Szeged-Debrecen-Kassa-Szeged : vega túra

Erőszakmentesség, erkölcs, moralitás, elvek, értékrendek, stb. -

Szeged-Debrecen-Kassa-Szeged : vega túra

HozzászólásSzerző: nawesh » 2012. márc. 22., csüt. 9:38

Dátum: 2009. július 01. szerda, 02:05 Küldte: nawesh

Június közepén kisebb túrán vettem részt. Debrecenben, valamint a felvidéken jártam jógaprogramokon. No, de egy vegetárius mit ehet, ha elmegy otthonról?

Debrecenben, ahol egy hétvégi szemináriumon vettünk részt, szerencsésebb helyzetben voltunk, hiszen a program részét képezte az étkezés is. Természetesen vegetárius. A Jóga a mindennapi életben rendszer javaslatai szerint lakto-vegetárius étkezés.

Péntek este vacsorával kezdtünk. A szállásunk egy kollégiumban volt, s a kollégium éttermében étkeztünk. A vacsora rakott, zöldséges tészta volt. Én szeretem a tésztát. Természetesen a tojás nélkülit... Lassan másfél évtizede történt, hogy cserkésztáborozni mentünk Kőszeg környékére.

Cserkészehez illően magunknak főztünk, de mivel a csapatban négyen -öten vegetáriusok voltunk, mindig jól meg kellett komponálni az ételt, hogy mindenki elégedett legyen. Egy alkalommal tészta volt a vacsora. Mi, vegák felajánlottuk, hogy legyen mindenkinek tojás nélküli tészta, (akkoriban még nem terjedtek el annyira a durumtészták, de már lehetett kapni a nagyobb boltokban, igaz, jó drágán), de húsevő barátaink mondták, ők bizony ragaszkodnak a tojásos tésztához.

Így külön főztünk. Méghozzá bográcsban. Először a mi kisebb adagunkat, majd a csapat többi részének. Esős idő volt, így egy kunyhóban főztünk és az élmény maradandó volt. Éppen akkor nyitottam a kunyhóba, amikor leszűrték a tésztát. Határozottan olyan szaga (!) volt, mint a leforrázott csirkének... De ez már régen volt...

A jóga szemináriumon reggelinél kellemes meglepetés ért. Kaptunk teát és tejes teát is. Nem a klasszikus indiai csáj volt, mely fűszerekkel készül és többször fel kell forralni, de finom volt. Nem is beszélve a körözöttről. S ha már beszélünk róla, én Szegeden szoktam a piacon vásárolni az egyik tejestől nagyon finom körözöttet. Amikor eszem, az jut róla eszembe, hogy szeretettel készítik.

Ebédre gulyáslevest kaptunk. Mármint hamis gulyáslevest. Merthogy tofuból készült. Avagy lehet, hogy az igazi gulyás a hamis? S kaptunk mellé igaz, lekváros buktát. Porcukorral... Szóval olyan igazi hasba ülőset. Azt hiszem ez a bukta volt étkezés szempontjából a hétvége csúcspontja és mellette a mélypont is. Mert ha az ember szereti az édeset, akkor nagyon ízlik. Ha meg sokkoló egy fehér lisztből készült édesség, akkor utána nem kell lazítani... Mert belealszunk a lazításba...

De a vacsora nagyon finom volt. Borsos szejtán rizzsel, gyümölcsleves és saláta.

Vasárnap reggel lencsepástétom, vaj és méz, meg tea és tejes tea. Bár a mesterem szerint nem jó vajat és mézet együtt enni. Nem is ettem... Ebédre uticsomagot kaptunk. Némi zöldség és két szendvics.

A szemináriumon debreceni testvéreink még tettek azért, hogy gyakorolhassuk a lemondás képességét, vagy emelt fővel bukjunk el. Büfét is üzemeltetettek, ráadásul a lelkiismeretünkre bízva, hogy mennyit is ér nekünk egy-egy sütemény. A hétvégén három alkalommal is elbuktam és ettem a finom sütikből...

Szubjektív élmények a szemináriumról: Szeged-Debrecen-Kassa-Szeged - Szeminárium Debrecenben

http://joga.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=72602
Nawesh
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Vegetáriánus életről általában

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron