Oldal: 1 / 1

Téli táplálkozás... vegán

HozzászólásElküldve: 2012. feb. 16., csüt. 13:38
Szerző: Parsifal
Dátum: 2006. február 01. szerda, 10:56 Küldte: Parsifal

Úgy gondoltam, a főoldalon is közlöm a Bardonak (is) szánt mondandómat, mivel egy bővebb terjedel-mű lett belőle, és mindenkinek ajánlom szíves figyelmébe. Talán érdekes, és hasznotokra is lesz...

A tojásról mondottakat (hogy nem etikus, rothadáshoz vezet) azért hiszed el, mert ugy te már nem eszel tojást egy ideje? Viszont tejet iszol, tehát a tejről mondottak (szintén etikátlan, szükségtelen, bajok forrása lehet) kicsit szívtájékon ütnek, és próbálsz menekülni az igazság elől.
Amíg lakto-vega voltam, azt mondogattam magamnak, biztosan jól tartják a tehenet, akitől a piacon vett "házi tej" származott. Az motivált legfőképp, hogy jaj de finom a tej (azaz aludttej). Még csak nem is az a meggyőződés, hogy szükségem van rá, nélkülözhetetlen. Aztán addig agyaltam a dolgon, meg persze olvastam is, hogy be kellett lássam, nem is olyan jó annak a tehénnek, következésképp nekünk se, akit még télen is (és egész éven át) rendszeresen fejnek, tulajdonképpen egy gépnek tekintenek, akit tejtermelése végeztével megesznek. Az állattartók állathoz intézett kedves szavai álszentségek. Ez olyan, mint ahogy egyes autósok becézgetik a kocsijukat, :D nevetséges, nem? Azaz az állatok szempontjából egyáltalán nem, sőt siralmas. A tej helyét az étkezésemben az olajos magvak vették át.

Aki ma vegán akar lenni, annak nagyon egyszerű dolga van. Máról holnapra vegán lehetsz, és még a kezdetben kívánt régi ízekről sem kell lemondanod. Szétnézhetsz a neten receptek után, vagy betérsz egy reformüzletbe, tej helyett találsz növényi tejet, és joghurtot is, hús helyett szejtánt, gabonakolbászt, stb. És persze mindenkinek ajánlott megismerkednie a természetes(ebb) táplálkozás alapelveivel, és az állatokkal való bánásmóddal. Tele van új élményekkel ez az életmód, csupa öröm és meglepetés. Tisztább test és lélek.

Legyen helyen a szíved, legyél Te is vegán!

Norci, flo, manu, egyetértünk! ;)

A dió előnye, hogy többnyire nyersen esszük, és vegyszermentesen termesztik. A kemikáliamentes, nyers ételekből szerezzük be a legjobb minőségű építőanyagainkat. Jobbat, mint az (főttsült) hüvelyesekből, vagy gabonákból. Ezek csíraként a legjobbak, így "fogyaszthatóak""fogyasztandóak csak" nyersen.
Fehérjét nem kell külön keresni, csak meg kell ismerkedni a helyes ételtársítással, és nagy részt nyers ételekből választva (levél és gyökérzöldségek, lédús gyümölcsök, olajos magvak, csírák, friss levek) étkezni. Ezzel egy életreszóló recepthez jutunk.

A zöld színű levelek nagyon építőek. Hiszen mennyi állat "csak" levélből és zöldségből nyeri az erejét! Mi ugy nem bambuszon, eukaliptuszlevelen, fák levelein rágódunk, mint távoli, növényevő rokonaink. :) Viszont az ezerféle saláták, a brokkoli, a spenót, a sóska, a petrezselyem zöldje, a hajtások (napraforgó és hajdina magjáé), fűszer- vadon növő és gyógynövények (majoranna, csalán, stb.) közül örömmek választunk, és jóízűen elköltjük őket. A "zöld erő" is nyersen a legjobb, és igazán nélkülözhetetlen táplálékunk. Telve a kozmosz energiáival. Erre van szükségünk!

Télen is van életadó ZÖLDség. Szuperül hajtanak a nyáron még a kertünkben 3 métert is elért napraforgók magjai, fincsi hajtások. A madárkáknak is jut belőle az etetőbe. ;) A biohajdina-növényke is bújik elő komposztos földjéből. A vöröskáposzta magja (rédei) is hamarosan ehetővé csírázik, micsoda illata van! Kapható szárított bio fűszer és zöldség (bioberta). Mákdarálóm minden nap forog, hogy friss brokkoli, spenót vagy biocsalán (herbária) porával szórhassam meg ételemet, legyen az syavanyúkáposzta, biomargarinos kenyér, vagy mákos tönkölytészta.

Ha valaki kíváncsi a tápanyagok mennyiségére, az tekintse meg a legújabb tápanyagtáblázatokban a fenti növényeket jellemző számokat. Hihetetlen mennyiségekről tanúskodnak. És mi tudjuk, hogy van ennél is fontosabb: a minőség. SZERETETTEL, vegyszermentesen, igazságosan. Elveinknek leginkább a saját kertben termesztett növény felel meg, de elég jók a vehető biotermékek is. Már van magyarországi szezámmag is (biorganik, nongmo termék)! Ez még az egyiptomi fair-nél is jobb... ;) Tessék ezt választani...


Hajdina hajtás, kiváló téli saláta!