Vegetáriusnak lenni

Erőszakmentesség, erkölcs, moralitás, elvek, értékrendek, stb. -

Vegetáriusnak lenni

HozzászólásSzerző: nawesh » 2012. feb. 29., szer. 10:52

Vegetáriusnak lenni 1: haszon állat?
Dátum: 2009. január 05. hétfo, 15:19 Küldte: nawesh

A hús fogyasztásánál a legritkább esetben merül fel az emberekben a kérdés, hogy az, ami a tányérra kerül, vajon milyen módon kerül oda... Avagy szenvednek-e az állatok?

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) van egy hivatalos kiadványa, az Állati Jóléti Írások. Ezt rendszeresen megküldik az Államok Kongresszusának is. Gondolom, azzal a nem titkolt céllal, hogy a képviselők értesüljenek az állatokról. Főleg a haszonállatokról, hiszen a kiadvány alcíme ez:

"kifejezetten a haszonállatok érdekében."

De az Egyesült Államokba (is) ha védik a haszonállatokat, egy dologért teszik: a minél nagyobb haszon reményében. Valójában nem védelmezik a haszonállatokat sem szövetségi, sem állami szinten. Ráadásul az Egyesült Államokban az sem probléma, ha valaki kínozza a haszonállatokat.

Milyen kifejező a magyar nyelv: haszon-állat. Vagyis egy élőlény, melynek semmi más célja nincs, minthogy hasznára legyen... Kinek is? Az embernek...Miért? Miért gondolja az ember, hogy kénye-kedve szerint rendelkezhet az állatokkal?

A törvények szerint - s a törvényeket a for-profit vállalatok érdekében hozzák, hiszen nekik van arra pénzük, hogy lobbizzanak céljaik érdekében- a haszonállatok kínzása a legtöbbször egyszerűen nem ütközik az Egyesült Államok törvényeibe.

Szerencsére vannak üdítő kivételek. Az Animal Planet csatornán látható egy sorozat, ahol az USA különböző nagyvárosaiban működő "rendőrségek" munkájába pillanthatunk be. Akik lefülelik az állatkínzókat, elvehetik a szerencsétlenül járt állatokat a „gazdáiktól", állatorvoshoz viszik és szerető gazdát keresnek nekik. De ez csak a jéghegy csúcsa és ezek a szervezetek non-profitok, azaz civilek.

Ellenpontként ott van az évente lemészárolt több milliárdnyi (!) állat az Egyesült Államokban.

Forrás: http://www.vivavegie.org/vv101/vv101reas.html

Az Egyesült Államok több mint 300 millió lakosa közül legalább 10 milliónyian vegetáriusok. Csepp a tengerben. Bár ha hasonló arányokat nézünk, Magyarországon kb. 330 ezer vegetáriusnak kellene élnie. Vajon vagyunk ebnyien? Vagy 33 ezren?

Ám e (legalább) tíz millió vegetáriusnak koránt sincs annyi lobbiereje (az USA-ban legális a lobbizás, Washingtonban sok ezren ebből élnek), mint az állattenyésztésben, - feldolgozásban érdekelt nagyvállalatoknak.Amerikától messze, az Óhazában egy uniós képviselő indítványát lehet támogatni az on-line kampánnyal, a haszonállatok szállításának korlátozása érdekében. Egy magyar nyelvű http://www.8hours.eu/ internetes oldalon lehet csatlakozni a kívánsághoz, hogy szigorúbban szabályozzák az állatszállításokat.Már 33 544 ember megtette, hogy csatlakozott e kampányhoz. Itt az a cél, hogy 1 millió európai ember kívánjon változtatni az állatok sorsán.

Míg a fenti kampány az Európai Unióban zajlik, félidejéhez érkezett az Állatvédelmi Világszövetség (WSPA) világméretű kampánya, a 2006-ban indult „tíz millió aláírás az állatokért" kampánya. Jelenleg már 1 856 680 aláírás gyűlt össze. A cél, hogy 2011-ben az ENSZ elé tíz millió ember óhaja kerüljön, legyenek az állatoknak is jogai...S hogy jönnek a haszon állatokhoz a vegetáriusok? Egy vegetáriusan étkező ember élőlényt lát az állatban, nem tárgyat...Nawesh
-------------------------------------------------


Re: Vegetáriusnak lenni : 1 : haszon állat? (Értékelés: 1)
Küldte: giyandeva Dátum: 2009. január 05. hétfo, 18:05


Gratulálok Nawesh a cikkedhez! nagyon jól összeszedted!És valóban semmi értelme az élőállat szállításának, hisz több mint valószínű hogy bármelyik országban helyben le lehet vágni az állatokat... és persze az sem lenne mellékes, hogy az állatok milyen körülmények között élnek... Ezen is sok javítani való van még. Háztájon is, mert a falusiak se veszik emberszámba az állatokat, sokszor láttam kegyetlenséget. :(
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Vegetáriánus életről általában

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég