A modern vegetárianizmus története

Erőszakmentesség, erkölcs, moralitás, elvek, értékrendek, stb. -

A modern vegetárianizmus története

HozzászólásSzerző: giyandeva » 2012. jan. 31., kedd 15:31

A modern vegetárianizmus története (vegetáriánus szervezetek a nagyvilágban)
Dátum: 2008. október 27. hétfo, 00:02 Küldte: giyandeva

A vegetáriánizmus szinte egyidős az emberiséggel, a történelem során számos alkalommal fejezték ki az emberek az ellenérzéseiket az állatokkal kapcsolatos kegyetlenséggel szemben és váltak vegetáriussá. Számos vallási csoport is támogatja a növényi étrendet a buddhizmus és hinduizmus számos irányzata, keresztény vonalak. És bár hosszú ideje van jelen a vegetáriánizmus Európában (számos görög és római gondolkodó, író fejtette ki álláspontját már időszámításunk kezdete idejében is), de csak 100 évvel ezelőtt kezdett el szerveződni szervezeti keretek között a vegetáriánus életmód hirdetése.

A Nemzetközi Vegetáriánus Társaság


Egészen a 19. századig nem rendeződött szervezeti keretek köré a mozgalom. Egyébként a modern vegetáriánizmus szülőhazája Anglia, amikoris 1807 -ben William Cowherd tiszteletes a Bibliai Keresztény Egyház megalapítója Salfordban (ez egy angol város Angliában) lefektette a hús nemevés elveit. Egyik követője Mr Joseph Brotherton lett a későbbi Vegetárius Társaság egyik elnöke. Joseph további két követője további 34 emberrel az USA-ba vitte el a vegetáriánizmus nemes eszméjét.


Az első vegetárius szakácskönyv szerzője Joseph Brotherton felesége volt. Ezt 1812 -ben adták ki. A legelső vegetárius kórházat is Angliában alapították 1846 -ban Mr and Mrs William Horsell támogatásával. A Vegetáriánus Társaság ebben a kórházban szerveződött szervezetté 1847 szeptember 30-án. 478 tagja volt a Vegetárinus Társaságnak és azt a célt tűzte ki céljául, hogy elterjeszti Londonban a vegetárianizmus eszméjét.


Az első vegetárius újság 1849-ben jelent meg 5000 ! példányszámban Vegetárius Hírlevél néven. A 2. vegetárius összejövetelre szintén ebben az évben került sor, ahol Mr Isaac Pitman gyorsíró bajnok arról mesélt hogy 11 éve vegetáriusan étkezik. 1850-ben már számos vegetárius csoport működött az ország több részében. 1851 a szervezet zászlajára tűzte a” élj és hagyd élni” szlogent a Vegetárius Hírlevélben és javaslatot tettek bőr cipők helyettesítésére (!).


A vegetáriánus Társaság első elnöke, Mr James Simpson 1859 –ben meghal, helyét Alderman W Harvey veszi át. Egy további érdekesség, hogy Professor F W Newman elnökségéig (1873-84) a vegetárianizmust gyakran társítják az alkohol és dohányzás elutasításával.


1875-ben megalakul a Reform Dietetikusok Társasága is. Tagjaik elutasítják az állati eredetű termékek mellett az alkoholt és dohány termékeket is. Majd őket követi 1877 –ben a Londoni Reform Élelmiszer Társasága, akik később a „London” szót lecserélik „Nemzetközi” szóra. Ez némi összetűzéshez vezetett a Vegetárius Társasággal. 1885-ben egyesülnek a Vegetárius Társasággal és annak londoni szervezetévé válnak. Az együttműködés 1888 –ig tart amikor kilépnek és Londoni Vegetárius Társaság néven működnek tovább, és folyóirat szócsövük megjelenik „A vegetáriánus”., néven ami majd 1921-től "Vegetáriánus Újság" néven fut tovább.


A Vegetáriánus Hírlevelet visszanevezik „A Vegetárius”-ra 1953-ban. Öt év múlva a két társaság elhatározza újságjaik egyesülését és 1971-ig a „Brit vegetárius” néven adják ki kiadványukat. Majd 1971 októberétől–től az új nemzeti társaság „A Vegetárius” címmel indít folyóiratot, melynek havi 50.000 példányszámban fogy el. 1977-ben A4-es formátumúvá válik. 1978 –ban ismét átnevezés történik, az újság új neve „Élő” lesz, hogy növeljék a lap elismertségét. Ez a változás nem volt népszerű az olvasók körében és az újság periodikája is visszaesett 2 havi megjelenésre. Majd csak 1980-s évek végére válik ismét havi periodikává és újra felveszi „A Vegetárianus” nevet. (és talán most http://www.vegetariantimes.com/ néven fut?)


Más szervezetek
1889 –ben a Vegetáriánus Központi Uniót azzal a céllal alapították, hogy egybefogja a vegetáriánus társaságokat nemzetközi szinten, tengeren túl is. Mr A F Hills volt az első elnöke. Ennek a szervezetnek az utóda a ma széles körben ismert Nemzetközi Vegetáriánus Unió, melynek magyar nyelvű oldala is van. ( http://www.ivu.org/hungarian ) Számos konferenciát tartanak, idén pl. Dresdenben volt a 100 éves összejövetel ( http://www.ivu.org/congress/2008/index.html )


1985 -ben az olasz vegetárius szervezet rendezett egy nagyon sikeres európai kongresszust, ítt alakult meg az Európai Vegetárius Unió ( http://www.euroveg.eu/ ) Belgiumban 1987-ben, Francia országban1989-ben és Angliában 1991 –ben rendeztek európai szintű konferenciákat.


Az Angliában jelenlévő két szervezet a Vegetárius Társaság és a Londoni Vegetárius Társaság a múlt században egyaránt zászlajára tűzte a nemzetközi tevékenységét, ez végül oda vezetett hogy Mr Montague Haines vezetésével egy szervezetté egyesültek 1969 októberében és így megalakult az Egyesült Királyság Vegetátiánus Társasága, ők ma is létező szervezet Nagy-Britanniában ( http://www.youngveggie.org ), székhelyük Altrincham -ban, Cheshire –ben van.A fejlődés nem állt meg, megalakították a Vegán Társaságot ( http://www.vegansociety.com/home.php ) mely bár nem az IVU tagjaiként de azonos céllal működik, sőt elutasít minden állati eredetű terméket, szemben az IVU-val aki megengedi a tejtermékek és a tojás fogyasztását is. Létrejött továbbá 1990-ben az idősek által alapított Vegetáriánus Idősek Otthona Edinburgh –ban.


A gyermekek vegetárius életmódját támogató intézmény a Vegetarian Charity , mely 25 éves korig támogatja a fiatal vegetáriusokat (ez főként otthonként működik)


A vegetáriánus diétával kapcsolatos kutatásokat a Vegetárius Táplálkozás Kutató központ vette szárnya alá Dr Frank Wokes vezetésével akik később egyesültek a Vegetáriánus Társasággal. Kórházak, egyetemek vegetáriánus életmód és táplálkozással kapcsolatos kutatásait szponzorálják.


Ez a cikk a Vegetáriánus társaság honlapja alapján íródott:
http://www.vegsoc.org/info/developm.htmlA Vegetárius Társaság (IVU) történetét megnézhetjük képekben is, emlékezve a hőskorra:

http://www.ivu.org/congress/2008/texts/ivu100.ppt
Avatar
giyandeva
Grafomán
 
Hsz: 790
Csatlakozott: 2006. feb. 7., kedd 1:00
Tartózkodási hely: Székesfehérvár


Vissza: Vegetáriánus életről általában

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron