A joghurt és az egészség

Természetes táplálkozás (mikor, meddig, mit, hányszor, hogyan, stb.)

A joghurt és az egészség

HozzászólásSzerző: Boldogsag » 2012. feb. 22., szer. 9:59

Dátum: 2009. január 30. péntek, 06:00 Küldte: boldogsag


Az utóbbi időben az egészséges életmód terjedésével egyre nő a joghurtfogyasztás is. Az alábbiakban a Shinshu Egyetem (Japán) mezőgazdasági karának munkatársa, Akioshi Hoszono professzor véleményét kértük a joghurt egészséges hatásairól és dietetikai szerepéről.

Honnan származik a joghurt?

A joghurt manapság szerte a világon elterjedt tejtermék, amit a hajdani időkben egyes török törzsek készítettek először. Ezért a Balkán-félszigetet tekinthetjük a joghurt szülőföldjének. A korabeli forrásokból tudjuk, hogy a török népek nemcsak készítették és fogyasztották ezt a kellemes táplálékot, hanem isteneiknek és istennőiknek is áldozták oltalmuk reményében. Egykor a joghurt elnevezése opuszkalam vagy okszigara volt, majd, az i.sz. VIII. századtól fogva a mai is használatos török eredetű néven joghurtként ismerik.

A Nobel-díjas Ilia Macsnikov (1845-1916) 1908-ban közzétette kutatásának eredményeit a joghurt kedvező élettani hatásairól, s attól fogva ez a tejtermék szerte a világon a hosszú élet egyik titkaként vált közismertté.
A joghurt táplálkozás-élettani hatásai

A joghurt táplálkozás-élettani jelentősége értékes fehérjéinek, valamint a kalciumnak és a nyers tejben is megtalálható többi alkotónak köszönhető. A joghurt annyiban különbözik a friss tejtől, hogy az erjesztő baktériumok különleges anyagokat és értékes vitaminokat termelnek a tejsavas alvadás során. Mi több, maguk a baktériumok is sajátságos tápanyagokat és enzimeket tartalmaznak, így a joghurt fehérjéinek és a benne lévő kalciumnak sokkal kedvezőbb a hasznosulása, mint a nyers tej alkotóinak, így táplálkozás-élettani szempontból is értékesebbnek tekinthető annál. Mindez tehát a joghurtot előállító baktériumoknak köszönhető.

Állatkísérletek egyértelműen bizonyítják, hogy a tejsavas erjedésen keresztülment italok sokkal inkább előmozdítják a szervezet fejlődését, mint a nyers tej. Mi több, a joghurt egyik legfontosabb különlegessége az, hogy tejsavbaktériumainak köszönhetően hathatósan elősegíti a természetes tejcukor (laktóz) lebontását, ami a laktóz érzékeny emberek számára nagyon nehéz volna. Így a joghurt jelentősen csökkenti a belek laktóztartalmát, ami enyhíti a hasmenéses és egyéb emésztőszervi problémákat.
Melyek a joghurt egészséges jellegzetességei?

A joghurtban jól érvényesülnek a tejsavbaktériumok kedvező hatásai (L. bulgaricus - csak a bolgár joghurtban!, S. termophilus és L. casei. Nemrégiben kerültek a boltokba a bifidus baktériumokkal készült egészséges tejtermékek, amelyek természetes úton-módon tartják karban az ember emésztő traktusát.

Az ember bélflóráját nem lehet egyhamar megváltoztatni. Ezért a savanyított tejtermékek - mint például a joghurt - fogyasztása előszeretettel javasolható, jó volna, ha bevett szokássá válna.

Az utóbbi esztendőkben a joghurt rákellenes hatását is többen vizsgálták. A vizsgálatok szerint a joghurt tejsav baktériumainak rákellenes hatása kétrétű. Egyfelől a sejtek mutációs készségét csökkentik, mert a mutációt indukáló molekulák ellen hatnak, másfelől akadályozzák a rákos sejtek burjánzását. Egyes kísérletek szerint az esetek majd harminc százalékában megállt a sejtburjánzás a joghurt fogyasztásának köszönhetően. Ezek mellett a jopte joghurt további kedvező élettani hatásai is beigazolódtak: csökkenti az egész szervezet koleszterin szintjét, valamint a vérnyomást és az ammónia-szintet. Ráadásul a fertőző betegségekkel szemben is erősíti a szervezet ellenállását.

Forrás: Kagylókürt
--------------------------------------------------------------------


Re: A joghurt és az egészség
Küldte: giyandeva Dátum: 2009. február 02. hétfo, 23:13


Mindazonáltal érdekes ez a cikk annak fényében, hogy a kelet ázsiai (jellemzően Japán és Kínai) konyhából teljesen hiányzik a tej és tejtermékek, mivel képtelenek megemészteni az emberek! A tejet gabona és szója tejjel helyettesítik. Ázsiában alapvetően a makrobiotikus étrend hódít ami a gabonákra épül főleg, kiegészítve az algákkal, tengeri dolgokkal, zöldséggel és gyümölccsel, illetve a szója és hús készítményekkel.Érdekes jelenség amúgy hogy a tejtermékek fogyasztása a fejlett nyugati országokban a legmagasabb..... (a hiedelemmel ellentétben Indiában se fogyasztanak annyi tejterméket) és ezzel párhuzamosan a CSONTRITKULÁS előfordulása is. Szóval csak óvatosan a tejtermékekkel...A yoghurt persze finom dolog, én is szeretem. :D nagyritkán elcsábulok :D A Sparban egy szlovák gyártmányú bio a legjobb :) - és az egyik legolcsóbb is ------------------------------------------------------------------Re: A joghurt és az egészség
Küldte: Zurelily Dátum: 2009. február 18. szerda, 14:40

Nem tudom, én sose szerettem a joghurtot / tejtermékeket... Amióta vega vagyok, a tejre / joghurtra rám sem tudok például nézni.
Avatar
Boldogsag
Grafomán
 
Hsz: 1064
Csatlakozott: 2005. ápr. 21., csüt. 0:00


Vissza: Táplálkozás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron