A világhírű Hellmut Lützner professzor az überlingeni Kurpark Klinik igazgatója gyógyító munkájában bizonyította a böjt csodás hatását és számos könyvében leírta már az egyhetes böjt tudnivalóit a gyakorlatban.
Csak az kezdjen el böjtölni, aki tudatosan vállalja a böjtöt, aki le tud mondani az evésről és egyéb szenvedélyeiről (dohányzás, alkohol, kristálycukor, édesség). A gyógyszerszedésről le kell mondani - amennyiben létfontosságú gyógyszerről van szó, akkor a böjtvezető orvos rendelkezik a böjt ideje alatt a mennyiség csökkentéséről. A böjtölőnek bőségesen (2-3 liter) kell ásványvizet, gyógyteákat, zöldség- és gyümölcsleveket innia, betartva Ghandi híres tanácsát, mely szerint rágjuk meg italunkat, tehát kortyonként fogyasszuk el a leveket. A szervezet összes lehető kiválasztási módját segíteni kell, hogy a méregtelenítés a leghatékonyabb legyen. Különös hangsúlyt kap a Glauber-sós (keserűsós) tea első böjtnapon történő megivása vagy érzékeny emésztésűek esetében a beöntés alkalmazása, továbbá a légzés és az izzadás útján távozó nem kívánatos anyagok kiürítése, amelyet a friss levegőn történő torna, séta és a test melegben tartása komoly mértékben elősegít. A böjtölőnek magának kell megtalálnia az egyensúlyt mozgás és pihenés, relaxáció között és biztosítania kell az elszakadást a hétköznapjaitól. Jóllehet a böjtölés - ellenőrzött körülmények között még 40 napos is lehet, én azonban maradok az egészségesek számára ajánlható böjt "étrendjének" és menetrendjének ismertetésénél. Ennek fázisai a következőek: 1. bevezető nap (áta böjtölésbe) + 1., 2., 3., 4., 5. böjti napok + 1., 2. felépítő nap (átmenet, kifelé a böjtből).
"Diétánk" a böjt alatt lehetőleg jó minőségű (bio+natúr) italokból, levesekből, levekből, az átmenetben ételeink nyersanyagai vegyszer- és műtrágyamentesek és teljes értékűek legyenek. Vigyázzunk a szintetikus aromával és festékkel készült teafélékkel és tartósított, adalékolt nyersanyagokkal!
Az 1. bevezető nap étrendje: reggelire gyümölcs és dió vagy (cukormentes) müzli, ebédre zöldsaláta, párolt burgonya és zöldség, túró, délutánra 1 alma és 10 szem mogyoró, estére zöldség- vagy gyümölcssaláta (lenmaggal vagy búzacsírával, 1 joghurt, 1 Abonett kenyér vagy svédkenyér vagy teljes őrlésű biokenyér és bőséges folyadék, vagy ehelyett lehet burgonyaleves.
Az 1. böjti nap étrendje: reggelire tea keserűsóval (0,75 l vízben 40 g keserűsót kell feloldani, kistermetűek esetében 0,5 l vízben 30 g keserűsót), amelyet 15 perc alatt kortyolgatva kell elfogyasztani pár csepp citromlé hozzáadásával. Utána ihatunk mentateát, hogy mérsékeljük a só ízét. (Főleg délelőtt, de egész nap is tartózkodjunk WC közelében!). Délelőtt ásványvíz- vagy teaivás, délre zöldségleves + frissen aprított petrezselyemzölddel vagy zöldségkoktél, délutánra pihenés (májpakolás: meleg vízzel teli gumitömlőt nedves törülközővel bevonva a májra helyezni és melegben, betakarózva pihenni. Délután gyümölcs- vagy gyógytea (esetleg 1/4 teáskanál mézzel, estére gyümölcslé, zöldség- vagy gyümölcsleves.
A 2. böjti nap étrendje: reggelire tea (esetleg 1/2 teáskanál méz), délelőtt vízivás, délben zöldségleves + apróra vágott petrezselyemzöld vagy zöldségkoktél, délután gyümölcs- vagy gyógytea (esetleg 1/2 teáskanál méz, este gyümölcslé, zöldséglé vagy zöldségleves.
A 3. böjti nap: reggelire beöntés vagy keserűsós tea + tea (esetleg 1/2 teáskanál méz), délelőtt vízivás, délben paradicsomleves + apróra vágott zellerzöld, délután gyümölcs- vagy gyógytea, este gyümölcslé vagy zöldséglé vagy zöldségleves.
A 4. böjti nap: reggelire tea, délelőtt vízivás, ebéd sárgarépaleves + apróra vágott petrezselyemzöld, délután gyümölcs- vagy gyógytea, este gyümölcslé vagy zöldséglé vagy zöldségleves.
Az 5. böjti nap: reggelire tea + beöntés (szükség esetén keserűsó), esetleg tejsavó vagy sótlan savanyúkáposztalé, délelőtt vízivás, délben zellerleves + apróra vágott zellerzöld, délután gyümölcs- vagy gyógytea, este gyümölcslé vagy zöldséglé vagy zöldségleves.
Az 1. felépítő nap: reggelire tea, délelőtt a böjt megtörése 1 jól érett almával, délben burgonya-zöldségleves + apróra vágott metélőhagyma, délután bőséges ivás, este paradicsom- vagy spárgaleves, joghurt lenmaggal, Abonett kenyér, beáztatott aszalt gyümölcs.
A 2. felépítő nap: reggeli ital, beáztatott aszalt szilva, búzadaraleves, délelőtt vízivás, délben saláta, párolt burgonya és zöldség, joghurt lenmaggal, délután gyógytea (rozmaring, édeskömény), este répa-gabona zöldségleves, író lenmaggal, 1 szelet Abonett kenyér vagy teljes értékű biokenyér vagy svédkenyér.
Az egy hét alatt alkalmazott receptek részletezése.
Burgonyaleves
Hozzávalók 4 főre: 1 liter víz, 25 dkg burgonya, 2 sárgarépa, 1/2 póréhagyma, kevés petrezselyemgyökér, 1/4 zellergumó, 1/2 teáskanál kömény és majoránna, 1 csipetnyi só és őrölt szerecsendió, 2 teáskanál élesztőpehely, 4 teáskanál frissen vágott petrezselyemzöld. Elkészítése: a burgonyát és a zöldséget jól megmossuk, hámozatlanul apóra vágjuk. A vizet felforraljuk, a burgonyát és a zöldséget hozzáadjuk és 10-20 percig pároljuk. (Kuktában a főzési idő 5-7 perc). A levest levesszük a tűzről, majd szűrön átpaszírozzuk, enyhén krémes levest kapunk, a fűszerekkel (kaporral vagy bazsalikommal vagy lestyánnal) ízesítjük, élesztőpehellyel és petrezselyemmel megszórjuk.
Sárgarépaleves
Hozzávalók 4 főre: 1 liter víz, 25 dkg sárgarépa, 1/2 póréhagyma, kevés petrezselyemgyökér és zeller, 1 csipetnyi tengeri só, 1 csipet frissen őrölt szerecsendió, 2 teáskanál élesztőpehely, 4 teáskanál frissen vágott petrezselyem. Elkészítése: Jól megmossuk a zöldségeket, héjastól apróra vágjuk. A vizet felforraljuk, a zöldséget hozzáadjuk, 10-20 percig főzzük (kuktában 5-7 percig). Miután levettük a tűzről, átpaszírozzuk, fűszerezzük (bazsalikommal vagy lestyánnal, élesztőpehellyel és tetejét apróra vágott petrezselyemzölddel szórjuk meg.
Zellerleves
Hozzávalók 4 főre: 1 liter víz, 25 dkg zellergyökér, némi metélőhagyma és sárgarépa, 1-1 teáskanál köménymag és majoránna, 1 csipet tengeri só, kevés Hippokrátészleves-sűrítmény (helyette szárított zöldségkeverék őrleményt), 1 csipet frissen őrölt szerecsendió, 2 teáskanál élesztőpehely, 4 teáskanál frissen vágott petrezselyem. Elkészítése: jól megmossuk a zöldségeket, hámozatlanul aprítjuk. A vizet felfőzzük, beletesszük a zöldséget és 10-20 percig főzzük. (Kuktában 5-7 percig.) Levesszük a levest a tűzről, átszűrjük, ízesítjük bazsalikommal vagy lestyánnal, rászórjuk az élesztőpelyhet és apróra vágott petrezselyemzöldet.
Paradicsomleves
Hozzávalók 4 főre: 1 liter víz, 50 dkg paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, kevés hagyma, zeller, sárgarépa, 1 csipet tengeri só és frissen őrölt szerecsendió, 2 teáskanál élesztőpehely, 2 teáskanál szurokfű vagy majoránna. Elkészítése: mossuk meg alaposan a paradicsomot, vágjuk kockára! A fokhagymát apróra vágjuk. A többi zöldséget is lemossuk és felaprítjuk. Ha felforrt a víz, hozzáadjuk és 10-20 percig főzzük (kuktában 5-7 percig). Miután levettük a levest a tűzről, átszűrjük, megfűszerezzük és élesztőpehellyel megszórjuk. Ízlés szerint esetleg paradicsompürét is adhatunk hozzá.
Burgonya-zöldségleves
Hozzávalók 1 adaghoz: 1 kis burgonya, 1-2 sárgarépa, póréhagyma és zellergumó, 1/4 liter víz, 1 csipet őrölt szerecsendió és majoránna, 1/2 teáskanál zabpehely, 1 zöldségleveskocka (Na-glutamátmentes, helyette szárított zöldségkeverék-őrlemény), 1 teáskanál friss, apróra vágott petrezselyemzöld. Elkészítése: hámozzuk meg a burgonyát és a zöldséget, alaposan mossuk meg és vágjuk vékony szeletekre! A vizet forraljuk fel, a zöldségeket hozzáadva kb. 15 percig pároljuk fedő alatt. Vegyük le a levest a tűzhelyről, fűszerekkel, élesztőpehellyel és leveskockával ízesítsük, esetleg turmiössze! Ha szükséges, adhatunk még hozzá forró vizet. Tetejét apróra vágott metélőhagymával szórjuk meg. Érzékeny gyomrúak az átállás időszakában készíthetnek különböző nyákokat, zab, lenmag vagy rizs alapból.
Az egyhetes böjtből - mondhatni mindenki megfiatalodva és néhány kilóval könnyebben kerül ki. Ha nem változtatunk étrendünkön ezt követően, a leadott kilókat hamar újra visszaszedhetjük, ezért érdemes a böjtölés tapasztalatain felbuzdulva átvizsgálni és megváltoztatni étrendünket. A böjtölés jótékony következményei mellett utólag eltörpülnek azok az esetleges kellemetlenségek, amelyek közé a fáradtság, levertség, alacsony energiaszint, enyhébb rosszullét, szívdobogás, a szervezetben jelentkező fájások, rosszabb laborleletek (a méregtelenítés miatt a kiürülő "feleslegek" és hatásaik, stb.) sorolhatóak.
Lützner professzor úr több ezer, böjtkúrán részt vett páciensének eseteit vizsgálva még ma is csodálattal állapítja meg, hogy a szervezet elég okos, hogy eldöntse, hogy mit kell lebontania és a méregtelenítés során eltávolítania a szervezetből. Érdekes módon mindezt fontossági sorrendben végzi el. A professzor úr legfőbb meggyőzödése, hogy a böjtkúrát általánosan elfogadott prevenciós eszközzé és gyógymóddá kellene hogy a szakma és a közvélemény egyaránt kikiáltsa.
Dr. Med. Hellmuth LützA gyógyító böjt című könyve és
www.elelmezesvezetok.hu cikke alapján
Dátum: 2005. március 05. szombat, 10:31 Küldte: tami