Szerző: sedit » 2008. márc. 19., szer. 18:59
Sziasztok,
Én apró magokat egyszerűen befőttesüvegben szoktam csíráztatni. Belerakok kb 2 evőkanál magot az üvegbe, engedek rá vizet és otthagyom éjszakára ázni (vagy reggeltől estig). Utána az üveget lekötöm gézzel. Rárakok 2-3 réteg gézlapot az üveg szájára és befőttesgumival rögzítem. Az áztatás után a víz szép sárga lesz. Ezt a gézen keresztül leöntöm. Lassan kell önteni, akkor nem fog az összes mag a gézen kikötni.
A leöntött áztatóvíz állítólag jót tesz a szobanövényeknek - még nem próbáltam ki, mindig megy a lefolyóba.
Az áztatóvíz leöntése után addig kell mosni a magokat, míg a mosóvíz teljesen színtelen nem lesz. általában 2-3-szor elég. Ez úgy történik, hogy a gézen keresztül engedek vizet az üvegbe, aztán kiöntöm.
Ha ezzel megvagyok az üveget szájával lefelé ferdén egy tálba rakom és a tál széléhez támasztom. (hogy a még kicsöpögő víz ne áztassa el az asztalt).
Ezután naponta egyszer leöblítem a magokat. Száraz lakásban lehet, hogy kétszer is kell öblíteni, hogy ne száradjon ki. Mikor kezd nőni a csíra, akkor általában összegombócosodik - az öblítéskor a vízzel kicsit szét szoktam rázni.
Mikorra megtelik az üveg, addigra szépen ki is zöldül acsíra. Hűtőben 2-3 npig eláll.
Így lehet csíráztatni, lucernát, retket, mustárt - mindent ami iyen apró mag.
Babot és lencsét úgy szoktam csíráztatni, hogy beáztatom éjszakára, mint ahogy főzés előtt egyébként is. Utána egy gyümöcsmosótálba vagy tésztaszűrőbe átöntöm, csap alatt leöblítem. A szűrőtálat egy tányérba állítom. Egyszer naponta (száraz helyen lehet, hogy kétszer is kell) leöblítem a csap alatt. Mikor megjelennek az apró csírák, kész. Hűtőben ez is eláll egy-két napig. Fontos, hogy ne közvetlenül öblítés után kerüljön a hűtőbe - vagyis az utolsó öblítést hagyjuk ki.
Ebből a csírázott babból ugyanolyan bablevest lehet főzni, mint a "rendes" babból, csak sokkal rövidebb ideig kell főzni. A csírázott babból készült ételt általában az is meg tudja enni, akinek a babfélék nehezen emészthetőek.
Én úgy tudom, hogy babféléket még csírázva se jó nyersen enni - egy rövid hőkezelés kell nekik.
Edit