Dátum: 2010. január 04. hétfo, 06:00 Küldte: boldogsag
A vegetáriánusság növelné az emberiség hosszú távú fennmaradásának esélyét.
Interjú Dr. Janez Drnovšek-el,
a Szlovén Köztársaság elnöke
2002-től 2007-ig.
Az emberiség egész története során csak néhány olyan figyelemre méltó államférfi volt, aki vegetáriánus volt, és komolyan kiállt az állatok jogai mellett. Még napjainkban is csak nagyon kevesen vannak. A politika világában Szlovénia ma egyike a ragyogó példáknak. Ezzel az interjúval Dr. Janez Drnovšek elnök első alkalommal fordul az emberekhez, hogy kezdjenek el gondolkodni arról az elképzelhetetlen kegyetlenségről, amit az emberiség zúdít az állatokra. Damjan Likar, az "Állatok felszabadítása" nevű szlovén újság főszerkesztője 2005. december 15-én készített interjút Dr. Janez Drnovšekkel, Brdoban, Szlovéniában, Kranj közelében. Kérjük olvassa el az alábbi, teljes terjedelmű beszámolót.
Kérdés: Miért vált vegetáriánussá, és ennek eredményeként milyen változásokat észlelt?
Válasz: Mert úgy érzem, a vegetáriánus étel jobb, jobb minőségű. Azért eszünk húst, mert így neveltek fel minket. Néhány éve vagyok vegetáriánus, és épp mostanában lettem vegan, ami azt jelenti, hogy nem eszem tejet, tejterméket, és tojást. Még mindig bőséges a választék, változatos növényi ételek, ami kielégíti a szükségleteinket. Ezt a lépést a belső érzéseimet követve tettem meg. Néhányan azt hiszik, hogy a vegan étel nagyon korlátozott és unalmas, ami nem igaz. Nagyon változatos lehet.
Kérdés: Az étrendváltás fő oka a néhány évvel ezelőtti súlyos betegsége volt?
Válasz: Az volt az az időszak, amikor fokozatosan elkezdtem változni. Első lépésként elhagytam a vörös húst, aztán a baromfit, és végül a halat.
Kérdés: A vegetáriánus ételekre történő áttérés után jobban és egészségesebben érzi magát?
Válasz: Remekül érzem magam - azt mondják, túl sok energiám van.
Kérdés: Az Állatok védelmének világnapján (október 4-én) ön eszmecserére hívta a "Társaság az Állati Jogokért és Felszabadulásukért" csoport tagjait. Miről beszélgettek?
Válasz: Főleg azért hívtam meg őket, hogy erre a napra időzítve megpróbáljam eljuttatni az üzenetet a nagyközönséghez. Nem mindig ismerjük fel, hogyan bánunk az állatokkal, hogyan kezeljük őket. Ők élő teremtmények. Mint mondtam, van egy rögzült viselkedésmódunk az állatokkal szemben, és ennek eredményeként nagyon ritkán tűnődünk el azon, hogy valójában mit okozunk. Ha egy pillanatra elgondolkozunk azon, hogy az ember hogyan bánik az állatokkal, és milyen hatással van az állatok világára, azt mondhatjuk, hogy ő egyáltalán nem is ember. Csak gondoljon az összes vágóhídra, a marha- és baromfitenyésztésre, ahol az állatok számára lehetetlen körülmények uralkodnak. Az állatokat gyakran minden víz nélkül szállítják a teherautókon, ami rendkívül kegyetlen. Nem arról van szó, hogy az emberek rosszak, csak nem gondolkodnak el ezen. Amikor a végtermék ott van előttük, a tányéron, nem gondolnak arra, hogy az mi volt azelőtt, és hogyan jutott ebbe az állapotba.
Kérdés: Vagyis erkölcsi okokból is döntött úgy, hogy vegetáriánus lesz?
Válasz: Az erkölcs az ok része; a másik része az a tény, hogy nincs szükségünk állati húsra. Ezek csak olyan általunk követett gondolat mintázatok, amelyek belénk vésődtek. Valószínű tényleg nehéz egyik napról a másikra megváltozni, de fokozatosan meg lehet tenni. Én így tettem.
Kérdés: A sajtóban ön a tömeges haszonállat tenyésztés támogatása ellen szólalt fel. Mi oka volt erre?
Válasz: Szerintem ostobaság, hogy az Európai Unió fő célja a mezőgazdaság 100%-os támogatása, különösen a húsipari termékeké. Erkölcsi szempontból a legfőbb akadály valóban az a tény, hogy az EU támogatja a hús és baromfi tömegtermelését. De nemcsak erről, hanem táplálkozási szempontról is szó van. A természet gyakran emlékeztet minket, pl. a kergemarhakórral, mostanában a sertéspestissel, madárinfluenzával. Nyilvánvaló, hogy valami nem úgy van, ahogy lennie kellene, valami megzavarja a természet egyensúlyát, és ennek mindannyiunk számára figyelmeztető jelnek kellene lennie.
Kérdés: A boltokban a vegetáriánus termékek drágábbak, mint a húsáruk, ami nem ösztönzi az embereket az egészségesebb élelmiszer vásárlására. Ön szerint többen abbahagynák-e a húsevést, ha a vegetáriánus lehetőség olcsóbb lenne?
Válasz: Ez is egy tényező, bár szerintem a fő ok az emberek tájékozottsága. A feladat az emberek tájékoztatása arról, hogy mi folyik, és ők miben vesznek részt. Szerintem ez a kulcsa a dolognak. Ez pedig változásokhoz vezet a politikában, pl. a mezőgazdasági politikában, az agrártámogatásokban, és a jövő irányait tekintve. Ahelyett, hogy hatalmas erőforrásokat fordítanánk a hús nagy tömegben történő előállítására, azt a biogazdálkodásra kellene fordítanunk, hogy változatos gabona, hüvelyes és gyümölcsterményeket állítsunk elő, és mindazokat a termékeket, amelyek ezekből származnak. Ez feltétlenül gyengédebb lenne a természettel szemben, hiszen a biogazdálkodás azt jelenti, hogy nem használunk műtrágyát, vagy adalékokat. Azt jelentené, hogy nem szennyeznénk a környezetet, és nem lenne vegyi adalékanyag a táplálékunkban. A táplálékunkkal naponta elfogyasztjuk ezeket a vegyszereket, és ezek ártalmasak. De mindezek mögött nagy gyártók, érdekcsoportok, és hatalmas profit érdekeltségek állnak, amelyek a hajtóerői eme élelmiszeripari csoportosulásoknak. Mindemellett azt hiszem, hogy az emberek tudatossága folyamatosan növekszik a mi országunkban, és az EU-ban is. Az emberek egyre inkább keresik a természetes alternatívákat; a természethez fordulnak, és jobban tájékozottak az állatok, és az állati eredetű termékek problémáiról.
forrás: http://osvoboditev-zivali.org/
Folytatás köv...