Enni vagy nem enni

Természetes táplálkozás (mikor, meddig, mit, hányszor, hogyan, stb.)

Enni vagy nem enni

HozzászólásSzerző: nawesh » 2011. okt. 31., hétf. 16:54

Dátum: 2007. január 05. péntek, 00:00 Küldte: nawesh

Aki olyan munkahelyen dolgozik, ahol van e-mail, biztosan megtapasztalta, hogy kéretlenül nem csak spamek jönnek, hanem a munkatársaink is szerencséltetnek bennünket e-mail hegyekkel…

Nem csak szakmai dolgokkal, hanem viccekkel, poénokkal és persze a küldtovábbkülönbenezmegazleszeled típusú levelekkel… Gyerekkoromban az iskolában még kézzel írt lapokat kaptunk titokzatos „jótevőktől”, és megrémültünk, hogy ha nem körmöljük le szorgalmasan egy-öt-zít példányban akkor arra a sorsra jutunk, mint A. tábornok Argentínában, aki nem küldte tovább és koldusszegény lesz… manapság már csak egy kattintás és tucatnyi kollegánk zár a szívébe…

Azért meg szoktam nézni e leveleket. Sokszor szép képek vannak a pps file-ban és csodálom a kitartást, ahogy embertársaim képesek ilyen szép anyagokat összeállítani (én biza nem értek a pps programozáshoz) és csodálom a hitet, ahogy odabiggyesztik: küld tovább ennyi vag yannyi embernek… tele vannak hittel, vagy ennyire naivak? Persze nem tudom, hogy ez inkább áldás, vagy átok.

Én viszont olyan szerencsés vagyok, hogy naponta több ilyen e-mailt is kapok néhány (csinos és nagyon aktív) kolleganőmtől. S a minap volt egy „gyöngyszem”. Egy file, melyben állatokat mutattak: teheneket, sertéseket, tyúkokat, halakat, miegymást…S a végén a következtetés: ne együnk ezt, azt, amazt, még zöldséget sem, hanem együnk csokit. S a végén a „fenyegetés”: ha nem küldöm tovább, felszedek sok-sok kilót.

Poénnak íródott (remélem), de komoly gondolatokat indított el bennem…

Erre született az alábbi reagálás, melyet elküldtem sok-sok címzett kollegámnak. (Mikor e sorokat írom, még nagy a hallgatás…) Meg kell jegyezzem, jelenleg csak ketten vagyunk vegetáriusak a munkahelyemen. A levél a kollegáknak netes hivatkozások nélkül ment el.


Ezt (a file-t) már megkaptam egyszer (bár nem ilyen szép szerkesztett formátumban) és most rájöttem, mi az oka, hogy felszedtem néhány (?) kilót: anno nem küldtem tovább sem négy, sem 10 embernek a levelet. Nos, ezt elszúrtam.... Hogy klasszikusokat idézzek elk....tam

Azért néhány megjegyzés: Persze én vegetáriusként kissé elfogult vagyok.

Marhahúst valóban nem ildomos fogyasztani, hiszen volt/van esély a kergemarhakórra.

Azt tudjátok, hogy a BSE miért alakult ki? Mert betegségben elhullott juhok tetemeit beledarálták a tehene tápjába. Pedig a tehén növényevő. De a fogyasztás oltárán, a profithajszában semmi sem drága.

A kergemarha kórról: http://golgotha.uw.hu/kergemarha%20kor.html

Ilyen lesz az agya: http://www.sulinet.hu/biosz/prion/prion2.jpg

Nos, baromfi és madárinfluenza?

Tudtátok, hogy naponta többen halnak meg a világ közútjain balesetben, mint az elmúlt 5-6 évben madárinfluenza által? Ez egy nagy humbug. Persze egy vietnami, vagy thai családnak, ahol a tyúkokkal egy légtérben élnek, nagy esélye van arra, hogy elkapja a madárinfluenzát. Emlékeztek, hogy idén l több százezer szárnyast leöltek Bács-Kiskunban? Nem lehet, hogy csak helyet akarnak (valakik?) piacot akarnak az olcsó (és rossz minőségű) brazil és thai csirkének?

Ha már csirkék én másban látom a problémát: amikor elmész a boltba és csirkét, tyúkot vásárolsz, legnagyobb eséllyel nem "tanyasi" csirkét kapsz, hanem egy szűk ketrecben tartott agyongyógyszerezett, szabad levegőt soha nem látott csirkét. Tudtad, hogy egy nagyüzemi tyúk rövid (pár hónapos) életét kénytelen egy A/4-es méretű lapon leélni 4-5 társával összezárva. Egymást csipkedve, időnként felfalva?

http://www.all-creatures.org/anex/chick ... ter-02.jpg

Tojás! és Szalmonella...

Igen. idén Szombathelyen egy ember meg is halt szalmonella fertőzéstől. De a tojással más probléma is van: lásd fenn, amit a csirkékről írtam. És ki vásárolt mostanában a Tesco-ban tojást? Igazi jó, lejárt szavatosságú német tojást (mert ha a M.E.G.A. Trade le is bukott egy millió átcsomagolt tojással, ne higgyük, hogy ez volt az első tojásos akciójuk.)

http://www1.istockphoto.com/file_thumbv ... nd_egg.jpg

Ettél már tofu "rántottát" - mennyei és koleszterin és szalmonella mentes...

Sertés és sertéspestis

És szintén az állattartás körülményei. Hallottál róla, hogy Dánia (ahol több sertés van, mint ember) talaja olyannyira elszennyeződött a mérhetetlenül sok sertéstrágyától (mely a sok gyógyszertől, vegyszertől veszélyes hulladéknak minősül)hogy, trágyázni nem lehet vele. Talán ezért jönnek Magyarországra a Dán sertéstenyésztők? mert nálunk még vannak lehetőségek? Egy nagy, több tízezer sertést tenyésztő telep több hulladékot (szennyvíz, tárgya) termel, mint egy nagyobb város.


http://www.goveg.com/photos/nebraskapics/h21.jpg


Halak és ólomszennyezettség

Le kell számolni a mítosszal, hogy a hal egészséges hús. Tengereink, folyóink olyannyira szennyezettek, hogy már az északi sarki halak, jegesmedvék, vagy a déli sarki pingvinek vérében is kimutathatóak az ólom, a nehézfémek szennyeződései. S a nehézfémmel az a baj, hogy az élő szervezetben felhalmozódik. ha sok halat eszel, sok lesz a szervezetedben. Lehet, hogy nyugdíjas korunkban katalizátorral kell járnunk?

Persze ehetünk (én nem, mert vegetárius vagyok!) tenyésztett halat is. A minap a Tescoban jártam (Advent és tülekedés!!!!) és utam elvitt a halas pult mellett. A nagy (?) akváriumban olyan koszos volt a víz, hogy nem lehetett átlátni rajta. Néhány hal lézengett benne. És az akvárium mellett tornyosultak a műanyag ládák (víz nélkül), ahol fuldoklottak a halak...

http://minerals.gps.caltech.edu/brazil/ ... Market.jpg

Zöldségfélék és vegyszerek...

Nos igen. Együnk biót. Drágább, de egészségesebb...Vagy együnk ki tudja honnan jött zöldséget és gyümölcsöt. Mert ha elmegyünk egy boltba (és a tapasztalatok szerint minél nagyobb a market, annál nagyobb az esély,), hogy külföldi zöldséggel és gyümölccsel találkozunk. Olasz brokkli, spanyol paprika, egyiptomi dinnye, marokkói burgonya, német hagyma...

Egyelőre (!) megúsztuk (kivételesen ötpárti konszenzussal), hogy GMO növényeket (azaz génmanipulált) növényeket fogyasszunk. Persze a GMO benne van sok élelmiszerünkben. Azt tudtátok, hogy csak akkor kell ráírni egy élelmiszerre, hogy génmanipulált adalékanyagot is tartalmaz, ha az eléri a 2%-ot? Szója, kukorica, gyapot... Miért veszélyesek a GMO termékek? Akit érdekel, szívesen elmondom...

A csoki jó poén. Együnk csokit.Én nagyon (néha azt hiszem, túlságosan is) szeretem a csokit.

Bár ilyenkor, Karácsonykor úgy érzem, az ember csokoládémérgezésben fog elpusztulni.

Van-e baj a csokival? Igaz, hogy okosak leszünk tőle::)), de tele van cukorral, (sok cukorral, mely eléggé gyilkos üres kalória) és persze kakaóval. Távoli országokban termelt agyonvegyszerezett kakaóval. Amely termést éhbérérét dolgoztatott emberek szednek le. Olyan ez, mint a kávé. Amíg te egy cukrászdában 2-300 Ft-ot is kifizetsz egy csésze kávéért, addig a termelő (munkás) nem kap 10 Ft-ot sem ebből...

Csokoládé... Örömhormon...

Együnk minőségi termékeket. Igaz, a Nestlé (az minőség?) termékeiben a szója (mert persze a csokiban is van) génmanipulált. Igaz a csokiban (a legtöbben) van savópor. Amely lehet tejsavópor, és lehet... vérsavó is...

Mondanám, hogy legyünk vegetáriusak, de nem akarok senkit sem cikizni a táplálkozása miatt. Ez mindenkinek magánügye... De talán kevesebb marha-, sertés, baromfi- és halhús, és több gabonaféle, gyümölcs, zöldségféle és tejtermék. És persze némi csoki.. A bátorságom pedig az, hogy a pps filet nem küldöm tovább. Lehet, hogy tovább jönnek fel a kilók:::))) ??

Ui: Kaptam egy filmet (angolul van, de a képek önmagukért beszélnek,), hogy az emberek hogyan bánnak az állatokkal. Ha valakit érdekel, szívesen kölcsönadom. Persze akkor, ha garantáltan meg is nézed::)) (köszönet most is Giyandevának)

http://www.animalvoices.ca/images/earthlings.png

És ha szereted az állatokat (vagyis fontos neked, hogyan bánnak/bánunk mi emberek az állatokkal), akkor nálam is alá lehet írni az az ívet, mely az ENSZ-től kéri/követeli, hogy az Emberi Jogi Nyilatkozathoz hasonlóan legyen "Állati Jogi nyilatkozat is. Legyél egy a 10 millióból, aki aláírja!

www.animalsmatter.org
Ui: Amikor szeptemberben írtam erről a témáról (mármint az aláírásgyűjtésről), akkor két (2) munkatársam írta alá a petíciót. Mert talán jobb megenni az állatokat, mint védeni őket….


Ui2: Azután egy munkatársnőm odajött hozzám és aláírta a petíciót…


Nawesh
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Táplálkozás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég

cron