Csírázó magvak
Elküldve: 2004. aug. 30., hétf. 10:00
A csírázó magvak nem ismeretlenek táplálkozási szempontból sem. Könnyen beláthatjuk, hogy az ősember tavasszal nem juthatott más növényekhez, mint csírázó magvakhoz, friss hajtásokhoz és rügyekhez.
A keleti kultúrkörökben a csíra mindennap szerepel az étrendben. Az áldott emlékű Lajos atya szobájában is mindig volt valamilyen kalászos gabona és hüvelyes magból csírázó növényke, amelyeket naponta nyersen fogyasztott. Amerikában a második világháborút követően Dr. McKay volt az, aki a csírák felé fordult, s az ő munkásságának is köszönhető talán, hogy a csirafogyasztás ismét reneszánszát éli. A csírákban más tápanyagok vannak, mint a magban, s ennek a változásnak rendkívül értékes a végeredménye. A keményítő lebomlik, s az édes íz is bizonyítja, hogy egyszerű cukrokká alakul át. Az összetett fehérjék aminosavakká bomlanak, megjelennek az antioxidánsok, és feldúsulnak a vízben és zsírban oldódó vitaminok is (A-, B-komplex, C-, D-, E-, G-, K-, U-vitamin). A foszfor, a magnézium, a kálium, a nátrium, a vas, a réz és sok minden más is megtalálható bennük. A csírázó magvak nagyon sokféle biológiailag aktív anyagot és rengeteg enzimet tartalmaznak.
Vajon van-e bárhol a világon olyan laboratórium, mint az áldott Természet? Tud-e bármely nagyszerű tudós olyan élelmiszert készíteni, amely maga az Élet? A Földön csak a növények képesek a napfény energiájának felhasználásával szerves molekulát felépíteni - ez a folyamat a fotoszintézis. Ismert, hogy hét év alatt sejtjeink kicserélődnek - de nem mindegy, hogy mire és hogyan. A csírákban lévő enzimek a tökéletes megújulás, a hosszú, boldog, egészséges élet elixírjei. Az alkimisták keresték évezredek óta az örök ifjúság csodálatos anyagát - nem kell keresni, itt van karnyújtásnyira.
Hogyan fogyasszuk a csírát, s mennyit? Pár deka - amennyiben az év minden napjára jut belőle - már elegendő. A felhasználás módját ki-ki, döntse el maga, mégis lehetőleg az étkezés elején, nyersen, jól megrágva fogyasszuk - ráhangolódva arra, hogy most valami olyat juttatunk a szervezetünkbe, ami maga a tökéletesség. Akinek nincs módja csíráztatni, az minden szombaton az ökopiacon Budapesten a Margit híd budai hídfőjénél és bioboltokban vásárolhat. Aki maga kíván csírázatni az vegyszermentes magvakat használjon.
A keleti kultúrkörökben a csíra mindennap szerepel az étrendben. Az áldott emlékű Lajos atya szobájában is mindig volt valamilyen kalászos gabona és hüvelyes magból csírázó növényke, amelyeket naponta nyersen fogyasztott. Amerikában a második világháborút követően Dr. McKay volt az, aki a csírák felé fordult, s az ő munkásságának is köszönhető talán, hogy a csirafogyasztás ismét reneszánszát éli. A csírákban más tápanyagok vannak, mint a magban, s ennek a változásnak rendkívül értékes a végeredménye. A keményítő lebomlik, s az édes íz is bizonyítja, hogy egyszerű cukrokká alakul át. Az összetett fehérjék aminosavakká bomlanak, megjelennek az antioxidánsok, és feldúsulnak a vízben és zsírban oldódó vitaminok is (A-, B-komplex, C-, D-, E-, G-, K-, U-vitamin). A foszfor, a magnézium, a kálium, a nátrium, a vas, a réz és sok minden más is megtalálható bennük. A csírázó magvak nagyon sokféle biológiailag aktív anyagot és rengeteg enzimet tartalmaznak.
Vajon van-e bárhol a világon olyan laboratórium, mint az áldott Természet? Tud-e bármely nagyszerű tudós olyan élelmiszert készíteni, amely maga az Élet? A Földön csak a növények képesek a napfény energiájának felhasználásával szerves molekulát felépíteni - ez a folyamat a fotoszintézis. Ismert, hogy hét év alatt sejtjeink kicserélődnek - de nem mindegy, hogy mire és hogyan. A csírákban lévő enzimek a tökéletes megújulás, a hosszú, boldog, egészséges élet elixírjei. Az alkimisták keresték évezredek óta az örök ifjúság csodálatos anyagát - nem kell keresni, itt van karnyújtásnyira.
Hogyan fogyasszuk a csírát, s mennyit? Pár deka - amennyiben az év minden napjára jut belőle - már elegendő. A felhasználás módját ki-ki, döntse el maga, mégis lehetőleg az étkezés elején, nyersen, jól megrágva fogyasszuk - ráhangolódva arra, hogy most valami olyat juttatunk a szervezetünkbe, ami maga a tökéletesség. Akinek nincs módja csíráztatni, az minden szombaton az ökopiacon Budapesten a Margit híd budai hídfőjénél és bioboltokban vásárolhat. Aki maga kíván csírázatni az vegyszermentes magvakat használjon.