Hogy legyek vegetárius?

Erőszakmentesség, erkölcs, moralitás, elvek, értékrendek, stb. -

Hogy legyek vegetárius?

HozzászólásSzerző: giyandeva » 2012. jan. 24., kedd 11:03

Dátum: 2008. október 18. szombat, 01:22 Küldte: giyandeva

Kedves olvasó, biztos megérett benned a gondolat a növényi étrendre, ha ezt a cikket olvasod. Így nem papolok arról, hogy miért légy vegetárius. Ez a te magán ügyed. Szíved joga, hogy egészségügyi, vagy állatvédelmi okok indítottak el a változásban. Abban szeretnék a segítségedre lenni, hogy csináld minél jobban! Nem akarok merev kereteket adni, hogy ilyen és olyan (régi és új) könyvek azt mondják hogy... kell. "Kell"-nek nyögés a vége én azt a sprektumot mutatom meg neked, ahogy lehet a vegaságot csinálni, annyit fogadsz meg a tanácsaimból, amennyi úgy érzed jól esik és most el tudod fogadni. Haladj lassan, de biztosan a vegetáriussá válás és tudatos táplálkozás útján.


Bizonyára sokszor felmerül benned, hogy belátsz dolgokat, de nem tudod hogyan láss neki. Példának okáért beláttad már a vega étrend előnyét, azomban nem tudod hogy építsd fel az étrendedet.



Először is meg kell erősítselek abban, hogy vegetáriussá válni nem a választható alapanyagok szűkítését jelenti. Épp ellenkezőleg! Ezentúl még több nyersanyaggal találkozhatsz és akár be is építheted az étrendedbe.



Lássuk hogyan csoportosíthatjuk az alapanyagokat:

-GABONÁK

-HÜVELYESEK

-idény ZÖLDSÉGEK és GYÜMÖLCSÖK

-OLAJOS és CSONTHÉJAS MAGVAK

-HIDEGEN SAJTOLT NÖVÉNYI olajok

-CSÍRÁK, és FRISSEN PRÉSELT ZÖLDSÉG ÉS GYÜMÖLCS LEVEK

-ALGAFÉLÉK.



Ezeket az ételcsoportokat kiegészítheted TEJTERMÉKEKKEL - ha laktó vegetárius étrendet választod és TOJÁSSAL - ha az ovo-lakto étrendet követed. Ugyanakkor fel kell hívjam a figyelmed, az állati eredetű alapanyagok nem a legtökéletesebbek a szervezeted számára, tehát nem javallott nagy mennyiségben és naponta fogyasztani őket, de vegetáriusként alkalmanként eheted őket, belátásod szerint.



Lássuk hogyan is épüljön fel pl. egy napi/ heti étrend:

- a napot hacsak teheted indítsd sok tiszta víz megivásával.



- a legjobb az lenne, ha még a reggel folyamán valamilyen frissen facsart zöldség vagy gyümölcs levet innál. Ha ezt nem tudod megtenni, próbáld ki, hogy 0,5-1 citrom levét belefacsarod 1 pohár vízbe és megiszod. (természetesen cukor hozzáadása nélkül) Ez a limonádé koktél kitűnően méregtelenít és tápanyagokkal ellát.

-a délelőtt folyamán reggelinek ehetsz szezonális gyümölcsöt, amennyi jól esik. Fontos hogy éhgyomorra egyed, mert különben könnyen felpuffadhatsz. Ha úgy gondolod számodra még nem kielégítő csupán a gyümölcs, egészséges alternatíva egy jó adag sós / vagy kissé édes kásával kezdeni a napot.

A kása így készül:

-előző este beáztatott, majd átöblített gabonából sűrű pépet főzünk, ízesíthetjük fahéjjal, kardamonnal, gyömbérrel, mézeskalács fűszerkeverékkel, főzhetünk bele friss vagy aszalt gyümölcsöket, rakhatunk bele csonthéjas/olajos magvakat, mézzel édesíthetjük)

-a sós kása szintén beáztatott, majd átöblített gabonákból készül, melyet péppé főzünk kedvünk szerinti fűszerrel: zöldfűszerek, köményfélék, pirospaprika, rakhatunk bele hagymaféléket, főzhetünk bele zöldségeket ízesíteni. Ha kész hidegen sajtolt olajjal locsoljuk és nyers salátával, csírákkal fogyasszuk!

-és milyen gabonákból készülhet a kása? tönkölybúza, hajdina, köles, kukorica, zab, zabpehely, rozs, árpa, amarant, barnarizs, kamut, stb

-ötlet agabonák ízesítéséhez:

http://www.vegetarianus.hu/ujsagok/vegh ... gabiv.html

-ötlet pl.:

http://www.vegetarianus.hu/ujsagok/vegh ... ozgab.html



Az ebéd is elég változatos fogások tárházát adja.

-főzhetünk főzelékeket, ragukat zöldségekből ehhez kínáljunk valamilyen gabonafélét

-ügyeljünk hogy hetente kb 3-4 x szerepeljen hüvelyesekből készül főzelék Váltogassuk őket! (bab, lencse, borsó, csicseriborsó, stb)

-ebédre lehet egy jó sürű egytálétel

-de választhatjuk a sütőben sült ételek széles választékát

-esetleg ehetünk egy kis desszertet is

Sok recept van itt:

http://veg.hu/modules.php?name=Recipes



-ügyeljünk arra, hogy minden étkezéshez fogyasszunk nyers idényzöldségekből készült salátákat, melyet öntözzünk meg hidegen sajtolt olajjal, zöldfűszerrel, citrom levével. A salátákat is kedvünk szerint varriálhatjuk.



Ha eljött az este, ehetünk egy könnyű vacsorát is. Ha van időnk főzhetünk frisset, vagy ehetünk például kenyeret valamilyen pástétommal, melyhez salátát kínálunk.






Ha napközben megéheznénk, extra energiát nyújthatnak az olajos magvak, de ha nincs megfelelő körülmény a vega ételünk elkészítésére egy marék olajos mag, egy kis zölséggel, vagy egy kis gyümölcs kítűnő választás.



Írtam még az algákról. Mostanában könnyen beszerezhetőek bio boltokban, nagyon jó vitamin és ásványi anyag tartamuk miatt ajánlom őket. Próbáljuk ki pl. az összetört algát rászórva a salátára. Hasonló ínyencség az inaktív sörélesztőpor, szintén a salátákban.



Próbáljunk ki minél több hidegen sajtolt olajat a már kész ételekbe locsolva: oliva olaj, napraforgó, tökmag, lenmag, búzacsíra. szőlőmagolaj, dióolaj, stb... ezzel nemcsak ételeink kapnak különleges ízt, eszenciális zsírokat is beviszünk a szervezetbe.



A legfontosabb javaslatom, hogy törekedjünk a változatosságra, merjünk kísérletezni, kérdezni, a gyakorlat meghozza az eredményt, és látni fogjuk hogy évről évre egyre jobban csináljuk!

Ezt a módszert követve egyre kevésbé kívánjuk és szép fokozatosan leszokhatunk a finomított és tartósított élelmiszerekről, a gyorsételekről. Kevesebb cukrot, sót kívánunk, újra rátalálunk az ételek természetes ízeire.



Ajánlok még pár receptet:

http://www.vegetarianus.hu/recept.html



Pár könyv, ami segít elindulni, még több ötlettel:

NEWSTART

http://adventim.hu/?p=productsMore&iProduct=237

Biblia a helyes táplálkozásról

http://www.egyhazikonyvek.hu/index.php? ... &Itemid=34



Haladóknak pedig ezt a könyvet ajánlom:

Ínycsiklandó vegetáriánus ételek

http://lal.hu/product_info.php?cPath=30 ... 906aea91e2



Ezen tanácsok gyakorlati megvalósításához pedig mindenkinek sok sikert kívánok!
Avatar
giyandeva
Grafomán
 
Hsz: 790
Csatlakozott: 2006. feb. 7., kedd 1:00
Tartózkodási hely: Székesfehérvár


Vissza: Vegetáriánus életről általában

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron