Vegetáriánizmus: ez a végcél?

Erőszakmentesség, erkölcs, moralitás, elvek, értékrendek, stb. -

Vegetáriánizmus: ez a végcél?

HozzászólásSzerző: giyandeva » 2012. jan. 30., hétf. 10:12

Dátum: 2008. október 23. csütörtök, 01:05 Küldte: giyandeva

Lassan már a csapból is az folyik, hogy bizony vegetáriánusnak kell, hogy legyünk ha jót akarunk magunknak. Régi Védákra, Bibliára hivatkoznak legtöbbször, mások celebek híres aranyköpéseivel kampányolnak, és vannak csoportok akik az állatok naturális szenvedéseinek bemutatásával próbálják jó útra téríteni a "eltévedt" pácienst. Namerhogy a cél épp ez: bűntudat keltés különböző indokokkal: Istennek nem tetsző dolog, és már különben is már sok bölcs megmondta, Te miért nem így élsz, ha lelkiekben akarsz fejlődni... Halljuk sokféle forrásból. És egy idő után sokan belátják: vegák lesznek, de ezzel beértek a révbe?


Mielőtt kedves (vega) olvasóm felháborodnál a bevezető gondolatomon, őszintén megkérdezted már magadtól hogy miért lettél/lennél vegetáriánus, mert mások mondták/mondják, vagy mert valami megmozdult benned, megértettél, megtapasztaltál valamit, amire azt mondod: IGEN!


Megtapasztaltad e a változásokat? Miben vagy más? Mi változott meg benned, mit teszel másként, miben gondolkodol másként? Milyen céljaid vannak, hova akarsz fejlődni, mi a célod a vegetáriánizmussal? De ne vágd rá kapásból pl. hogy az egészséged vagy az állatok jóléte miatt csinálod. A vegaságod külvilágnak szól vagy vagy magad (magán ügye,) természetes állapota?


Rengetegen vannak úgy, hogy kipipálják a vegaságot, hogy ez is megvan,

" gurum ezt mondta, hát legyen". És közben folytatják az eddigi életüket, finomított, tartósított ételeket esznek, szétfőznek mindent, húspótlók, szójatermékek, tejtermékek - főleg sajtok - húspótlékként használva alkotja a megszokott étrendjüket. Sokan "megérkeznek" a vegetáriánizmusba és ugyanúgy tizedeli őket a leggyakoribb civilizációs betegségek: elhízás, magas vérnyomás, emésztési, felszívódási zavarok, vitaminhiány, mozgásszervi problémák, fáradtság, krónikus kimerültség, feszültség. De ennek nem kellene, hogy így legyen! Ha felsorolt tüneteket rendszeresen tapasztalod, mondhatod e hogy megérkeztél?


Azt gondolom, hogy szinte sose lehet befejezettnek tekinteni a folyamatot, mert mindig lehet jobban csinálni, egy kicsit biztos. Mindig lehet egy picit tudatosabb lenni az életben, mert szerintem a vegaság egy életmód, egy TUDATOS életmód, komplexen kapcsolódva a környezetvédelemmel, egészséggel, a lelki élettel - ha gyakorlod, bár nem kell feltétlen hogy így legyen -, az "áhimszával" - nem ártással - és ami csak fontos számodra.


Mi tehát a vegetáriánizmus? - szerintem: - Magasfokú tudatosság az élet minden területén - amiket korábban felsoroltam - törekvés egy folyamatos fejlődésre, és ami a vegaság étkezés részéhez tartozik, hogy visszatérés a természetes ízekhez, természetes táplálékokhoz, azoknak minél természetesebb állapotában fogyasztva.


És amit javaslok, hogy ezeket a gondolatokat ne csak megértsd intellektusból, hanem várd ki türelmesen azt az érzést, hogy "AHAAAA, megvan!" Azt gondolom a vegaságot nem lehet siettetni, erőltetni, prédikációk miatt megtörni. Vagy mondanád-e a virágnak, hogy holnapra kötelezően nyíljon ki? Hagyd hogy a belső virágod növekedjen, és ha itt az idő - azaz belül ráeszméltél - akkor ki fog nyílni a lótusz. És akkor a vegaság, a tudatosság természeteddé válik.


És lehet megkérded, én vajon beérkeztem? Nem! A nap épp csak felkelt. A dolgos nap csak most kezdődik!
Avatar
giyandeva
Grafomán
 
Hsz: 790
Csatlakozott: 2006. feb. 7., kedd 1:00
Tartózkodási hely: Székesfehérvár


Vissza: Vegetáriánus életről általában

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég