Enni, hús nélkül.

Erőszakmentesség, erkölcs, moralitás, elvek, értékrendek, stb. -

Enni, hús nélkül.

HozzászólásSzerző: Boldogsag » 2011. nov. 1., kedd 15:28

Dátum: 2007. január 08. hétfo, 07:00 Küldte: boldogsag


Kapnak a vegetáriánusok elegendő fehérjét?

1. Lehetséges elegendő fehérjéhez jutni, vegetáriánus étrenden?

Abszolút, sőt nehéz fehérjehiányban szenvedni, ha csak valaki teljesen abba nem hagyja az evést. Csaknem valamennyi kezeletlen étel jelentős fehérjemennyiségeket tartalmaz. Krumpli 11 % fehérje, narancs 8%, bab 26%, és tofu 34%. Tudjuk, hogy emberek megdöbbentő mértékben fejlődnek (6 hónap alatt megkétszerezik a testméretüket), csupán 5 % fehérjét tartalmazó étrenden. Ezek az emberek a bébik, és ezt teszik az életük első 6 hónapjában, anyatejen élve, ami csak 5 % fehérjét tartalmaz.

2. Egyáltalán mennyi fehérjére van szükségem?

Az ajánlott napi fehérjemennyiség 0,8 g/testsúly-kg. Atlétáknak lehet, hogy többre van szükségük, de a mennyiség kicsi (1-1,5 g/testsúly-kg), és ezt könnyen meg lehet kapni a vegetáriánus étrendből.

A nagyobb fehérjefogyasztás sokféle problémát okozhat, pl. csontok ásványtartalom-veszt esége, vesekárosodás, kiszáradás. A test csak ennyi fehérjét tud felhasználni, a többit vagy lebontja oxidáció útján, ami nagy megterhelést ró a vesékre, vagy tárolja, mint zsírt. Egyik sem különösen kívánatos.

3. Mi a különbség a teljes és nem teljes fehérjék között?

Az állati fehérje mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazza, ezért nevezik „teljes” fehérjének. Ezeket meg lehet találni a növényi fehérjében is, bár egy növényi forrás sem tartalmazza mind a kilencet. Ezért mondják a növényi fehérjére, hogy „nem teljes.”

Egykor széles körben hitték, a vegetáriánusoknak minden egyes étkezésnél gondosan össze kell válogatniuk a növényi fehérjéket, hogy mind a kilenc esszenciális aminosavhoz hozzájussanak. A tudományos kísérletek azonban megmutatták, hogy az emberi test képes tárolni az esszenciális aminosavakat, és azokat kombinálja, ahogyan szükséges. Mondjuk a bab és rizs, vagy mogyoróvaj és kenyér kombinációja teljes fehérjét ad, de nincs szükség arra, hogy tudatosan foglalkozzunk ezzel, minden étkezésnél. Ha változatosan étkezünk, és elég kalóriát kapunk, a fehérjék kombinációja nem probléma.
Avatar
Boldogsag
Grafomán
 
Hsz: 1064
Csatlakozott: 2005. ápr. 21., csüt. 0:00


Vissza: Vegetáriánus életről általában

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron