Sri Chinmoy - Vegetáriánus étrend

Erőszakmentesség, erkölcs, moralitás, elvek, értékrendek, stb. -

Sri Chinmoy - Vegetáriánus étrend

HozzászólásSzerző: tami » 2011. dec. 6., kedd 10:09

Dátum: 2007. augusztus 14. kedd, 09:00 Küldte: tami

Milyen szerepet játszik a vegetáriánus étrend az Ön tanításaiban?
A vegetáriánus étrend igen fontos szerepet játszik a tanításaimban. A vegetáriánus étrend jelentősen segít abban, hogy tiszták legyünk. Spirituális életünkben a tisztaság alapvető fontosságú. Ezt a tisztaságot a testben, az életerőben és az elmében is létre kell hozni. Amikor húst, halat és ilyesmiket eszünk, agresszív állati tudat hatol belénk.


Idegeink izgatottá válnak, mi pedig öntudatlanul nyugtalanok és erőszakosak leszünk. A zöldségek jámbor tulajdonságai ellenben segítenek mind belső, mind külső életünkben létrehozni a kedvesség, a szelídség, az egyszerűség és a tisztaság tulajdonságait. Ha húst eszel, az azonnal nyugtalan, erőszakos és romboló ösztönöket és gondolatokat eredményez, és lehúzza a tudatodat.


Az azonban nem igaz, hogy ha nem eszel húst, akkor elveszíted az erődet és az energiádat. A földön több millió ember él, aki nem eszik húst, fizikailag mégis nagyon erős és egészséges. Mondhatod, hogy neked más a testalkatod, de szeretném elmondani, hogy Isten teremtésében van valami, amit belső tápláléknak nevezünk. Mi ez a táplálék? Béke, Fény, üdvösség és minden más isteni, betöltő tulajdonság. Ha megfelelően törekszel és meditálsz, ezt a belső táplálékot be tudod vinni a testedbe.

Lehet, hogy jó pár évig eltart, amíg eléred ezt a fokú belső jártasságot, de addig is próbálj mélyen magadba merülni és megtalálni, mi adja erőd nagy részét. Ismertem olyan embereket, akik azt állították, hogy a hús adja az erejüket, de amikor magukba merültek, felfedezték, hogy erejüket a hússal kapcsolatos érzésük vagy elképzelésük adja.

Törekvés és vegetáriánus étrend


Sok spirituális kereső jutott arra a következtetésre, hogy egy vegetáriánus gyorsan tud haladni a spirituális életben. Ha húst eszünk, erőszakos állati tudat hatol belénk. Idegeink izgatottá és nyugtalanná válnak, és ez rossz hatással van a meditációnkra.

Vannak, akik úgy érzik, hogy a hús ad nekik erőt. De ha mélyen magukba merülnek, felfedezik, hogy az erőt a húsról alkotott saját elképzelésük adja. Az ember megváltoztathatja az elképzelését, és érezheti úgy, hogy nem a hús, hanem a testét átható spirituális energia adja az erőt. Ez az energia a megfelelő táplálkozáson túlmenően a meditációból is ered. Az az erő, amit a törekvésből és a meditációból nyerhetünk, végtelenül nagyobb, mint a húsevésből nyerhető erő.

A gyümölcsök és a zöldségek jámbor tulajdonságai segítenek mind belső, mind külső életünkben létrehozni a kedvesség, a szelídség, az egyszerűség és a tisztaság tulajdonságait. A vegetáriánus életmód segít, hogy belső lényünk megerősítse saját létét. Belsőleg imádkozunk és meditálunk, külsőleg pedig a Földanyától kapott táplálék segít azzal, hogy nemcsak energiát, hanem törekvést is ajándékoz.

Ha a kereső nem hagy fel a húsevéssel, általában nem szerez szubtilis tapasztalatokat, nem lesznek szubtilis látomásai és szubtilis megvalósításai. A vegetáriánus táplálkozás mellett imádkozni és meditálni is kell. Ha megvan a törekvésünk, akkor a vegetáriánus étrend számottevően segít. A test tisztasága intenzívebbé és lélekteljesebbé teszi a belső törekvést. A valódi tisztaság azonban a lélek belső törekvéséből ered. Hibát vétenek azok, akik az értelem, a szív és a lélek tisztaságának elérésében egyedül az ételnek tulajdonítanak jelentőséget. Ha valóban tisztaságot akarunk, jó, ha nem eszünk húst, de tudnunk kell, hogy alapvető jelentősége a törekvésnek és a meditációnak van. Ha belső tisztaságunkat egyesítjük külső tisztaságunkkal, azzal mindkettőt megerősítjük. De a belső tisztaságnak kell az elsődleges fontosságot tulajdonítani.

Sri Chinmoy


forrás: srichinmoy.org
Avatar
tami
Grafomán
 
Hsz: 666
Csatlakozott: 2004. aug. 23., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Vegetáriánus életről általában

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron