy a kutatók további vizsgálatokat javasolnak az eredmények megerősítésére, de addig is felhívják a csontjaik épségéért aggódó nők figyelmét, kerüljék a kóla rendszeres fogyasztását. Ezen azt kell érteni, hogy csak alkalmanként, ne pedig heti rendszerességgel igyanak kólát.

Fontos tudni, hogy csontritkulást előidéző hatásban nem találtak különbséget a kutatók a normál és a diétás kóla között, viszont az egyéb szénsavas italok nem mutattak összefüggést a csontritkulással.

Az adatokból még az tűnik ki, hogy a férfiakra valamilyen okból nem gyakorol ilyen természetű negatív hatást a kólaivás.

Forrás: Medical News Today
független.hu


-------------------------------------------------------

Re: A kólaivás csontritkulást okoz
Küldte: nawesh Dátum: 2006. november 09. csütörtök, 13:42

Az Arab világ válasz volt az amerikai világuralmi törekvésekre a Mecca cola,melyből többet adnak már el azon a tájékon, mint a hagyoméányosból. Most meg jön majd, a Man Cola és a Woman Cola. Ki se merem mondani, de lehet, hogy a cola (főleg a benne lévő foszforsav) diszkriminál, lehet, hogy rasszista is?:::))
Avatar
tami
Grafomán
 
Hsz: 666
Csatlakozott: 2004. aug. 23., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Táplálkozás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron