Ha kevesebbet eszünk, csökken a gyomorrák kockázata

Természetes táplálkozás (mikor, meddig, mit, hányszor, hogyan, stb.)

Ha kevesebbet eszünk, csökken a gyomorrák kockázata

HozzászólásSzerző: tami » 2011. ápr. 21., csüt. 17:22

Egereken végzett előzetes kísérletek szerint a kisebb mennyiségû ételfogyasztás, illetve az egészségesebb élelmiszer-választás fontos szerepet játszhat a belek és a vastagbél rákjának elkerülésében.

A Maryland-i Bethesda-ban található US National Cancer Institute (Amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet) kutatói szerint azoknál a rákra hajlamos egereknél, amelyeket vagy kalóriában szegény étrendre, vagy olíva olajban, gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrendre fogtak, szemben a szokásos étrendet követő egerekkel, 60%-kal volt kisebb az esélye annak, hogy a rákot megelőző polipok alakuljanak ki a vastagbélben.

Dr. Volker Mai, vezető kutató szerint az eredmények azt sugallják, hogy azoknak, akik meg szeretnék elõzni a bél-, illetve a vastagbél-rákot, „kerülniük kell a túl sok étel fogyasztását, és egészségesebb étrendet kell követniük, amely zsírsavakban, gyümölcsökben és zöldségekben gazdag.”

Számos tanulmány támogatja azt a nézetet, miszerint pusztán a napi kalóriamennyiség csökkentése hosszabb és egészségesebb életet eredményezhet. Ezen kívül minden élelmezéstudományi kutató egyetért azzal, hogy a gyümölcsökben, zöldségekben és egészséges olajokban gazdag étrend temérdek betegséggel szemben veszi fel a harcot.

A kísérletben, Mai csapata olyan egereket használt, amelyeket olyan génnel tenyésztettek, hogy rendkívül hajlamossá váljanak a bélrákra. A kutatók öt különböző étrendet állítottak fel. Az egerek vagy a szokásos élelmet kapták, vagy a szokásos étrendhez enyhe testmozgás is járult, vagy zsírban gazdag étrendet követtek, vagy egy kalóriában szegényet (40%-kal kevesebb a szokásosnál), vagy egy olyan étrendet, amely olíva olajban, gyümölcsökben és zöldségekben volt gazdag.

A kísérletek végeztével a kutatók megszámolták a polipok számát – kis, a rák kialakulását megelőző daganatok – az összes egér belében. A szokásos étrendet követõ egerekkel összehasonlítva az olíva olajon, gyümölcsön és zöldségen élõ egerek 40%-kal kevesebb polippal rendelkeztek a belekben és a vastagbélben, míg a kalória-szegény diétát követő egerek 60%-os csökkenést mutattak a polipok kialakulásának tekintetében.

A szokásos étrend testmozgással történõ kombinációja is csökkentette a polipok kialakulását, de csak csekély mértékben, tették hozzá a kutatók. A mérleg másik oldalán, a zsírban gazdag ételekkel etetett egerek esetén fordult elő a polip a legnagyobb számban.

Forrás: Annual Experimental Biology 2002 Conference

naturalhealingtoday.com





Dátum: 2005. január 07. péntek, 08:00 Küldte: tami
Avatar
tami
Grafomán
 
Hsz: 666
Csatlakozott: 2004. aug. 23., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Táplálkozás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 10 vendég