Majdnem vegetáriusok

Erőszakmentesség, erkölcs, moralitás, elvek, értékrendek, stb. -

Majdnem vegetáriusok

HozzászólásSzerző: nawesh » 2011. nov. 11., pén. 9:52

Dátum: 2007. február 23. péntek, 02:10 Küldte: nawesh

Mi, vegetáriusok sokan vagyunk. Különböző okok miatt, de nap mint nap több ezren döntenek úgy, ezentúl nem esznek húst…

Kopátsy Sándor szerint az ősember ha nem is volt vegetárius, de táplálékának nagy részét a gyümölcsök, magvak, gombák tették ki. Miért? Mert a vadászat férfifoglalatosság volt és olyan fárasztó és nehéz tevékenység, mely nem adott annyi húst, hogy elsősorban azzal lehetett volna táplálni az embereket.


Ennek némileg ellentmond egy francia film (Hogyan lett az ember?). Az egyébként szépen fotografált és digitalizált filmben azt sugallják (sőt, ki is mondják), hogy az ember az evolúció során azért lett ember, az a horda, népcsoport élte túl nagyobb eséllyel, mely jobban vadászott. Nos, ha így nézzük és belegondolunk, hogy napjaink civilizált (?) emberének magának kellene becserkésznie, megölnie, feldolgoznia az állatot, nos…


A filmben volt egy jelenet, amikor egy riadt őzet kergettek egy hegyszorosba és leöltek. Fröccsent avér, csak úgy naturálisan. A werkfilmben elmondták, hogy természetesen nem ölték le az őzet (hogy is ne, humánus filmesek, no meg az állatvédőkkel senki sem szereti a perpatvart), a leszúrást úgy vették fel, hogy egy darab véres marhahúst csomagoltak állatbőrbe és azt döfték át egy lándzsával. Mi a különbség?


Ha megnézzük az ún. természeti népeket, azt láthatjuk, hogy … (és a természeti népek talán valamelyes közel állnak az ősi népekhez? Ki tudja…)


A kétségkívül vegetárius hunzák, a bisnoik mellett vannak még népek, melyek nem, vagy alig esznek húst.


Új-Guinea szigetén a Hagen hegységben találtak a kutatók a hatvanas években egy népcsoportot, akik táplálkozásának 75-95%-át a batáta, az édesburgonya tette ki. Emellett még fogyasztottak néhány növényt. Húst, csak évente egyszer ettek, amiko levágták a család disznaját. S akkor jól megbetegedtek…


Nagyjából ugyanekkor vizsgálták az észak-nyugat Mexikó hegyes vidékén, Erdélynyi nagyságú területen élő tarahumarákat.. A tarahumarák félszázezeres népe kevés mályvaspenótot, bogyókat fogyasztott és 70-80%-ban kukoricát és babot. Húst nagyon ritkán ettek. Ami különlegessé tette a tarahumarákat, hogy nagyon jó futók és távgyaloglók. Kevés élelemmel képesek több száz km-t megtenni. Ja, és tejterméket egyáltalán nem fogyasztanak.


A kommunizmus előtti Kínában a lakosság zömét (több százmillió embert) földművesek tették ki, évezredeken keresztül. Egy, a II. világháború előtt végzett kutatás szerint a táplálékuk majdnem 90%-ban gabonából állott. Valamint hüvelyesből, zöldségfélékből, rizsből. Húst nem mindenki evett (volt azért itt egy erőteljes buddhista hatás is) és mindössze 3%-ban ettek húst, tojást. És a kínai konyhából hiányzott a tej és tejtermék!!!


A holland gyarmati időkben Jáva szigetén (és nem a hindu Balin!) vizsgálták a lakosság táplálkozását. Mely elsősorban rizsből , némi zöldségből, gyümölcsből, hüvelyesekből állt és 1-2% zsír és hús. Vagyis a lakosság jó része nem fogyasztott húst, vagy csak nagyon ritkán.


No igen még a barbár (?) vikingekről is bebizonyították, hogy hiába volt harcos nép, elsősorban földműveléssel és nem vadászattal foglalkozott.


Forrás: A fentieket Dr Ralph Bircher A táplálkozástan titkos dokumentumai (kétezeregy kiadó) c. könyvéből vettem.


Megjegyzés: Sokat változott a világ az elmúlt fél-egy évszázadban.


Nem tudhatjuk (nem tudom, történtek-e vizsgálatok ezügyben), hogy a hunzák völgyébe mennyire tört be a civilizáció? Nem tudhatjuk, hogy a bisnoik városba került fiait mennyire csábítja el egy indiai meki, vagy pizzéria látványa. Nem tudhatjuk, a Hagen hegységben élők ma már nem-e több disznóhúst, mint batátát esznek-e. Nem tudhatjuk, hogy a tarahumarák génmanipulált kukoricát kénytelenek-e enni. Azt tudjuk, hogy a kínaiaik ntöbb, mint fele ma már városban él, ahol bizony sokmindent meg lehet kapni. És Jáva mohamedánjai is lehet, mekka kólát isznak.


Még mindig lehetnek apró zárt közösségek eldugott völgyekben, Afrika mélyén, az Amazonas mentén, akik alapvetően nem esznek húst és példát mutathatnak nekünk…


Nawesh
Vajon mi vagyunk az új emberfaj előfutárai, a Homo Vegetaricus?

----------------------------------------------------

----------------------------------------------------


Re: Majdnem vegetáriusok (Értékelés: 1)
Küldte: Fanni Dátum: 2007. február 23. péntek, 09:09
(Felhasználó inf. | Üzenet küldése)
nap mint nap több ezren döntenek úgy, ezentúl nem esznek húst…
Hát, így legyen. Egyre több és több tudatos Homo Vegetaricus....

----------------------------------------------------


Re: Majdnem vegetáriusok
Küldte: csencsocso Dátum: 2007. február 23. péntek, 16:25

Vegetáriusnak lei erkölcsi kérdés.

----------------------------------------------------


Re: Majdnem vegetáriusok
Küldte: Parsifal Dátum: 2007. február 24. szombat, 15:26

Ki Kopátsy Sándor?

"Még mindig lehetnek apró zárt közösségek eldugott völgyekben, Afrika mélyén, az Amazonas mentén, akik alapvetően nem esznek húst és példát mutathatnak nekünk…"

már mi vagyunk az igazi példák, a jelen és jövő generációk számára...
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Vegetáriánus életről általában

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron