A fűszernövények antioxidáns hatásúak

Természetes táplálkozás (mikor, meddig, mit, hányszor, hogyan, stb.)

A fűszernövények antioxidáns hatásúak

HozzászólásSzerző: tami » 2011. ápr. 15., pén. 9:11

Az egészséges étrendnek nem kell feltétlenül fűszerektől mentesnek lennie. Sok, ételek fűszerezésére használt fűszernövényt ismerünk, amely antioxidánsokat tartalmaz. Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek megvédik a sejteket a szabad gyökök hatásaitól. A szabad gyökök káros molekulák és olyan normális metabolikus folyamatok során keletkeznek, amelyek kapcsolatba hozhatók sok öregedéssel összefüggő betegség kialakulásával.

Természetes eredetű antioxidánsok lehetséges forrásai után kutatva a tudósok számos gyógyhatású és étkezési növény antioxidáns sajátságait mérték és hasonlították össze. Minden növényt azonos körülmények között neveltek a Washington DC-ben található Amerikai Nemzeti Arborétumban.

Az oreganót kedvelők számára örömteli lehet, hogy három oreganófajta – a mexikói, az olasz és a görög – a legjobb az antioxidánsok tekintetében. Antioxidánsokban bővelkedő növények közé tartozik még a rose geranium, az európai nemes babér, a taréjfű, a kapor, a téli csombord és a vietnámi koriander.

A tanulmányban érintett néhány növény antioxidáns tulajdonsága nemcsak az E-vitaminra vonatkozó értékeket haladta meg, de még olyan közismerten antioxidánsban gazdag táplálékokat is felülmúlt, mint a zöldségfélék, a bogyósok és más gyümölcsök.

A tanulmány rámutatott arra, hogy a fűszernövények a természetes antioxidánsok hatékony forrásai lehetnek, így egy kiegyensúlyozott étrend fűszernövényekkel történő kiegészítésének előnyös hatásai lehetnek az egészségünkre.

Forrás: Journal of Agricultural and Food Chemistry
naturalhealingtoday


Első megjelenés veg.hu-n: 2004. november 17. szerda, 07:00 Küldte: tami
Avatar
tami
Grafomán
 
Hsz: 666
Csatlakozott: 2004. aug. 23., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Táplálkozás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 15 vendég