Miért lettem vegetárius?

Erőszakmentesség, erkölcs, moralitás, elvek, értékrendek, stb. -

Miért lettem vegetárius?

HozzászólásSzerző: Boldogsag » 2012. feb. 25., szomb. 14:43

Dátum: 2009. február 10. kedd, 06:00 Küldte: boldogsag

Földessy Dalma, manöken vallomása.

Öt éve vagyok vegetárius. Egyszer kaptam valahonnan egy könyvet, ami a szellemi jógáról, valamint India ősi írásairól, a Védákról szólt. Ebben olvastam, hogy a vegetárius életmód természetesebb, egészségesebb, s általa az ember üdébb, sőt szebb lesz. Gondoltam, ezt ki kell próbálnom. Igaz, mióta eszemet tudom, sohasem szerettem a húst, valahogy visszataszítónak találtam.

Foglalkozásom miatt is fontosnak tartom a test megfelelő karbantartását, mert csakis így juthatunk jó egészséghez, erőnléthez és szellemi frissességhez. Szerettem volna, ha bőröm nem a rákent szépítőszerek miatt tűnik szépnek, hanem tényleg az. Tudtam, a vegetárius táplálkozás egyik eredménye éppen ez. Elhatároztam, én évek múlva sem fogok úgy kinézni, ahogyan a harminc évesek, hanem megpróbálok megmaradni fiatalosnak.

Nem volt nehéz elkezdeni. Szeretek főzicskélni, s azt a kis időt sem sajnálom, amit a különféle ételek elkészítése igényel. Számomra ez nem nyűg. A vegetárius étrend a közhiedelemmel ellentétben jóval olcsóbb, mint a hagyományos magyar konyha. Sokan azt hiszik, nagy megerőltetésbe kerül, hogy az ember kibírja hús nélkül. Én sohasem kívánom a húst.

Hogy mit eszek? Nem csak kenyéren és almán élek, mint ahogy azt sokan (tévesen) elképzelik. Szeretem a különféle zöldségleveseket, a főzelékféléket (tejföllel), a salátákat, a szójalisztből készült süteményeket, valamint a rozskenyeret. Étkezés után nincs hiányérzetem; jól tudok lakni, ugyanakkor emésztési problémáim sincsenek, hiszen nem fogyasztok zsíros ételeket.
A környezetem szerencsére megértéssel fogadta döntésem. Nem voltak különösebben kíváncsiak, miért lettem vegetárius. Csak annyit mondtak, ők ezt nem tudnák csinálni. Mégsem vagyok egyedül: van egy manöken barátnőm, ő szintén ezt az étrendet követi.
Néha akadnak apróbb kellemetlenségek, például amikor barátaimmal elmegyünk egy étterembe. Magyarországon némely étteremben azt sem tudják, mi jelent az, ha valaki vegetárius. Persze azért lassan változik a helyzet.

Sok országban jártam már világszerte. Nyugaton természetesnek számít, ha valaki vegetárius, sőt még a húsevők is elismerik, hogy ez jó dolog. Odakint rengeteg a választék, sok a vegetárius élelmiszerbolt és étterem. Az USÁ-ban például vannak kínai, indiai, olasz stb. vegetárius éttermek, ahol bő választék, finom konyha várja a vendéget. Az Államokban azt tapasztaltam, hogy még a mindenevő emberek is szeretnek vegetárius éttermekben étkezni.

Persze, ha valaki igazán akarja, nálunk Magyarországon is viszonylag könnyen megoldható a vegetárius étkezés. S ahogy egyre növekszik a vegetáriusok száma, nől az igény is, ami majd rövid időn belül létrehozza nálunk is a vegetárius boltokat és éttermeket.
A húsnélküli táplálkozással szerintem sok betegséget el lehet kerülni. Mióta vegetárius vagyok, nem voltam beteg, mégcsak náthás sem. Fizikai teljesítőképességem sokkal nagyobb, mint annak előtte, a közérzetem kitűnő. Alvásra elég a napi 6-7 óra. Úgy vélem, elhízás ellen is ez a legtermészetesebb módszer, mert amellett, hogy olcsó, nem gyógyszerezésen alapul, s a közérzetet is csak javítja. Szó ami szó, nem bántam meg döntésemet - örülök annak, hogy vegetárius lettem.

Forrás - Kagylókürt
Avatar
Boldogsag
Grafomán
 
Hsz: 1064
Csatlakozott: 2005. ápr. 21., csüt. 0:00


Vissza: Vegetáriánus életről általában

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron