Csírázó magvak

Természetes táplálkozás (mikor, meddig, mit, hányszor, hogyan, stb.)

Csírázó magvak

HozzászólásSzerző: tami » 2004. aug. 30., hétf. 10:00

A csírázó magvak nem ismeretlenek táplálkozási szempontból sem. Könnyen beláthatjuk, hogy az ősember tavasszal nem juthatott más növényekhez, mint csírázó magvakhoz, friss hajtásokhoz és rügyekhez.

A keleti kultúrkörökben a csíra mindennap szerepel az étrendben. Az áldott emlékű Lajos atya szobájában is mindig volt valamilyen kalászos gabona és hüvelyes magból csírázó növényke, amelyeket naponta nyersen fogyasztott. Amerikában a második világháborút követően Dr. McKay volt az, aki a csírák felé fordult, s az ő munkásságának is köszönhető talán, hogy a csirafogyasztás ismét reneszánszát éli. A csírákban más tápanyagok vannak, mint a magban, s ennek a változásnak rendkívül értékes a végeredménye. A keményítő lebomlik, s az édes íz is bizonyítja, hogy egyszerű cukrokká alakul át. Az összetett fehérjék aminosavakká bomlanak, megjelennek az antioxidánsok, és feldúsulnak a vízben és zsírban oldódó vitaminok is (A-, B-komplex, C-, D-, E-, G-, K-, U-vitamin). A foszfor, a magnézium, a kálium, a nátrium, a vas, a réz és sok minden más is megtalálható bennük. A csírázó magvak nagyon sokféle biológiailag aktív anyagot és rengeteg enzimet tartalmaznak.

Vajon van-e bárhol a világon olyan laboratórium, mint az áldott Természet? Tud-e bármely nagyszerű tudós olyan élelmiszert készíteni, amely maga az Élet? A Földön csak a növények képesek a napfény energiájának felhasználásával szerves molekulát felépíteni - ez a folyamat a fotoszintézis. Ismert, hogy hét év alatt sejtjeink kicserélődnek - de nem mindegy, hogy mire és hogyan. A csírákban lévő enzimek a tökéletes megújulás, a hosszú, boldog, egészséges élet elixírjei. Az alkimisták keresték évezredek óta az örök ifjúság csodálatos anyagát - nem kell keresni, itt van karnyújtásnyira.

Hogyan fogyasszuk a csírát, s mennyit? Pár deka - amennyiben az év minden napjára jut belőle - már elegendő. A felhasználás módját ki-ki, döntse el maga, mégis lehetőleg az étkezés elején, nyersen, jól megrágva fogyasszuk - ráhangolódva arra, hogy most valami olyat juttatunk a szervezetünkbe, ami maga a tökéletesség. Akinek nincs módja csíráztatni, az minden szombaton az ökopiacon Budapesten a Margit híd budai hídfőjénél és bioboltokban vásárolhat. Aki maga kíván csírázatni az vegyszermentes magvakat használjon.
Avatar
tami
Grafomán
 
Hsz: 666
Csatlakozott: 2004. aug. 23., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


HozzászólásSzerző: Brandyke » 2004. szept. 1., szer. 15:10

Sziasztok!

Én már kb. egy hónapja folyamatosan csíráztatok különböző magvakat. Szívesen megosztom tapasztalataimat veletek. Kérdezzetek :lol:
Avatar
Brandyke
Néha írogat
 
Hsz: 21
Csatlakozott: 2004. szept. 1., szer. 0:00

HozzászólásSzerző: gilice » 2004. okt. 28., csüt. 11:44

Sziasztok Brandyke!
Engem az érdekelne,hogy milyen edényben csíráztatsz magvakat? Én próbálkoztam zsázsával tányéron, de csak egy trutymós massza lett. MOst egy tésztaszűrővel kísérletezem, de a zsázsa szintén trutyis lett, a rozs egész ehető volt, de szerintem sokat tettem bele.
Szerintem kellene valami nagyobb spécibb edény....
gilice
Írogat
 
Hsz: 67
Csatlakozott: 2004. okt. 26., kedd 0:00

HozzászólásSzerző: Brandyke » 2004. okt. 28., csüt. 12:50

Üdv Gilice!

Lehet kapni bioboltokban csíráztatásra alkalmas edénykét kb. 800 forintért.
Hűha a zsázsát nekem sem sikerült még ebben a tálkában sem csíráztatni, mustátmagot dettó :D . Van egy füzetem a csíráztatható magvakról, ebben azt ajánlják hogy öblögessük nagyon gyakran a zsázsát, akkor nem keletkezik az a zselés anyag a magok körül, hát nem tudom nekem harmadszorra sem jött be, arra gondoltam hogy elültetem, aztán csak a zöldjét eszem meg.
Egyébként a már említett bioboltokban általában 5-10 féle magot lehet kapni, ami alkalmas csíráztatásra. Pl.: lucerna, vöröshere, retek, búza, napraforgó.
A csíráztatáshoz egy kis kedvcsináló: www.csira.hu
Egész jó receptek vannak benne, sok szerencsét: Brandyke :)
Avatar
Brandyke
Néha írogat
 
Hsz: 21
Csatlakozott: 2004. szept. 1., szer. 0:00

HozzászólásSzerző: gilice » 2004. nov. 2., kedd 1:05

Hi Brandyke!
Köszi a tippet, linket, még nem szereztem be edényt, de hamarosan. Most tésztaszűrőben próbálkozok rozscsírával :D
gilice
Írogat
 
Hsz: 67
Csatlakozott: 2004. okt. 26., kedd 0:00

HozzászólásSzerző: Szilvi » 2004. nov. 2., kedd 8:13

Sziasztok!

Néztem én is csíráztató tálat, kétfélét láttam, műanyagot, és agyagot (dupla annyiért). Szerintetek melyik a jobb?

Másik kérdésem: nagyobb mennyiség csíráztatásához mit tudtok ajánlani?
(csíramálé, gabonakolbász készítéséhez)

köszönöm

szilvi
Szilvi
Törzsvendég
 
Hsz: 239
Csatlakozott: 2004. szept. 9., csüt. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2004. nov. 2., kedd 18:11

Üdvözlet!
én is műanyag csivitálban csíráztatok. búzát friss fogyasztásra; lencsét, szeges borsót tűzön készült ételhez ; pörköletlen, héjas napraforgót zöldjéért, mustárt és hajdinát szintén, ezeket cserépben nevelem; diót, hántolt uszut, barackmagot, mogyorót áztatok és öblítek; hántolatlan szezám is jól csírázik; köles és hajdinát kis csíráért a főtt kásához, így: a kész köleskásához keverek egy kevés élő kölest.
A gabonacsemegével már próbálkoztam, nem is olyan rossz eredménnyel. De csak a csivitál méreteiben, így tuti friss lesz mindig :)
Avatar
Parsifal
Grafomán
 
Hsz: 946
Csatlakozott: 2004. okt. 7., csüt. 0:00
Tartózkodási hely: Körösök vidéke

HozzászólásSzerző: Brandyke » 2004. nov. 17., szer. 11:32

Szilvi és Gilice!

Végülis milyen csíráztató tálat vettetek? 8O
Avatar
Brandyke
Néha írogat
 
Hsz: 21
Csatlakozott: 2004. szept. 1., szer. 0:00

HozzászólásSzerző: gilice » 2004. nov. 18., csüt. 1:16

Sziasztok!
Műanyagot vettem, de csak egyszer próbáltam benne csiráztatni. Rozsból nem círázott ki mind, a mustármag büdös lett:(, a köles meg semmit sem csinált:( Újabb próba majd hamarosan. Mennyi magot lehet amúgy 1 tálcára tenni? Szerintem rozsból én sokat tettem, azért nem csírázott ki mind.. Lucerna + vöröshere magom van itthon, azt majd kipróbálom. A lucernára az van írva, hogy csak 7 nap után fogyasztható, mert akkor bomlik le vmi anyag belőle.. Igaz ez?
gilice
Írogat
 
Hsz: 67
Csatlakozott: 2004. okt. 26., kedd 0:00

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2004. nov. 18., csüt. 18:54

Üdv!

Gilice, ugye nem a hántolt sárga bio kölessel próbáltad? Kell a héja is! :) Árulnak külön bio kölest, héjasat csíráztatáshoz. Nekem jól csírázott, jó kis ropogtatnivaló, én a kásával összekevertem, így teljesebb lesz az étel.

A csíráztatást megelőző folyamat az áztatás, olvastam, ez indítja el az enzimatikus folyamatokat. Vagyis már áztatással is értékesebb táplálékot kapunk. Így lehet eljárni sokféle maggal. Én ma áztatott diót rágcsáltam, a napraforgó is fini. Pár óra áztatás után barna lötty lesz a dió vizéből. Megettem volna? :)

Én is a műanyag 3 emeleteset használom (az enyém kék :) ), búza, hajdina (csak a bio csírázik, szerintem a barna az már hőkezelt! ), köles, napraforgó, hüvelyesek. Holnap "betakarítom" :) a görögszénát (lepkeszeg), ma már beáztattam a lencsét, holnap pedig a megüresedett tálcákra kerülnek. Lehet nyersevés lesz belőle, mert olvastam ilyet, majd kipróbálom. A fiatalság forrása, olvastam egy angolnyelvűn. A heréket nem ismerem, de már ettem, és fini csípős.

Azt, hogy egy tálcára mennyit tegyél, már áztatáskor kiderül, hiszen akkor már megdagad a mag. Ne összefüggő legyen, hanem levegős.
Avatar
Parsifal
Grafomán
 
Hsz: 946
Csatlakozott: 2004. okt. 7., csüt. 0:00
Tartózkodási hely: Körösök vidéke

HozzászólásSzerző: Brandyke » 2004. nov. 19., pén. 9:24

Szia Parsifal!

Megkérdezhetem hogy honnan szereztél csíráztatásra alkalmas görögszénamagot?
Avatar
Brandyke
Néha írogat
 
Hsz: 21
Csatlakozott: 2004. szept. 1., szer. 0:00

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2004. nov. 19., pén. 18:52

Üdv!

Drogériából, de sajna nem bió, ez van. Ma fogyasztottam fűszerolajos kenyérrel, zöldsalátával. Ízlett! Olyan az illata, mint a kávé, egy kicsit, de az íze, mint pl a bolti miskulancia csíra.

12 óra áztatás, 5 cm es csíráig növesztünk, akkor már jön a levél! Naponta többször öblít!

Ma vettem rozst, kipróbáljuk!
Avatar
Parsifal
Grafomán
 
Hsz: 946
Csatlakozott: 2004. okt. 7., csüt. 0:00
Tartózkodási hely: Körösök vidéke

HozzászólásSzerző: gilice » 2004. nov. 21., vas. 22:19

De, hántolt kölessel próbálkoztam:)
Azt hiszem csinálok egy kis rozst most. A lucerna milyen, próbáltátok már?
gilice
Írogat
 
Hsz: 67
Csatlakozott: 2004. okt. 26., kedd 0:00

HozzászólásSzerző: manu » 2005. jan. 9., vas. 22:39

[quote="gilice"]De, hántolt kölessel próbálkoztam:)
Azt hiszem csinálok egy kis rozst most. A lucerna milyen, próbáltátok már?[/quote
Üdv mindenkinek!

gilice én kipróbáltam a lucernát és nagyon finom.
Pástétomokra téve fennséges,érdemes csíráztatni.
Avatar
manu
Írogat
 
Hsz: 54
Csatlakozott: 2004. dec. 27., hétf. 1:00
Tartózkodási hely: Pesterszébet

HozzászólásSzerző: Brandyke » 2005. jan. 12., szer. 10:32

Sziasztok!

Tegnap áztattam be az adzuki babomat (vagy valami hasonló nevűt :D ), ki akarom csíráztatni. Javítsatok ki ha rosszul tudom, de ilyenkor magát a babszemet nem szabad megenni, hanem csak a zöldjét! Mennyire hagyjam megnőni? Próbálkozott valaki babcsíráztatással?
A lucerna nekem is nagyon ízlik, önmagában is szoktam enni, de ha igazán finomat akartok, napraforgómagot csíráztassatok! :D
Viszont a mustármagot és a zsázsát eddig még nem sikerült olyan állapotba hozni, hogy meg tudjam enni! :( Nektek esetleg?
Avatar
Brandyke
Néha írogat
 
Hsz: 21
Csatlakozott: 2004. szept. 1., szer. 0:00

Következő

Vissza: Táplálkozás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron