Parsifal írta, hogy "Sok étel nyersen valóban nem fogyasztható, mivel úgy nem kívánatos. A gabona, a hüvelyes termés nyersen nem igazán fogyasztható, ez bizonyíthatja, hogy ez nem elsősorban nekünk rendelt táplálék, hanem a lovaknak, zsizsiknek ... "
Ezt meg kell cáfoljam, szinte bármely hüvelyes és gabona ha beáztatod 6-10-14 órára attól függ mit, igenis fogyasztható. erre a legjobb példa a csicseriborsó: iszonyú kemény, őrölni is nehéz, de 12 óra vízfürdő után friss ropogósan omlik szét a szájban.
Ma pl. tönkölybúzát áztattam, hasonló eredménnyel, semmi hőkezelés nélkül raktam a saliba, már épp elkezdett csírázni! puha volt és "édes"!
Ez a kétmaréknyi dolog tényleg jó dolognak tűnhet... nekem egy kicsit kevésnek látszik.
Ellenben olvastam valami érdekeset a Newstart c. könyvben, biztos hallottatok róla(ez is vegán recepteket ismertet)
Szóval itt állt, hogy az is fontos nemcsak hogy mit és mennyit eszünk hanem, hogy MENNYI IDŐ TELLIK EL AZ ÉTKEZÉSEK KÖZT? Azt írja, hogy minimum 4-5 órát kell várni, különben "ráeszünk" felborul és lelassul az emésztés. Leírja hogy ha pl. ebéd után bemajszolunk egy csokit, ami nehezen emészthető, akkor 10 óra után is van ételmaradék a gyomorban. Húsos kajára ráevés esetén ez az időtartam lehet 16 óra is lehet!
Mit szóltok ehhez?
Az igazat megvallva én kipróbáltam és tényleg így van. A Hatha Yoga Pradipika is ír erről... azt írja, hogy ezt úgy ellenőrizhetjük, hoyg tökéletes volt az emésztés 4-5 óra után hogy lenyulunk a torkunkon vagy a dauti kriya-val(vízzel való átöblítése a gyomorna). Persze ez eléggé extrém csak leírtam érdekességként, hogy lám keleten is foglalkoznak evvel a témával.
Szerintem az is fontos hoyg könnyen emészthető ételeket együnk.... de a gyümivel nem az a lényeg hogy mindíg üres gyomorra együk?
Nektek mi a tapasztalatotok?
Üdvözlettel, Gábor