A D-vitamin táplálékkiegészítőkről

Természetes táplálkozás (mikor, meddig, mit, hányszor, hogyan, stb.)

A D-vitamin táplálékkiegészítőkről

HozzászólásSzerző: tami » 2012. jan. 11., szer. 10:12

Dátum: 2008. június 15. vasárnap, 09:00 Küldte: tami

Ausztrál kutatók (Murdoch Egyetem Orvosbiológiai és Biotechnológiai Intézet munkatársai) kimutatták, hogy a tápcsatornán át a szervezetbe kerülő, azaz amit megeszünk, az a D-vitamin immunszupresszív, vagyis gátolja az immunrendszer működését.

Következésképpen: a vérben mért alacsony D-vitamin szint a betegség következménye. A D-vitamin pótlása táplálékkiegészítővel csak ront az állapoton.


Trevor Marshall professzor ezt úgy magyarázza, hogy a megnövelt D-vitamin felvétel nem csak a táplálkozásra vagy a csontok egészségére hat.

A D-vitamin receptor (VDR) gének százainak működésében vesz részt: gének transzkripciójában (egyes fehérjét kódoló gének átírásában) illetve repressziójában (egyes fehérjék kötődésének gátlásában). Egy sor olyan gén működését is befolyásolja, amelyek betegségekhez kapcsolódnak, a ráktól a szklerózis multiplexig.

"A D-vitamin receptor a velünk született, genetikailag kódolt jellegű immunitás középpontját képezi" - mondja a professzor. "A molekuláris biológia újragondoltatja velünk azt az elméletet, hogy ha alacsony D-vitamin értéket mérünk valakinek a vérében, annak egyszerűen több D-vitamint kell adagolnunk a táplálékához."

"Évtizedek óta élünk ezzel a módszerrel - a D-vitamin pótlással - de minden betegség, ahol alkalmaztuk: a krónikus betegségek, a szívbetegségek és az elhízás, csak rosszabb lett..."

"A D-vitamin supplementum (táplálékkiegészítő) valójában elnyomja az immunrendszert, a szervezet nem tud megfelelően harcolni a betegség vagy fertőzés ellen."

Marshall professzor kutatása bebizonyította, hogy az elfogyasztott D-vitamin kiegészítő ténylegesen blokkolja a D-vitamin receptor (VDR) aktiválását, éppen ellenkező hatást kelt, mint a napfény. Arra is rámutatott, hogy már egészen minimális mennyiségű D-vitamin supplementum is képes gátolni az immunrendszer helyes működését.

Egy másik szakértő így kommentálja a felfedezést: "A D-vitamin-szint nem megfelelő szabályozását sok krónikus betegségben megfigyelték, beleértve több autoimmun betegséget is. De mi úgy találtuk, hogy a páciensek állapotának javulását akadályozta a D-vitamin táplálékkiegészítő adagolása, még olyan mennyiségben is, amelyet a legtöbb szakember kívánatosnak tart."

"Ideje véget vetni annak a felfogásnak, hogy a D-vitamin pótlás egyszerű módszer. A D-vitamin több, mint 1000 gén kifejeződését befolyásolja, ezért nem várhatjuk, hogy egyszerű ok-okozati kapcsolat álljon fenn a D-vitamin pótlás és a betegségek között. A kutatások egyáltalán nem azt mutatják, hogy a D-vitamin táplálékkiegészítőktől egészségesebbek lennének az emberek" - összegezte kutatásának tanulságát Marshall professzor.

Forrás: Science Daily: http://www.sciencedaily.com/releases/20 ... 223302.htm
fuggetlen.hu: http://www.fuggetlen.hu/article.php?sid=1935
Avatar
tami
Grafomán
 
Hsz: 666
Csatlakozott: 2004. aug. 23., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Táplálkozás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron