Panaszkodnak a húsevők...

Erőszakmentesség, erkölcs, moralitás, elvek, értékrendek, stb. -

Panaszkodnak a húsevők...

HozzászólásSzerző: giyandeva » 2011. dec. 1., csüt. 9:54

Dátum: 2007. július 03. kedd, 13:54 Küldte: giyandeva


Vegásként sokszor szenvedjük el, hogy kisebbségként bekerülve egy társaságba szorongva válogatunk a tányérról, mitöbb, ha "egyött étkezés" van és közösen rendelt ennivaló... hát nem sok jóra számíthatunk egy vendéglátó egységben. De mi van, ha a szituáció fordított és csak! vegetárius az asztalteríték?


Nemrég történt a fentebb említett "fordított" eset, ahol bizony hús nem volt az asztalon, mi több, maximálisan vegán barát helyen jártam egy csoporttréning kapcsán.Érdekes volt látni, hogy milyen is a szituáció a fordított esetben, kiből mit vált ki az új élethelyzet: "hagyományos (európai) ételek" húsmentesen. Igazából 3 féle hozzáálás volt tapasztalható:1. A maximálisan elfogadó: "itt vagyok, megeszem és fene enné meg egyes ételek még egész finomak is!"2. A vegyes kétségeket tápláló: "hát ez nagyon szokatlan, eszem is, nem is, valahogy csak kibekkelem ezt a pár napot a csülkös bab azért jobban csúszna!"3. A merev elutasító: "A húshoz márpedig jogom van!" Mi az hogy nyúlkajára kényszerítenek??? Valahogy majdcsak kibírom az esti sült szalonnáig, abból aztán majd jól betankolok!"

Érdekes megközelítés ez a "húshoz" való jog. Ilyenkor ez eként gondolkodóban vajon felmerül ez a kérdés? : és van "satvikus"(jóság minőségét hordozó -vegetárius-) ételhez való jog? És mi a helyzet a "húsát adó" állat élet jogával? A nyelv ízlelőbimbóinak élvezetének igénye lehet nagyobb mint az élethez való jog?Egyébként nagyon hihetetlen dolog, hogy a húsnak önmagában nincs semmilyen íze, szinte minden esetben erősen sózni, fűszerezni kell, sajtokkal, hagymával, szószokkal készülnek a gasztronómia eme (szerk - megkérdőjelezhető) remekei.És eme kétes "igény" mögött mindíg eme "védekezés" áll: "de hát a növények is meghalnak, mi több sikítanak amikor leszedjük őket!!!"Felelősséget hárító védekezés az ízlelőbimbók örömére... Másrészt torzított valóság:

-A gumós növények fogyasztásán kívül más növényi eredetű táplálék nem jár a növények "halálával": pl. gabonák, hüvelyesek, gyümölcsök, leveles zöldségek, termések, virágok, hajtások stb.

És nem elhanyagolható körülmény, hogy akik így vádaskodnak, maguk sem mutatnak példát és mintegy önigazolást keresnek az amúgy is torz példára, MERT:

-Összehasonlítva az állatokat és növényeket, láthatjuk, hogy jelentős különbség van közöttük. Biztos mindenki ismeri a törzsfejlődés fokait: a növények jóval alacsonyabb szinten vannak mint az állatok, mi több rendszertanilag a gombák valahol a növények és az állatok között találhatóak.

-A következő nagy különbség, hogy az állatok fejlett idegrendszerrel rendelkeznek /érzékelnek, fájdalmat, félelmet, érzelmeket éreznek/, mint az ember! (a különbség csupán az hogy nincs tudatuk) A növények ezzel szemben nem rendelkeznek fejlett idegrendszerrel, a növények döntő hányadát a víz teszi ki, érzékelő rendszerük a fényre, nedvességre, hőmérsékletre reagál.

-Bár kísérletek bizonyították, hogy a növények érzékelik a gondoskodást, szeretetet (jobban fejlődnek), hogy leszakítanak egy levelet, DE ez nem mérhető össze azzal, hogy ha egy disznó lábát vágjuk le. Nem valószínű hogy visszanő... És ami a legfontosabb különbség: a növények újratermelik magukat, új hajtások nőnek a levágott részben. Az állat viszont halálfélelemben, kínban és szenvedések közt örökre kileheli a lelkét.-További adalék a témához, hogy a növények rezgésszintje magas, mivel élő táplálékok! A leszedést követően is élő enzimek találhatóak benne, melyeket megedve táplálják a sejtjeinket!

-Vajon elmondható ez a húsról? A hús az állat leölése után bomlásnak indul, ahogy emberi halottainkat is hűtőházba szállítjuk a bomlás késleltetése érdekében. Pontosan ugyanez a helyzet az állati eredetű hússal is. Bomlásnak indult szövetek összessége, melyben megindultak a lebomláshoz szükséges folyamatok: baktériumok segítségével - ezért is kell hőkezelni - Másrészt a hús és zsírszövetekben benne van az állat által megevett gyógyszermaradványok, hormonok, növényvédőszerek maradványai koncentrált állapotban. A hús szép piros színét a hozzáadott natrium-nitrit/nitrát adja. És ha ez még nem elég a hús tartalmazza az állat halálfélelmében termelt stresszhormonokat. Így bátran kimondhatjuk: a hús maga a HALÁL.Összefoglalva, a növényi táplálkozás nemcsak hogy egészségesebb, hanem jóval humánusabb táplálkozási mód is; és akinek még mindíg vannak kétségei, ajánlja fel az elkészített vegetárius ételét, megköszönve hogy adta nekünk az Anyaföld. Ezzel a maradék karmacsírák (hogy a növénynek fájdalmat okoztunk) is megbocsátásra kerülnek Isten szemében. És ha valaki nem hivő, akkor is beláthatja, jól látható különbség van egy állat halála és egy növény elfogyasztása közt. Vagy lehetne enni földet, köveket... Viszont az élő szöveteket csak élő szövetek tudnak táplálni pl. a növények az állatokat, az embert; a szervetlen tápanyagok feldolgozására csak a növények képesek.Amikor kedves még mindenevő barátom a panaszkodsz, hogy nincs hús az asztalon, öntsön el helyette inkább a hála érzése, hogy valaki megpróbált az egészségesebb és szenvedésektől mentesebb világ felé terelni. Köszönd meg inkább, hogy valaki törődik az egészségeddel és a környezettel.------------------------------------------------------------------------------------


Re: Panaszkodnak a húsevők...
Küldte: Fanni Dátum: 2007. július 05. csütörtök, 16:42


Érdekes volt nyomon követnem egy hozzám nagyon közel álló emberke ébredését, fejlődését!

Először ő is a húshoz való jogról beszélt, az egészségről és ilyenek....

És ma? Vegetáriánus! És nemhogy a gazdasági állatokkal, de még egy csigával vagy kis hernyóval is együttérez!!

Kívánom, ti is megéljétek ezt a környezetetekben, hogy egyre több és több emberke változtat pozitív és erőszakmentes irányba étkezési szokásain!!!!!!!

EGYÜTTÉRZÉS......
Avatar
giyandeva
Grafomán
 
Hsz: 790
Csatlakozott: 2006. feb. 7., kedd 1:00
Tartózkodási hely: Székesfehérvár


Vissza: Vegetáriánus életről általában

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron