A rágás fontossága

Természetes táplálkozás (mikor, meddig, mit, hányszor, hogyan, stb.)

A rágás fontossága

HozzászólásSzerző: tami » 2011. okt. 27., csüt. 9:33

Dátum: 2006. december 08. péntek, 08:00 Küldte: tami

A rágás folyamata ugyanis rendkívül fontos. Rágás nélkül nincs bélműködés, a belek helyes működése nélkül pedig nincs egészséges élet.

Minden kis falatocskát 30-40-szer szükséges megrágni, alaposan elkeverni nyállal, s csak azután lenyelni, ha már teljesen folyékony. Ha nem rágjuk meg az ételt, az emésztőnedvek nem férnek hozzá, csak erjedés és rothadás lesz a végtermék, nem energia. A rágás másik funkciója a vastagbél működtetése. A fogíny rágás által történő ingerlése indítja meg a perisztaltikus mozgásokat, ennek hiánya a székrekedés. Nemcsak a rosttalan étkezés okoz székrekedést; hanem a rágás hiánya is!

Tanuljuk meg azt is, hogy annyiszor kell székletnek lenni; ahányszor étkezünk! Ha háromszor étkezünk, de csak egyszer van széklet, az gyakorlatilag ugyanolyan székrekedés, mintha a napi kétszeri étkezés mellett kétnaponta lenne székletünk. Ne ámítsuk magunkat azzal, hogy ez szervezetünk normális működése, mert már gyermekkorunkban is így volt: ez csak azt jelenti, hogy már gyermekkortól helytelen az étkezési szisztémánk!


Ferencsik István: A természetes életmód ételei c. könyv alapján
Avatar
tami
Grafomán
 
Hsz: 666
Csatlakozott: 2004. aug. 23., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Táplálkozás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron