10 remek indok, hogy ne együk meg a csirkéket!

Erőszakmentesség, erkölcs, moralitás, elvek, értékrendek, stb. -

10 remek indok, hogy ne együk meg a csirkéket!

HozzászólásSzerző: giyandeva » 2011. okt. 31., hétf. 16:55

Dátum: 2007. január 06. szombat, 00:05 Küldte: giyandeva

Bizonyára sokunkban ismerősen hangzik a következő kifejezés: "hülye tyúk!" Habár manapság a szókapcsolatot más értelemben használják (bántva ezzel hölgy társainkat), mint az alábbi cikk is bizonyítja szó szerinti értelmében sem állja meg a helyét ez a kifejezés. A baromfik nemhogy buta állatok lennének, sőt! inteligens, fejlett szociális érzékkel megáldott, kedves lények, melyek nem a tányérunkra valók... és ha már megszülettek hadd kapirgáljanak békésen az udvaron!
Az alábbi összeállítás a www.goveg.com "Top 10 Reasons Not to Eat Chickens" c. cikke alapján készült. (fordítás)

1. Meghajlás a madarak inteligenciája előtt
Számos kutatás bizonyította, hogy a csirkék okos állatok, képesek megoldani összetett problémákat, önuralamat gyakorolni, és aggódni a jövő miatt! A szárnyasok integligensebbek a macskáknál és kutyáknál; számos olyan szokásuk van, amit a főemlősöknél nem figyelhetünk meg.
Dr. Chris Evans, aki az állatok viselkedését és kommunikációját tanulmányozza a Macquarie Egyetemen, Ausztráliában a következőt álítja: " Amikor trükként ezeket a jellemzőket sorolom egy konferencián nem említve, hogy a baromfikról beszélek, az emberek azt gondolják a majmokról van szó " Dr. John Webster a Brisbol Egyetemről rámutatott, hogy a szárnyasok igazolhatóan megértik az okot és következményt, és amikor valami újat tanulnak, azt megjegyzik.

2. Minden csirkét gyógyszereznek
Egyszerűen azt mondhatjuk a leggyalázottabb sorsú állatok a Földön a baromfik. A húsukért nevelik őket, úgy hogy több ezer állat egy hatalmas baromfi neveldében nyomorog. Nagy mennyiségű antibiotikumot és gyógyszert kevernek a tápukba, melyek nélkül a szörnyű körülmények közt elpusztulnának. Ezek a drogok gyorsítják meg a növekdést, lesznek nagyobbak az állatok, hogy majd hatalmas súlyuk hatására nyomorékokká váljanak, melyet már nem bírnak el. A gyógyszerek nemtörődöm használata a baktériumok ellenállóképességét fokozza, ezáltal egyre kevésbé hatékony megoldást kínálva az embereket megtámadó baciknak.

3. Leforrázva a halálba
A szültésétől számított már 7 hetes csöppségeket teherautókba zsúfolják, hogy a vágóhidakra szállítsák az állatokat. Az út során évente több 10 millió csike szárnya és lába törik el a fuvarozás során. Szélsőséges körülmények közt vagonozzák őket, sokszor több száz kiléméter távolságba élelem és víz nélkül. A vágóhídon aztán fejjel lefelé lógatják őket, elvágják a torkukat, majd (a még sokszor élő) állatot a forró vizes tartályba mártják, megadva a végső kegyelemdöfést.

4. Még az ügyvéd se védi őket
Évente rengeteg billió !!! csirkét ölnek meg, akiket semilyen törvény nem véd. A "humánus leölés" nem vonatkozik a szárnyasokra, annak ellenére, hogy 55 !!! -ször annyi csirkét vágnak le, mint disznót és marhát egybevéve! A baromfikat melyeket húsukért nevelnek érzékeny csőrrel rendelkeznek, melyet az ember minden érzéstelenítés nélkül megcsonkít egy forró pengével. Ezek az inteligens állatok egész életüket ürülékkel teli, több tízezer álatot bezsúfoló hatalmas karámokban töltik olyan csöppnyi helyen, mint egy kis darab papír. Ahol összecsúfolódás és fogság hatására járványok törnek ki. (az állatok meg egymást sebesre csipkedik - a fordító megjegyzése) Ha a nagyüzemi állattartók saját kutyájukat vagy macskájukat tartanák a szárnyasokhoz hasonló körülmények közt, akkor állatok elleni kegyetlen bánásmódért börtönbe csuknák őket.

5. Akarsz "szaros" csirkét enni?
Az USDA tanulmánya kimutatta, hogy az eladásra szánt levágott broiler csirkék 99% -ában E. coli baktériumot mutattak ki, jelezve az ürülék szennyeződést. Más szóval, ha csirke húst eszel, majdnem biztos lehetsz abban, hogy ürüléket is eszel. A " Vásárlói Beszámolók" nevezetű amerikai kiadvány beszámol arról, hogy az USA-ban 1.1 millio vagy több ameriakai betegedett meg a kellőképpen meg nem főzött, fertőzött szárnyastól. A csirkehús szintén veszélyes mértékben tartalmaz arzént, mely rákot, elmebajt, neurólógiai problémákat és más betegségeket okozhat az emberekben. A "Férfiak Egészsége" ameriakai magazin nemrégi felmérése alapján a baromfihús a 10 legszennyezettebb ételek listáját vezeti. Ennek oka a magas baktérium szennyeződés.

6. Fogyj le, kerüld el a madár influenzát
Mind a "Center for Disease Control", mind a WHO azt mondja, ha a madárinfluenza el fog terjedni az Egyesült Államokban, akkor egyszerűen elkapható nem megfelelően hőkezelt csirke hús vagy tojás által, vagy ha más élelmiszert eszünk amit vágó deszkán készítettünk elő és azon azelőtt fertőzött hús vagy tojás volt; és akár úgy is megbetegedhetünk ha a fertőzött tojást megérintjük! A baromfihús és tojás tele van koleszterollal: egy bőrös csirke 3 -szor annyit tartalmaz mint egy marhahús és egy darab tojásban közel ennyi koleszterol van! Ez a koleszterol ami bővelkedik az állati eredetű zsírokban elzárja az ereket és szív betegséget okoz. Másrésztről a vegán ételek alacsony zsírtartamúak és koleszterol mentesek!

7. A legveszélyesebb gyári munka Amerikában
Az amerikai munkahelyi baleseteket regisztráló intézet szerint a vágóhídi munkások több mint 3 -szor annyi sérülést szereznek, mint más termelő gyárakban dolgozók; A stresszel járó veszélyek 35- ször nagyobbak mint más ágazatokban. A húsipar visszautasítja azokat a munka feltételeket, melyek a lassabb ezáltal biztonságosabb feldolgozást javasolnának, melyet a munkajogi szervezetek ajánlanának a húsiaprban dolgozók számára. A nagy csirke üzemek, mint a "Tyson" és "Perude" szintén kihasználja a szerződtetett un. "battery farm" dolgozóit, akiket Robert Taylor közgazdász az Auburn Egyetemről csak "szolgák hatalmas teherrel" néven illet. Ezeket a bedolgozó alvállalkozókat arra kényszerítik, hogy nagyon alacsony áron vásárolják fel tőlük az állatokat, akiket a már említett tömegtartással nevelnek fel, ezáltal ellehetenítve őket a csőd felé terelve a csirke nevelő válalkozásokat.

8. Gyengéd szeretet
Természetes környezetben a kotlós kotyog költés közben, mialatt ül a tojásokon a fészkében. A kiscsibék vissza csipognak a tojáshéjon keresztül az anyjuknak. A gyárfarmokon elveszik a tojásokat a tyúkoktól, hogy hatalmas csirke inkubátorokba rakják őket, így a naposcsibe soha nem találkozik a szüleivel. A kotló tyúkok a saját fészket szeretik, elrejtőzve a ragadozóktól és gyakran víz és élelem nélkül vannak huzamosabb ideig. Ez a tény bizonyítja, hogy a tojók feláldozzák saját kényelmüket, ha védelmezniük kell saját csibéiket.

9. "Csirke sz*r"
Az egyretöbb, mintegy 9 billió !!! szárnyas a gyárfarmokon töménytelen mennyiségű ürüléket termel. Az Orgeon Állami Egyetem mezőgazdasági professzora Peter Cheeke azt mondja a gyárfarmi termelés "egy forntális merénylet a környezet ellen" ami ürülékes földekhez és vízszennyezéshez vezet. Mindez azért történik mert a baromfikat tömény mennyiségű gyógyszerekkel, hormonokkal és a növényekben található növényvédőszerekkel etetik, melyek nagy koncentrációban megtalálhatóak az ürülékükben is, ami azt jelenti, hogy ez a szárnyasoktól származó fekáliás szennyeződés különösen veszélyes a környezetre. Nyugat- Virginia-ban és Maryland-ben a tudósok megfigyelték, hogy mostanában a hím halaknak petefészkük nő! Azt gyanítják, hogy ez az ijesztő deformitás a következménye a gyárfarmi csirketartásnak, melyet a vízbe került gyógyszer és hormon terhelt ürülék okoz.

10. Jobb mint az eredeti!
Szereted a csirke húst, de nem szeretnéd, hogy az állatok szenvedjenek?
Semmi probléma - próbálj ki számos alternatívát a húsra melyek már könnyen elérhetőek napjainkban. Ezek a szuper-ízletes ételek gazdagok fehérjében, erőszak és koleszterol mentesek és megveheted bármelyik reform-boltban. Tojás helyett próbáld ki a TOFU rántottát néhány vegán francia pirítóssal. A sütésnél is remekül alkalmazhatóak a tojáselyetesítő alternatívák.----------------------------------------

Re: 10 remek indok, hogy ne együk meg a csirkéket!
Küldte: nawesh Dátum: 2007. január 06. szombat, 02:16

nagyon hasznos írás. tetszik----------------------------------------

Re: 10 remek indok, hogy ne együk meg a csirkéket!
Küldte: Parsifal (arpadfocht1982@hotmail.com) Dátum: 2007. január 06. szombat, 07:39

Bravó Peta, bravó giyandeva!
Avatar
giyandeva
Grafomán
 
Hsz: 790
Csatlakozott: 2006. feb. 7., kedd 1:00
Tartózkodási hely: Székesfehérvár


Vissza: Vegetáriánus életről általában

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron