margarin

Természetes táplálkozás (mikor, meddig, mit, hányszor, hogyan, stb.)

HozzászólásSzerző: NittNo » 2007. máj. 18., pén. 22:02

Én még a pástétomok mellett a pálmazsírra is szavaznék. ;)
Avatar
NittNo
Néha írogat
 
Hsz: 41
Csatlakozott: 2007. feb. 4., vas. 1:00


HozzászólásSzerző: Eperke » 2007. máj. 21., hétf. 20:51

A Nafényes Receptekben rengeteg növényi pástétom recept van, és már a Herbahházban is lehet kapni a receptfüzeteket. Múltkor egyébként vettem pálmavajat 1 kg-osat 1000 Ft-ért. Szintén a Herbaházban :wink:
Avatar
Eperke
Néha írogat
 
Hsz: 30
Csatlakozott: 2007. máj. 21., hétf. 0:00

HozzászólásSzerző: Norci » 2007. máj. 22., kedd 8:36

így van, a Napfényes Receptfüzet ideális a vegetáriánusoknak. Minden recept kipróbált, vegán.
Avatar
Norci
Grafomán
 
Hsz: 826
Csatlakozott: 2004. dec. 31., pén. 1:00

Re: margarin

HozzászólásSzerző: tami » 2011. ápr. 20., szer. 8:39

A koleszterinnel kapcsolatos általános tévismeretet a margaringyárosok használták ki hatalmas piacok teremtésére azzal, hogy a margarin sokkal egészségesebb, mint a vaj, mert az nem tartalmaz koleszterint.


Mindenek előtt is a koleszterin nem egy ártalmas anyag, hanem az anyagcserének egyik pillére, amely nélkül emberi élet nem létezhet. Másodszor, az ételben előforduló koleszterin nem tud a vérkeringésbe belekerülni, mert azt kizárólag a máj szabályozza. A máj a vérkoleszterint ártalmas anyagok leküzdésére emeli fel, ha azok a szervezetbe kerülnek. Az irónia ott van, hogy jóllehet a margarin nem tartalmaz koleszterint, de ha ez a szervezetbe kerül, a máj védekezésképen fel fogja emelni a vér koleszterin tartalmát, tekintve, hogy a margarin egy ártalmas vegyi anyag.

Ahhoz, hogy a margarin mibenlétével tisztába kerüljünk, szükséges annak az előállításával megismerkedni. A margarint a legolcsóbb olajból állítják elő, tekintve, hogy abból a szappanfőzéshez hasonlóan mindent kilúgozunk. Hátramarad egy természetellenes anyag, mely elveszítette az elektromos töltését, és Transfetti Acid néven ismeretes. Hogy megsűrűsödjön, és ne tudjon megromlani, félig hydrogénezik, majd különböző vegyi ízesítők és színesítők hozzáadásával a vajhoz hasonlóvá teszik. Így készül a margarin, ami végül is egy élelmiszernek álcázott vegyi termék.

A margarin négy féle képen árt a szervezetnek:

1. Ahol az elektromos töltés nélküli margarin a szervezetbe kerül, ott leállítja az anyagcserét, és pangást okoz, így a legkülönbözőbb szervi problémák állhatnak elő. Ekkor a máj védekezésképen felemeli a vér koleszterin tartalmát, hogy azzal a margarin káros hatását csökkentse.

2. Mivel a margarinnak nincsen elektromos töltése, ha az a koszorú-érbe kerül, azt az érfal visszalöki, mivel nem tudja felismerni és a margarin ott helyben fog lerakódni.

3. A margarin felborítja a superhormonok egyensúlyát, ennek következtében a Prostaglandin 2 és a Thromboxan 2 kerülnek túlsúlyba. Az előbbi érszűkületet, a másik pedig vércsomósodást fog előidézni, ami előrehaladott érelmeszesedés esetén szívinfarktust okozhat. A margarin tehát nem annyira szívbarát, mint ahogy azt hirdetik.

4. Végül még a margarin kémiai rákokozó is lehet, ha az immunrendszer 70% alá gyengült. Ezt Joanna Budwig Nobel díjas német biokémikus fedezte fel a múlt század végén.

Meglehetősen ironikus, hogy a margarint azzal hirdetik, hogy nem tartalmaz koleszterint, aminek még akkor sem lenne jelentősége, ha azzal a margarin telített lenne. A máj viszont védekezésképen fel fogja emelni a vér koleszterin tartalmát, hogy a margarin káros hatásai ellen védekezzen.

Ha valaki a konyhában letenne a földre egy kis margarint, ahol egerek vannak, csodálkozva fogja tapasztalni, hogy azok nem nyúlnak hozzá, mert érzékelik, hogy az nem étel.

Felejtsük hát el a margarint, még ha az olcsóbb is mint a vaj, és fogyasszunk vajat (vagy hidegen sajtolt olajat - szerk.). Ezzel tartozunk az egészségüknek.

dr. Litsek Ákos
Avatar
tami
Grafomán
 
Hsz: 658
Csatlakozott: 2004. aug. 23., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

Re: margarin ???

HozzászólásSzerző: ata » 2011. nov. 9., szer. 12:35

Dátum: 2007. február 12. hétfo, 08:00 Küldte: ata

A transz-zsírsavaknak - amelyek a hidrogénezett növényi olajokban jönnek létre -, már hosszabb ideje igen rossz a hírük: növelik a "rossz-koleszterin"-t, csökkentik a "jó-koleszterin"-t, hozzájárulnak a szívbetegségek kialakulásához.

A transz-zsírsavaknak - amelyek a hidrogénezett növényi olajokban jönnek létre -, már hosszabb ideje igen rossz a hírük: növelik a "rossz-koleszterin"-t, csökkentik a "jó-koleszterin"-t, hozzájárulnak a szívbetegségek kialakulásához.

A hidrogénezésnek tehát befellegzett.

Valamit mégis tennie kellett az élelmiszeriparnak, hogy a hosszú tárolási időt biztosíthassa. Az olajok ugyanis könnyen, gyorsan avasodnak...

A megoldást a zsírsav-interészterezésben találták meg. Ennek során módosítják, átrendezik a zsírmolekulákat, sztearinsavban dús zsiradék jön létre. Ez a folyamat hasonlóan keményíti a zsiradékot, mint az olajok hidrogénezése.

Egy új kutatási eredmény (Brandeis University, USA) arra mutat rá, hogy ez az eljárás semmivel sem jobb az egészségre a hidrogénezésnél.

Mivel ugyanúgy megváltoztatja az emberben a táplálék lebontás folyamatát - a metabolizmust.





A kutatás során összehasonlították a hidrogénezett (transz-zsírsavas), az interészterezett zsiradék és a természetes állapotú pálmazsír (amely telített zsírsavakban gazdag, akárcsak az állati eredetű zsírok, a sertészsír vagy a vaj) hatását a vérzsírok és a vércukor alakulására.

30 önkéntes négy héten át felváltva fogyasztotta - szigorúan ellenőrzött körülmények között - a háromféle zsír - alapú diétát.

A kutatás megerősítette egyrészt az eddigi eredményeket: a transz-zsírsavak a pálmazsírhoz képest növelik a rossz koleszterin szintjét, és csökkentik a jó koleszterinét. Az interészterezett zsiradékoknak ugyanez a hatása, bár egy kicsivel gyengébb.

Viszont azt is felfedezték, hogy az interészterezett zsiradékok a vércukorszintet egy hónap alatt 20 %-kal megemelték... (A transz-zsírsavak valamivel kevésbé növelték a vércukorszintet.) Ez az úgynevezett inzulinrezisztencia pedig a 2. típusú cukorbetegség előszobája.

További komoly vizsgálatok szükségesek, mondják a kutatók, mert alapos a gyanú, hogy a telített zsírsavakat helyettesítő mesterséges zsiradékok károsítják az egészséget.

Forrás: Nutrition and Metabolism

EurekAlert

fuggetlen.hu
Avatar
ata
Írogat
 
Hsz: 170
Csatlakozott: 2006. feb. 8., szer. 1:00
Tartózkodási hely: Toronto, Kanada

Előző

Vissza: Táplálkozás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron