Szerző: tami » 2011. máj. 16., hétf. 16:05
Kanadai kutatók arra az eredményre jutottak, hogy bizonyos almák – és különösen a héjuk – nagyon nagy mennyiségben tartalmaznak rákellenes anyagot.
Rong Tsao, élelmiszerkutató az Ontarióban lévő Guelphi mezőgazdasági laboratóriumban, különösen nagy mennyiségû természetes antioxidáns anyagokat talált a Northern Spy és a Red Delicious almafajtákban. Az antioxidánsok segítenek a szervezetnek abban, hogy megvédje magát a ráktól, a szívbajtól, a magas vérnyomástól és egyéb gyakori betegségektől.
Tsao úgy találta, hogy az antioxidáns vegyületek szintje ötször magasabb volt a Red Delicious alma héjában, mint a húsában, valamint a Spy esetén a húshoz képest háromszor annyi anyag volt a héjban. Ezeknek a betegségek ellen küzdő anyagoknak a magasabb szintje lehet az oka annak is, hogy miért olyan sötét az alma héjának a színe, mondta.
A nyolc almafajta közül, amelyeket Tsao megvizsgált, a legalacsonyabb antioxidáns szinttel az Empire rendelkezett, amely az Ontarióban termesztett almafajták között a második helyen áll a McIntosh után. Az Empire almák héja és húsa is a Red Delicious antioxidáns szintjének a felétől is kevesebbet tartalmazott.
Tsao szerint a kutatók most majd azt akarják vizsgálni, hogy hogyan hatnak az almában lévő antioxidánsok az emberekben. A Cornell Egyetem két évvel ezelőtt, emberi ráksejtekkel végzett tanulmánya szerint a Red Delicious almából kinyert antioxidáns vegyületek a vastagbélrák és a májrák sejtjeinek növekedését egyharmad és kétharmad közötti mértékben csökkentették. A héjból nyert kivonat mindkét esetben hatásosabbnak bizonyult, mint a húsból nyert kivonat.
A Guelphi eredmények nagy kereskedelmi jelentőséggel bírhatnak Ontarióban, ahol az évi 92 millió dollár értékű almatermés fele sem kerül feldolgozásra úgy, hogy a héj a hulladék nagyobb részét képezi, és állati takarmánynak használják.
„Amikor meghámozzuk az almát az almás pite töltelékének készítésekor, akkor a legértékesebb részt dobjuk ki” – mondta Greg Poushinsky a szövetségi élelmiszerkutatási program vezetõje Gueolphben.
A nyolc vizsgált fajta közül a legmagasabb antioxidáns szintet a Red Delicious alma héjában mérték a kutatók, és ezt követte a Northern Spy, az Idared, a Cortland, a Golden Delicious, a McIntosh, a Mutsu és az Empire.
Buffalo News
naturalhealingtoday.com
Dátum: 2005. február 13. vasárnap, 08:00 Küldte: Tami