Naspolya

Természetes táplálkozás (mikor, meddig, mit, hányszor, hogyan, stb.)

Naspolya

HozzászólásSzerző: tami » 2011. nov. 8., kedd 13:53

Dátum: 2005. november 03. csütörtök, 08:00 Küldte: Tami


A naspolya gyümölcse az almatermésűek között C-vitaminban a leggazdagabb. A gyümölcs október végétől szedhető és 1-2 hónapig tárolható. Az utóéréskor alakulnak ki az íz és zamatagyagai.

A naspolya hazája Közép-Ázsiában, a Kaukázus déli lejtőin van. A Balkán-félsziget országaiban vadon terem, de a kertekben szívesen ültetik. Melegigényes növény lévén a Kárpát-medencénél északabbra nemigen merészkedik. Rendszertanilag a lágymagvú almástermésűek közé tartozik, Vagyis az almának, a körtének és a birsnek a rokona, annak ellenére, hogy a magjai kemények és nehezen csíráznak.

Enyhén nyírkos, jó minőségű talajokat kedvelő kis fa. Félárnyékos helyen is jó terem. Általában birsalanyra oltják.

3-6 méter magas fa vagy cserje, vesszői barnásak vagy vörösesbarnák. Lomkoronája önmagában is dísze lehet kerteknek, parkoknak. Virágai öntermékenyülők.

Minden gyümölcstermő vidéken termeszthető. Félárnyékban is terem. A különböző talajtipusokhoz jól alkalmazkodó, igénytelen növény, de kedveli a mélyrétegű, nyírkosabb talajokat. Teleinket jól tűri.

A naspolya különleges alakú gyümölcse utóérő, vagyis a fáról leszedve még nem fogyasztható. Lippai János, a Posoni kert-ben erről így ír: "A noszpolyafa gyümölcseit, minek előtte meglágyul, akkor szedik: de jobb, ha a fáján hagyják, hogy egyszer vagy kétszer megcsípje a dér, s édesebb leszen. Ha elébb leszedik, s szalmára rakják, úgy is meglágyul, és akkor eszik őtet nyersen, mert főve nem láttam".

Feldolgozható lekvárnak, pürének, vagy más gyümölcsfajtákkal vegyesen ivólének.

A naspolyamagból készített tea vesekő ellen gyógyhatású.

Bővebben:
http://www.balintgazda.hu/minden-heten- ... polya.html
Avatar
tami
Grafomán
 
Hsz: 666
Csatlakozott: 2004. aug. 23., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Táplálkozás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron