A kórokozó baktériumok a fejessaláta szívében ülnek

Természetes táplálkozás (mikor, meddig, mit, hányszor, hogyan, stb.)

A kórokozó baktériumok a fejessaláta szívében ülnek

HozzászólásSzerző: tami » 2012. jan. 5., csüt. 10:14

Dátum: 2008. május 03. szombat, 09:00 Küldte: tami

Figyelem: ne gondoljuk, hogy a saláta legbelső levelei - a "szíve" úgyis tiszta, tehát azt nem fontos olyan alaposan megmosni.

Amerikai mikrobiológusok ( Produce Safety and Microbiology Research Unity - Termékbiztonsági és Mikrobiológiai Kutató Bázis, Albany, Kalifornia és a Kalifornia Egyetem, Berkeley kutatói) megvizsgálták bakteriológiai szempontból a római saláta belső és külső leveleit.


Mivel a friss, nyers fejes saláta a leggyakoribb fertőzési forrás, ahonnan az Escherichia coli O157:H7 és a Salmonella enterica, a két leggyakoribb kórokozó az emberi szervezetbe jut, járványokat okozva, a fejes salátát vették mikroszkóp alá.

A kutatók ezidáig csak felvagdalt saláta leveleken vizsgálták a baktériumok terjedését, ez volt az első kísérlet, amely a termőhelyen leszedés előtt, majd leszedés után vizsgálja a baktériumok mennyiségét.

A földben lévő fiatal salátanövényeken az E. coli baktériumok akkor voltak képesek igen nagy számban elszaporodni (16 -100-szoros mennyiségben), ha meleg volt és vizesek voltak a leveleik. A legbelső, fiatal leveleken következetesen 10-szer annyi E. coli baktérium volt, mint a középső, közepes leveleken. A baktériumok szaporodásának üteme is a fiatal leveleken volt gyorsabb.

Az érett, kifejesedett saláta leszedése után ugyanez maradt a helyzet.

Mindkét kórokozó - az E. coli és a Salmonella enterica is a fiatal leveleket kedveli, a fertőzés veszélye ezeknél a legnagyobb - állapították meg a kutatók.

Forrás: EurekAlert : http://www.eurekalert.org/pub_releases/ ... 042408.php
független.hu : http://www.fuggetlen.hu/article.php?sid=1998
Avatar
tami
Grafomán
 
Hsz: 666
Csatlakozott: 2004. aug. 23., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Táplálkozás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron