Élelmiszer-adalék: a módosított keményítő

Természetes táplálkozás (mikor, meddig, mit, hányszor, hogyan, stb.)

Élelmiszer-adalék: a módosított keményítő

HozzászólásSzerző: tami » 2011. márc. 25., pén. 9:47

Minden olyan élelmiszer tartalmazza, amelynek elkel egy kis sűrítés.De akad olyan "élelmiszer" is, például a pudingpor, amely kizárólag ebből áll. Ártalmatlannak mondják, ezért nem vizsgálják, mennyit fogyasztunk el belőle kénytelen-kelletlen, anélkül, hogy egyáltalán tudomásunk lenne róla.

Egy régivágású háziasszony nem hinné el a tejiparnak, hogy olyan sűrű tejfölt, joghurtot tud gyártani, amiben megáll a kanál. Hajdan, a háború előtti időkben, amikor a piacon is szokás volt kimért tejfölt vásárolni, a túl sűrű tejfölt árusító tejesasszonyt azzal gyanusították meg, hogy lisztet kevert a tejfölbe. Ma sokkal kifinomultabb módszer járja: azzal teszik gusztusosan sűrűvé a nemcsak a tejfölt, joghurtot, gyümölcsjoghurtot, de a mártásokat is, hogy módosított keményítőt kevernek hozzá. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az élelmiszer adalékanyagok vizsgálati jegyzőkönyvében a módosított keményítő egyik fajtájáról azt írja, hogy a hasnyálmirigy enzimje számára kevésbé bizonyult emészthetőnek, mint a nem módosított keményítő.
Az USDA (az USA Mezőgazdasági Minisztériuma) úgy nyilatkozott még 1996-ban, hogy lehetséges volna részben vagy teljesen kiküszöbölni a keményítő módosítását, ha megfelelő kukorica-hibrideket állítanának elő. Tette ezt arra való hivatkozással, hogy a kémiailag módosított keményítővel szemben egészségi aggályok merültek fel.


Természetesen a módositott kukoricakeményítőnek is van E száma: E -1404- E-1450-ig -> kukorica, rizs, burgonya eredetű keményítő.

fuggetlen.hu alapján


Első megjelenés veg.hu-n: 2004. november 03. szerda, 08:00 Küldte: Tami
Avatar
tami
Grafomán
 
Hsz: 666
Csatlakozott: 2004. aug. 23., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Táplálkozás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég

cron