Új táplálékkiegészítő lesz?

Természetes táplálkozás (mikor, meddig, mit, hányszor, hogyan, stb.)

Új táplálékkiegészítő lesz?

HozzászólásSzerző: ata » 2011. nov. 19., szomb. 13:02

Dátum: 2007. április 27. péntek, 08:00 Küldte: ata


A Granada Egyetem (Spanyolország) más spanyol egyetemek kutatóival együttműködve felfedezte, hogy a melatonin alkalmas arra, hogy kivédje a szervezetben az oxidatív stresszt, amit az oxigén és nitrogén szabad gyökök okoznak, ezáltal késlelteti az öregedéssel járó gyulladásos folyamatokat, így magát az öregedést is.
A melatonint az emberi szervezet is termeli, de 30 éves kortól - amikorra a szabad gyökök már felszaporodnak és gyulladásokat kezdenek okozni, már kevésbé -, ezért napi rendszerességgel szükség van a melatonin pótlására.

Melatonint kis mennyiségben tartalmaznak egyes növények: a hagymafélék, a cseresznye, a banán, de a kukorica, a zab és a rizs is, és több zöld fűszernövény, mint például a kakukkfű, a menta, a zsálya - no és a vörösbor.

A kutatók laboratóriumi egereknek adtak öt hónapos kortól (ami az embernél 30 éves kornak felel meg) kis adag melatonint, és megfigyelték, hogy a melatonin folyamatos adagolása nemcsak semlegesítette az oxidatív stresszt és a gyulladásos folyamatokat, de késleltette a korral járó elváltozások megjelenését is, növelve az élettartamot.

A kutatók ebből arra következtetnek, hogy az embernél a melatonin folyamatos, szünetmentes adagolása 30 - 40 év fölött kivédi vagy legalábbis késlelteti az idős korral járó megbetegedéseket, beleértve az olyan degeneratív idegrendszeri rendellenességeket, mint a Parkinson kór, de a cukorbetegséget is.

Remélik, hogy a melatonin használatát hamarosan legalizálni fogja a spanyol Egészségügyi Minisztérium, bár mivel az nem találmány, hanem egy, az emberi szervezet által gyártott anyag, nem lehet szabadalmaztatni, és így nem kecsegtet nagy haszonnal a gyártása a gyógyszeriparnak.

Addig is, amíg nem lesz a melatoninból táplálékkiegészítő, azt javasolja kutatócsoport vezetője, hogy a növényekből vigyük be a melatonint.

Forrás: Granada Egyetem

Forrás: Független.huMilyen remek, költséghatékony megoldás a növényevés: nemcsak beviszi az ember az ismeretlen számú, többségében még föl sem fedezett, nélkülözhetetlen anyagot, de még jól is lakik a növényekkel, és nem kell az ezerféle táplálékkiegészítő.
Avatar
ata
Írogat
 
Hsz: 170
Csatlakozott: 2006. feb. 8., szer. 1:00
Tartózkodási hely: Toronto, Kanada


Vissza: Táplálkozás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron