Oldal: 2 / 3

HozzászólásElküldve: 2005. máj. 27., pén. 15:50
Szerző: nawesh
Nos igen. A legolcsóbb helyen is 670 ft. De ez fél kg. Ha öt db 10 dgs-vajat veszek (tudom, nem vesz mindenki), az is ott van 600-700 Ft körül.

A bolti margarinok meg szót sem érdemelnek :?

HozzászólásElküldve: 2005. máj. 30., hétf. 9:29
Szerző: Norci
mondjuk azért hozzá tenném, hogy többek között ezt az egy ehető dolgot találtam kint... persze a gyümölcsök és zöldségeken túl. de azért meg kell hagyni, hogy nagy várakozással tekintettem az ottani helyzetre, mondván, ők azért mégis nyugat, nagyobb kultúrája van a vegi létnek... hát nem :?

HozzászólásElküldve: 2006. feb. 18., szomb. 0:22
Szerző: giyandeva
Sok szó esett már a margarinról, olvastátok ezeket a cikkeket? DÖBBENETES!

http://csaladinet.hu/index.php?module=n ... 34&id=1179

Egyébként nagyon leesik az állam, hogy mennyi szemét van a boltok polcán. Legutóbb anyukám jóindulatúan akart olivaolajat venni. Kiderült, olajbogyómaradványból, nem mechanikusan, azaz vegyszerrel kinyert 1% olivaolaj hozzáadásával készült "olivaolajról"(???) van szó. Valami "Pomance" névvel kerül forgalomba. Kerüljétek!

Kerülöm a margarint is, azt hiszem jó rémisztő a fent említett cikk. Szerintem igaz.

A margarinnak meg számos alternatívája lehet, laktóknak vaj és ghí :), vegánokak kókusz és pálma vaj, extra szűz oliva olaj. :)

A 100 legjobb vegetáriánus étek, szerk. Hamikus Zsuzsa c. könyvben olyat olvastam, hogy kíváló kennyére tunkolható kütyüket készíthetünk, ha hagyma, foki és más fűszereket(paprika, kömény, egyéb zöldfűszerek stb.) megforgatunk a fent említett zsiradékokban és hagyjuk kihülni.

Van alternatíva, ne hagyjuk magunkat átverni.


Üdvözlettel, Gábor

HozzászólásElküldve: 2006. feb. 18., szomb. 6:23
Szerző: mandula
Ehhez a pomace olívaolajhoz volt szerencsém, hát nem más, mint szemét, de legalább ráírták... az íze sem hasonlít az olívához, még rosszabb, mint a szokásos étolaj.
A margarinról tényleg nagyon rosszakat írnak. A biomargarint vajon hogy csinálják?
A pálmavajban viszont még akár sütni is lehet, ha lehet, azt használom, vagy olívaolajat.

HozzászólásElküldve: 2006. feb. 18., szomb. 10:18
Szerző: Norci
igen, tényleg igy van, hogy csak az extra szűz olajat érdemes megvenni. vagy a bioboltokban a hidegen sajtolt feliratút, én is csak 1-2 éve tudtam meg, előtte bedőltem az átverésnek...

azért ilyenkor én is elgondolkodtam azon, hogy mivel fogyasztói társadalomban vagyunk, és mindent haszositani kell, ha én megeszem a legjobbat, a maradék valahol úgyis landol, mármint valamilyen más élelmiszeripari termékben, és más megeszi... nem tudom, mi lenne a jó megoldás, mert ha meg nem dolgozzák bele élelmiszerekbe, akkor pedig a környezetet szennyezik vele... ördögi kör. :? 8O

a pálmazsir nagyszerű dolog, próbáltam a gyümölcsös kalácsomban, és remek! ld. receptek.

HozzászólásElküldve: 2006. feb. 18., szomb. 10:26
Szerző: mandula
Ha az élelmiszerekbe beledolgozzák, akkor is a környezetet szennyezik vele... csak nem olyan rövid úton 8O . A legjobb megoldás csak az lenne, ha csupa feldolgozatlan élelmiszert ennénk.

HozzászólásElküldve: 2006. feb. 18., szomb. 20:03
Szerző: giyandeva
Egyetértek, minél kevesebb feldolgozott élelmiszert kellene fogyasztani.

Hogy miből van a biomargarin? Valami turmisságnak kell lenni. Szerintem az a különbség, hogy talán adalékok nélkül(kevesebbel?) és pl pálmazsír hozzáadásával készítik.
De ha elolvassuk a margarin készítésének folymatát, láthatjuk hogy valamitől meg kell keményednie annak a folyékony olajnak.
Egy csiribu-csirábá hatására nem lesz kenhető a folyékony izé! :)

S hogy mi legyen az oliva maradékkal, amiből már nem lehet többet mechanikusan olajat nyerni? A válaszom, komposztálni! A szőlőtbogyókat is komposztálják, miután kinyerték belőle a mustot. Adjuk vissza az Anyaföldnek ami az övé. A leveleket sem kéne elégetni ősszel...

Én nem hiszem, hogy az élelmiszeripar nem tudna mindenki! számára jó minőségü termékeket előállítani. A bökkenő csupán annyi, hogy mindenki a profitra "kúszik". És még a szemetet is eladják kaják. "A leves nem hazudik" c. könyveben minden jól le van erről írva. :))


Üdv., Gábor

HozzászólásElküldve: 2006. feb. 18., szomb. 20:29
Szerző: nawesh
AZON MÁR ÉN IS GONDOLKODTAM, HOGY HA A BIOMARGARIN ÖSSZETÉTELÉNEK A LEGNAGYOBB RÉSZE PÁLMAZSÍR, akkor meg minek van rá szükség. együnk inkább pálmazsírt... elég döbbenetes az a margarinos cikk :?

kinyomtatom a szüleimnek, mert ők csak "szívbarát" margarinokat hajlandóak enni...

HozzászólásElküldve: 2006. feb. 18., szomb. 20:39
Szerző: flower
A biomargarint mechanikus keveréssel állítják elő. Ezt olvastam. tehát ezért nem hidrogénezik.

HozzászólásElküldve: 2006. feb. 18., szomb. 21:15
Szerző: nawesh
szinte köpülik :oops: :lol:

HozzászólásElküldve: 2006. márc. 14., kedd 5:25
Szerző: ata
Amikor elkezdődött az "Egyél szívbarát margarint" őrület, apu is átált, mert magas volt a koleszterin szintje. Később magasabb lett, ekkor lemondott a tojásról, most is magasabb mint a vaj idején, de egyenlőre ő még hisz az élelmiszergyártóknak...

Anyunál ugyanez a folyamat játszódott le. Két hónapja szívrohamot kapott, most már nem kávézik, nem cigizik, de a margarin még megy, mert az szívbarát. Már postáztam is nekik a cikket haza.

Szerintetek miért csak a kábítószerkereskedelem bűncselekmény?

Itt nagy különbség van árban a kettő között.
1kg margarin 2-3,50 $
1/4 kg vaj 4-6 $

HozzászólásElküldve: 2006. márc. 14., kedd 7:31
Szerző: giyandeva
Tényleg nonszensz ami a margarin kapcsán elültettek az emebrek fejében. Jó, hogy egyre többen rájövünk a "szívbarát????" margarin tupisságára.

Sajnos igen, az ár sokaknál, jelentősen nyom a latba. De vajon hogy gondolja bárki is, hogy 25 dkg maegarint elő lehet állítani 100 alatti összegből? Azt hiszem ez is méri az emberi hülyeséget, amin persze még nagy haszna is van a gyártónak, és persze a kereskedő is megél. :)

Igen, a vaj 2-3x annyiba kerül mint a margarin... De sejnos más növényi zsiradék sem olcsóbb.... pl a pálmazsírt is szinte arany áron mérik, 400valahány forintért azt a 250g os változatát.

Igazából nem tudom mi lenne a megoldás, talán hogy minél kevesebb mesterséges élelmiszerrel vegyük körül magunkat.
Hát igen, de akkor az egészségbiznisz is belebukna, ezt viszont sokan nem szeretnék....

Mégis... legyünk tudatosak! A mi kezünkben van az egészségünk, mely többet ér pár filléres maragrinosbödönnél.

HozzászólásElküldve: 2006. márc. 14., kedd 12:28
Szerző: flower
Nagyon jó kis növényi pástétomokat lehet készíteni! Így nem kell sem margarin, sem vaj.
de tudjátok.. biomargarin az oké. csak 500g 600valamennyi forint.

HozzászólásElküldve: 2007. máj. 15., kedd 8:11
Szerző: Apropo
Tóth Gábornak van egy előadása (kazettán, mp3-on kapható): Vaj, vagy margarin - szívinfarktus vagy rák...? Ezen a vajat semiképpen sem ajánlja, de a margarint sem. Szerinte az egészséges táplálkozás jövője a növényi pástétomok...


http://csaladinet.hu/index.php?module=n ... k&category

HozzászólásElküldve: 2007. máj. 15., kedd 8:40
Szerző: giyandeva
Így van a pástétomok a jövő. Magam is szívesen készítek pástétomokat magvakból elturmixolva némi fűszerrel, kis oliva olajjal - ez a pesto. De pástétom készülhet zöldségekből, hüvelyesekből, élesztőből. Mindegyik jellemzője a gyors elkészítés. Amíg pirul pl a kenyerem addig simán elkészül a pesztó :D

Néhány ötlet itt:
http://www.vegetarianus.hu/receptek/nag ... tetom.html
http://www.newstart.hu/recipes.php

FIGYELEM NEM MIND VEGÁN!
http://www.profeciak.hu/taplal7.htm

További ötletekért forduljunk "kreativitásunkhoz" :D
valamint:
KÖNYVAJÁNLÓ:
-Newstart
-Biblia a helyes táplálkozásról