Kétezer alkalom

Erőszakmentesség, erkölcs, moralitás, elvek, értékrendek, stb. -

Kétezer alkalom

HozzászólásSzerző: nawesh » 2012. ápr. 30., hétf. 11:33

Dátum: 2010. október 06. szerda, 05:05 Küldte: nawesh

Egy átlagos amerikai állampolgár élete során kb. kétezer alkalommal étkezik gyorsétteremben. Finomabbnál finomabb ételeket, csak úgy kicsattan az egészségtől, hiszen sok salátát is ehet...

Ez azt jelenti, mintha öt és fél éven keresztül minden nap (!) a Burger Kingben, McDonaldsban, KFC-ben, Pizza Hut-ban, vagy ki tudja milyen nevű helyeken enne hamburgert, sült krumplit és mindezt leöblítené legalább fél liter cukros üdítővel.

S csodálkozunk, hogy Amerika az elhízottak országa?

Az Egyesült Államokba kivándorolt német munkások ettek először félbevágott zsömlébe tett fasírtot, ez volt a „hamburgi fasírt", mely az ötvenes évek motorizációs rock and roll-os kultúrájával kezdett el igazán szárnyalni.

Manapság kb. 3,5 millióan dolgoznak a hamburger iparban, csak az Egyesült Államokban. (Több, mint a lakosság 1%-a!). Az államokból sokféle munkát kiszerveznek olcsóbban dolgozó külföldi országokba. Az éttermi dolgozói állást nem tudják. Nem úgy a terméket. A termék alapanyagai sok ezer km-ről, akár másik országból is érkezhetnek.

A szegedi McDonalds a burgonyát nem a szatymazi termelőtők veszi meg, hanem előrecsomagolva, felszelve, fagyasztva. Lehet, Argentínából, vagy éppen Egyiptomból érkezik. Ahonnan olcsóbb beszerezni...

A McDonalds büszke arra, hogy húspogácsájában akár ezer tehén húsa is lehet. Remek! Gondolom, elegendő, ha csak egy is kergemarhakórral fertőzött. Vagy esetleg ürülékkel.

Szar van a hamburgerben? Bizony! Mivel a „Megetetett társadalom" c. könyv és film óta tudjuk, a vógóhidakon kevesebb, mint egy perc alatt kell kibelezni egy leölt (elkábított!) tehenet. S bizony a gyors munka sokszor felszínes...

1948-ban Richard és Maurice McDonald megújította egy kaliforniai kisvárosi éttermét és átalakította gyorsétteremmé. Ebből az ötletből nőtt ki a nyugati fogyasztói társadalom jelképe. Itt már nem ételről, hanem futószalagon előállított termékről van szó,

Hősz évig a McDonaldsnak „csak" ezer étterme volt, mely elenyésző szám az Egyesült Államok méretét tekintve. Ráadásul helyi termelőktől és állattenyésztőktől vásároltak friss alapanyagokat. Majd a profit érdekében váltottak a fagyasztott, félkész termékekre.A nagy láncok globális vállalatokká váltak, percenként nyílik valahol egy új gyorsétterem (arról nem szólnak a hírek, hány percenként zár esetleg egy be). A burgonya genetikailag módosított, hogy egyforma nagyságúra lehessen szelni, a hús alapanyaga származhat a Közép-nyugatról, vagy éppen Brazíliából.

Talán emlékezhetünk rá, amikor az első meki megnyílt a rendszerváltás környékén a nyugati téren és tömött sorokban álltak az emberek, hogy bejussanak a fogyasztás szentélyébe. Megenni egy fűrészporízű hambit, elkortyolni egy cukros üccsit és megeszegetni egy nagy adag sült krumplit, mely olyan kevés, hogy a fél fogunkra sem elég, de olyan sós, hogy egy heti sóadagunkat magunkhoz vehetjük (jól csúszik rá az üdítő).

Hinnénk, Már több, mint száz McDonalds működik Magyarországon is. A wc-ben száraz piszoár, reklámozva, milyen sok vizet megtakaríthatunk ezzel. Arról nincsenek plakátok, hogy egy hamburger előállítása során a növények megtermesztésétől a húsállatok tenyésztésén át a feldolgozásig összesen 2400 liter víz fogy el. Ugyanennyi vízzel megtermelhetünk 35 db almát. Válasszunk!

Egy átlagos amerikai polgár élete során elfogyaszt 5 tehenet, 20 sertést, 20 birkát, 40 pulykát, 720 csirkét és 500 kg halat. Élete során kétezer alkalommal elmegy gyorsétterembe.

Évekkel ezelőtt Amerikában egy hindu szervezet beperelte valamelyik gyorséttermet, aki egy termékéről azt hirdette, vegetáriusok is fogyaszthatják. Ám kiderült, hogy a fűszerben marhahús-kivonat (!) volt, amit egy vegetárius ugye nem eszik meg. A pert megnyerték. Személyes véleményem, vegetárius ne menjen gyorsétterembe, mert nem tudhatja, mit kap...

Kiszámolták, hogy ha egy hamburgert azon az áron kellene megvennünk, amennyibe valójában kerül az előállítása, a szállítás, az alapanyagok megtermelése, elkészítése, ha nem lennének bujtatott állami támogatások, akkor egy hamburgerért 70 $-t kellene fizetni. Mai áron nagyjából 14700 Ft-ot!

Jó étvágyat! Mert valaki (mindannyian) megfizetjük ezt az árat!

Forrás: http://tudatosvasarlo.hu/cikk/slow-food ... lassu-etek

Nawesh
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Vegetáriánus életről általában

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég