Droglista - tejgazdaságok

Természetes táplálkozás (mikor, meddig, mit, hányszor, hogyan, stb.)

Droglista - tejgazdaságok

HozzászólásSzerző: Boldogsag » 2012. feb. 27., hétf. 10:10

Dátum: 2009. február 06. péntek, 06:00 Küldte: boldogsag

A tejgazdaságokban feltehetően számos engedélyezett, illetve tiltott állatgyógyszert is alkalmaznak. Az utóbbi években végzett tejelemzések az alábbi drogok maradékait mutatták ki (nemzetközi adatok alapján):


Chloramphenicol: hatásos antibiotikum, amelyet az élelmiszeripari célból tenyésztett állatoknál már tilos használni. Ennek ellenére illegális módon továbbra is alkalmazzák, s az utóbbi években a tejelemzés kimutatta nyomait. Minden harmincezredik embernél még a legcsekélyebb mennyiség is veszélyes következményeket vált ki, például a gyakran végzetes aplasztikus vérszegénységet.

Clorsulon: A jószágokat megtámadó élősködő májmétely ellen használatos antibiotikum. Egyesek potenciális daganatokozó, karcinogén anyagnak tekintik. Tejelő teheneknél pillanatnyilag tilos a használata, egyes farmerek ennek ellenére használják.

Ivermectin és thiabendazol: a jószágok parazitái ellen alkalmazott antibiotikumok. Ugyan tejelő teheneknél egyiket sem lenne szabad alkalmazni, a tiltás ellenére valószínűleg mindkettőt használják egyes tenyésztők. Az Ivermectin az állatok idegrendszerét károsítja, a thiabendazolt pedig potenciális rákkeltőnek tekintik.

Nitrofurazon: Ezt az antibiotikumot sem szabad tejelő teheneknél alkalmazni, bár húsmarhánál, sertésnél és szárnyasoknál engedélyezik használatát. A Mezőgazdasági Minisztérium szakértői ennek ellenére gyanítják, hogy széles körben alkalmazzák. A nitrofurazon laboratóriumi állatokon rákkeltőnek bizonyult. Bár a szakértők már 14 éve fontolgatják e szer visszavonását, mégis a mai napig használják.

Penicillin, streptomycin, tetracyclinek, aminoglycosidok, sulfonamidok: érzékeny emberekben allergiás tüneteket váltanak ki, az enyhe hatásoktól kezdve egészen a végzetes túlérzékenységi sokkig, még akkor is, ha csak nyomokban fordulnak elő.

Sulfametazin, sulfadiazin és társai: Az előbbi szer használata tilos a tejgazdaságban, mert az állatoknál rákkeltő hatású és feltehetően az ember esetében is karcinogén. Már a legcsekélyebb előfordulása a tejben veszélyes lehet. A második szer, illetve a hozzá közel álló készítmények felépítésükben hasonlóak az előbbihez. Némely kutató szerint ezek is potenciális rákkeltő anyagok, s ennek megfelelően kellene korlátozni használatukat.
Avatar
Boldogsag
Grafomán
 
Hsz: 1064
Csatlakozott: 2005. ápr. 21., csüt. 0:00


Vissza: Táplálkozás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron