Oldal: 1 / 1

Kalória vagy energia?

HozzászólásElküldve: 2011. okt. 25., kedd 8:49
Szerző: tami
Dátum: 2006. november 19. vasárnap, 08:00 Küldte: tami

A társadalmilag kialakult szemléletmódban alapvető hiba, hogy a hőenergiát, a kalóriát tekintik alapnak. A táplálékok energiája csak akkor mérhető kalóriában, ha át is alakult hővé. Ez a felfogás nem teszi lehetővé az energetikai szemlélet megvalósulását, mert nem tesz különbséget az egyes élelmiszerek tényleges energiáját illetően.

A szervezet ugyanis csak annyi hőt fejleszt, amennyire a tevékenységéhez szüksége van, s ezt is abból, ami a rendelkezésére áll. A bonyolult átalakítási folyamatot itt mellőzve, megállapíthatjuk, hogy a szükségleten felüli fehérjefogyasztás (akár állati, akár növényi) a vér és a vizelet savasodásával jár együtt, vagyis az egész szervezet savanyúvá válik. A bőséges fehérjetáplálkozás (mely korunk jellemzője) a vérben a karbamid, a húgysavak és a kreatinin mennyiségét emeli, s ha ez rendszeressé válik (a naponta. fogyasztott többletfehérjék, hús, sajt, tojás stb. miatt, megzavarja a vese és a máj méregtelenítő funkcióit, az egész vértisztító mechanizmust. Végső soron ez a központi idegrendszer zavarait fogja előidézni. A klinikai esetek sora bizonyítja, hogy ezek a bomlástermékek az agyvízben igen jól kimutathatók. A rothadástermékeknek az idegrendszer működését katasztrofálisan gátló hatásairól úgy hiszem, nem kell itt szólnom, legfeljebb azt tudom tanácsolni, hogy az ideg- és elmegyógyászati klinikákon és rendeléseken próbálják meg a betegnek a nyerskosztos vegetárius életmódot ajánlani. A gyógyulás üteme nem fog hasonlítani a jelenlegihez, hanem döbbenetesen felgyorsul. Néhány konkrét esetről szívesen beszámolok az érdeklődőknek.

A vér ammóniatartalmának növekedése, amely a légzés elhanyagolását is jelenti egyben, a szellemi-gondolkodási funkciókat rontja, szellemi fáradékonyságban, az idegek és izmok ingerlékenységében mutatkozik meg.

Hozzá kell még ehhez tenni, hogy a fokozott fehérjefogyasztás általában fokozott zsírfogyasztással is együtt jár. Elegendő figyelembe venni a jelenleg kapható száraz húsok (a tartási mód) 40-50%-ot meghaladó szöveti zsírtartalmát, hogy megleljük a magas vérzsírszint, a magas koleszterinszint, vagyis az érelmeszesedés és az infarktusok kiváltó okait.


Ferencsik István: A természetes életmód ételei c. könyv alapján