Gyógyító vizek

Természetes táplálkozás (mikor, meddig, mit, hányszor, hogyan, stb.)

Gyógyító vizek

HozzászólásSzerző: Boldogsag » 2011. nov. 4., pén. 11:32

Dátum: 2007. január 24. szerda, 07:00 Küldte: boldogsagKútvíz, tóvíz, esővíz – sokféle vízről beszélnek az ájurvédikus szövegek, és mindegyiknek megvan a maga gyógyértéke, mint az ételnek.

A víz a szómát képviseli, a tápláló, hűtő tulajdonságot, amely a hold-energiával kapcsolatos. Segíti az emésztést, lehűti és kiegyensúlyozza a pitta dósát, támogatja a kaphát, és ellene hat a vata szárazságának. Táplál, nedvesít és méregtelenít, amikor vizeletként elhagyja a testet. A test által helyesen fölvett víznek több gyógyító tulajdonsága van:

1. segít megszüntetni a fáradtságot (sramnásana)
2. fényessé teszi a bőrt
3. megakadályozza a székrekedést
4. növeli a kitartást
5. elégedetté tesz
6. megnyugtatja a szádhaka pittát, és ezzel segít a szívnek
7. segíti az emésztést
8. lehűt
9. mindig segít a testnek
10. könnyű asszimilálni
11. életadó
12. antioxidáns

Ájurvédikus módszerekkel tovább lehet fokozni a víz gyógyító hatását.


Tisztító víz

Néha az embereknek száraz a bőrük, és csillapíthatatlanul szomjasak, bár sok vizet isznak. A mélyebb fiziológia, hogy nem kapnak elég nedvességet. Ez akkor fordul elő, amikor valakinek az agnija alacsony, és az ama eltömi a mikro-csatornákat (a srotákat), amelyek vizet szállítanak a sejtekbe. Hogy megtisztuljanak a csatornák, és jobb legyen a nedvesség felszívódása, az ájurvédikus szövegek azt ajánlják, különböző időszakokon át forralják fel a vizet; ezzel gyógyító víz keletkezik, amelynek a neve usnodaka. A másik módszer fűszereket, vagy gyógyfüveket adni a vízhez, forralás után.

Miért működik?

Amikor a víz forr, feltöltődik hővel, finomabb lesz a minősége (szúksma). Ez a finomság vagy élesség teszi lehetővé, hogy megtisztítsa a csatornákat, és eljusson a fiziológia mélyebb szintjeire. A fűszerek fokozzák a gyógyhatást, amennyiben kölcsönhatásba lépnek a vízzel, molekuláris szinten. Aromájuk és ízük révén a fűszerek különféleképpen hatnak a testre. A test könnyebben ki tudja mosni a mérgeket és a szennyeződéseket a víz agnija (heve) és finomsága, valamint a fűszerek csípőssége miatt. Egy idő után a csatornák annyira megtisztulnak, hogy a víz akadálytalanul halad a testben, ellátja a szöveteket, és kiviszi a hulladékot.

A régi szövegek ezt mondják a közönséges víz és a forralt víz felszívódása közötti különbségről:
1. közönséges víz – kb. 6 óra, ha valamennyi csatorna tiszta
2. forralt és lehűtött víz – kb. 3 óra, és segít megnyitni a csatornákat
3. meleg, gyógynövényes víz – kb.1 ½ óra, az agni, a növények és a fűszerek élessége vagy finomsága miatt


Víz a testtípusnak megfelelően

Az Ájurvéda szakértője gyógyító vizet ír fel, amelynek különleges hatása van. Lehet, hogy az egyik recept az immunitást fokozza, a másik a bőrt tisztítja, a harmadik javítja a prosztata működését. A fűszeres vizet meg lehet választani, a testtípusnak vagy a megzavart egyensúlynak megfelelően.

Vata kiegyensúlyozó víz

Forraljon 2 kvart (1 kvart = 1,136 l) vizet 5 percig. Vegye le a tűzről, adjon hozzá 3 menta levelet, ½ teáskanál ánizs vagy édeskömény magot, és ¼ teáskanál orvosi ziliz gyökeret. Öntse a vizet termoszba. Ezt igya napközben, meleg, de nem forró hőmérsékleten.

Pitta kiegyensúlyozó víz

Forraljon 2 kvart vizet 2 percig. Vegye le a tűzről, adjon hozzá ¼ teáskanál ánizs vagy édeskömény magot, 2 rózsabimbót, és 1 szegfűszeget. Tárolja melegen egy termoszban, de nyáron ivás előtt öntse ki egy csészébe, és hagyja, hogy szobahőmérsékletre hűljön. Télen lehet kissé melegebb.

Kapha kiegyensúlyozó víz

Forraljon 2 kvart vizet 5 percig. Vegye le a tűzről, adjon hozzá 3 bazsalikom levelet, 2 vékony szelet friss gyömbért, ¼ teáskanál köménymagot, ½ teáskanál ánizs vagy édeskömény magot. Tegye termoszba, igya napközben meleg hőmérsékleten.

Mennyi elég?

Az életkortól, fizikai munkától vagy sporttól, időjárástól, étrendtől, stressz szintektől, növényi ételkiegészítőktől és testtípustól függ, hogy naponta mennyi vizet kell inni. A meleg pitta típusok általában szomjasabbak, mint a vizes kapha. A vatáknak gyakran van székrekedésük, vagy száraz a bőrük, és ezért kell több vizet inniuk. Általában napi 2 kvart fűszeres vizet ajánlok, de mindenkinek magának kell meghatározni az egyéni szükségletét. Reggel először a fűszeres vizet készítse el, abból igyon nap közben 15 p-ként. Este 7 után sima vizet igyon, mert a fűszeres víz nagyon élénkítő, közvetlenül elalvás előtt. Ha addigra nem fogyott el a fűszeres víz, öntse ki, reggel készítsen frisset. Lehet, hogy nap közben is akar egy kevés sima vizet inni. Ha sportolt, és egy egész pohár vizet szeretne, jobb sima, mint fűszeres vizet inni.

Víz étkezés közben

Az ájurvédikus szövegek étkezés közben is sima vizet javasolnak, mert az ájurvédikus ételekben már benne vannak a fűszerek, és nem akarjuk túlterhelni a testet. Ha viszont egyszerű, nem fűszeres ételt eszünk, a fűszeres víz segíteni fogja az emésztést. Étkezés közben egy pohár víz jó, de attól függ, hogy mit eszünk. Ha levest vagy dhált, akkor sokkal kevesebb víz kell. Ha nagyobb mennyiségű száraz ételt, pl. kekszet, akkor több kell. Az étkezés közben ivott víz legyen szobahőmérsékletű vagy meleg, a test típusától függően, de sose jéghideg, mert ez kioltja az emésztés tüzét. Ha evés után 45 p-el hirtelen szomjasak vagyunk, jó gondolat sok vizet inni, mert a testnek szüksége van rá az emésztéshez. Étkezések közben ihatunk a fűszeres vízből. Meglepő, de egy olyan egyszerű dolog is javíthat az egészségen, mint a víz.
– Vaidya Rama Kant Mishra
http://www.boloji.com/index.cfm?md=Cont ... terID=1660
Avatar
Boldogsag
Grafomán
 
Hsz: 1064
Csatlakozott: 2005. ápr. 21., csüt. 0:00


Vissza: Táplálkozás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég

cron