Alacsony glikémiás indexű reggelivel egész nap kevesebb kaló

Természetes táplálkozás (mikor, meddig, mit, hányszor, hogyan, stb.)

Alacsony glikémiás indexű reggelivel egész nap kevesebb kaló

HozzászólásSzerző: tami » 2012. jan. 6., pén. 14:29

Dátum: 2008. május 08. csütörtök, 09:00 Küldte: tami

A glikémiás index hasznossága, használhatósága még ma is vitatott kérdés. Egyébként a fogalom maga azt fejezi ki, hogy egy adott élelmiszer vagy étel mennyire emeli meg a vércukorszintet a szőlőcukorhoz viszonyítva.

Az Oxford Brookes Egyetem kutatói azzal a céllal kutatták az alacsony glikémiás indexű reggeli hatását az egész napi kalóriafogyasztásra, hogy segítséget adhassanak a szülőknek a gyerekek elhízásának megelőzésére.Megvizsgálták, hosszabb távon miként hat az alacsony glikémiás indexű reggeli a 8 - 11 éves gyermekek (11 fiú, 27 lány) kalóriabevitelére.

A gyerekek egyik csoportja alacsony glikémiás indexű, a másik magas glikémiás indexű reggelit kapott 10 héten át, két napon. A reggeli egyébként pontosan ugyanannyi kalóriát, fehérjét, zsírt, szénhidrátot, rostot tartalmazott mindkét csoportnál.

Majd a csoportokat megcserélték, és újra lefolytatták a 10 hetes kísérletet. A gyerekek táplálkozását a hét négy napján kísérték figyelemmel.

Az eredmény: az alacsony glikémiás indexű reggelis kísérleti napokon a gyerekek összesen 61 kalóriával ettek kevesebbet.

Ez az érték nem tűnik ugyan nagynak, de az egészséges testsúly megőrzéséhez jó hozzájárulás lehet.

Mint említettük, az alacsony glikémiás indexű reggeli feltálalása csak heti két napra szólt, a többi napon a reggelijüket a gyerekek maguk választották. Érdekes viszont az a hatása, állapították meg a kutatók, hogy a nem-kísérleti napokon is kevesebbet ettek a gyerekek. Eszerint az alacsony glikémiás indexű reggeli hatása hosszabb időn át tart - előbb bekövetkezik és tartósabb a jóllakottság-érzés.

Forrás: Medical News Today: http://www.medicalnewstoday.com/articles/80483.php
fuggtlen.hu: http://www.fuggetlen.hu/article.php?sid=1612
Avatar
tami
Grafomán
 
Hsz: 666
Csatlakozott: 2004. aug. 23., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Táplálkozás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron