Érvek a vegetárius étkezés mellett

Erőszakmentesség, erkölcs, moralitás, elvek, értékrendek, stb. -

Re: Érvek a vegetárius étkezés mellett – XXV-b, mint barbár

HozzászólásSzerző: nawesh » 2011. szept. 8., csüt. 14:35

Érvek a vegetárius étkezés mellett – XXV-b, mint barbár
Dátum: 2006. január 07. szombat, 02:05 Küldte: nawesh



Barbárok vagyunk, akik nem tisztelnek senkit és semmit. Legfőképpen az élet szentségét nem…

Az „Érvek a vegetárius étkezés mellett – XXV” – ben olvashattuk Hankiss Elemér Barbár c. írását a madárinfluenzával kapcsolatban. Sajnos, nem egyedi esetről van szó… Állattestvéreinket sokféle módon és módszerrel mészároljuk le…

Emlékszem, gyermekkoromban (még teljesen húsevőként) láttam egy kaland (?) filmet, amelyben vad és barbár vikingek éhesen partra szálltak valahol és megrohanták a békés lakosokat. Olyan éhesek voltak, hogy az egyikük bekapott egy élő kiscsibét és megette… Persze ez film volt… De gyermekként eléggé megrendített. A film valamikor a hetvenes évek végén, nyolcvanas évek elején készült, s egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy nem élő kiscsibe szerepelt benne… Nem úgy mint a Számkivetettben, ahol a hajó- (illetve repülőgép)törött Tom Hanks mű-rákokat vadászott (halászott,). Persze arról nem szól a fáma, hogy a nehéz és fárasztó forgatási nap végén a stáb esetleg nem sütött-e meg néhány nem-mű-rákot. Apropó vikingek. Azt gondolom sokan tudják, hogy nem kolombusz érte el először Amerika partjait. A vikingek 500 évvel megelőzték és még telepeket is hoztak létre Vinlandban… A vikingek valószínűleg nem voltak vegetáriusok…

Álságos az ember. Természetes, hogy felháborodnánk, (jogosan), ha egy film kedvéért állatokat kínoznának, ölnének meg. De hogy mi történik a film után? A minap a neten szörfölve (milyen virtuális lustálkodás, semmittevés ez)ráakadtam egy erotikus oldalra. Nem, nem ezt kerestem (őszintén), csak ide jutottam… Hogy még őszintébb legyek virtuális kíváncsiságomnak próbáltam eleget tenni, hogy a vegetárius Bódi Sylvi képeire kerestem rá. S addig addig kattintgattam,hogy mindenféle erotikus oldalra tévedtem. Na jó, bevallom, pornóoldalak voltak (de ez az elején nem látszott). Kis filmecskéket lehetett letölteni és az egyiken …. Hallottam már erről. Nem is vagyok prűd (azt hiszem) és tudom, elfogadom, hogy az ember sok mindent tehet és tesz a testével az élvezet, a kéj oltárán. Ha a karma törvényét nézzük és elfogadjuk, hogy az embernek szabad akarata van, akkor elfogadhatjuk, hogy ha szabad akaratomból odaadom magam a másiknak és ő elfogad és kölcsönösen elfogadjuk egymás vágyait, kívánságait, akkor igazi lepedőakrobatákká válhatunk…

Kereshetünk magunknak örömlányokat, örömfiúkat (?!), de a prostitúciónál már nem az érzelmek dominálnak, csak a megélhetés utáni vágy. S tudjuk, hogy az igazságosság keskeny mezsgyéjén egyensúlyozunk, hiszen a prostitúcióval gyakran együtt jár a kábítószer, együtt jár a bűnözés. S nagyon-nagyon sok prostituált nem önszántából adja testét a kéjsóvár fizető vendégnek.

Akkor sem beszélhetünk szabad akaratról, ha gyermekeket rontanak meg. Ha gyermekeket kényszerítenek aljas dolgokra. S ugyanígy állatokkal fajtalankodni (találó szó)… Mert a videórészleten, amit láttam, egy kígyóval perverzkedett 2-3 ember (?).Undorító volt…

Vajon van-e valami, ami kiemeli az embert az állatvilágból? Ami emberré tesz? Használjuk-e, használhatjuk-e az állatokat. Talán igen. A kutya őrzi a házat. Ezért ételt kap gazdájától. A kutya hűséges, az ember barátja. S amikor megöregszik, rosszul lát, akkor kidobják, vagy agyonverik.

Ember!!!!!!!!!!!!!!! Minden tetted visszahullik reád!!!!!!!!! Ha egy öreg, kiszolgált házőrzőt agyonverünk, eljő majd az idő, amikor öregen, betegen a kutya sem hederít ránk és egy elfekvőben végezzük…

Mert az ember megoldja az állatoknál a születésszabályozást is. Logikus, hogy ne hagyjunk egy macskát szaporodni. Egy macska utódai és utódainak utódai pár éven belül ellepnék a földet. Talán célszerű sterilizálni a cicát, ha már nem akarjuk, hogy több utóda legyen. Ehelyett… gyermekkoromban apukám (aki persze nem vérengző fenevad, csak egy egyszerű parasztember…) ásott egy gödröt megtöltötte vízzel és beledobta a macskakölyköket. Mivel időnként egy-egy cica azért kellett, megkérdezte, melyiket hagyja életben. Mondtam, mindegyiket. Ám választanom kellett… A Távol-Keleten pedig meg is eszik a kutyusokat, macskákat…

Az ember társa a ló is. Főleg a közelmúltig. Használta igavonásra, földművelésre. Amikor már öreg volt a ló és „hasznavehetetlen”, akkor mehetett a vágóhídra….Vajon hogy nézett az ember utoljára a ló szemébe? Mert igen, barátom! Itt egy lóvágóhídon készült képet láthatsz…

Használjuk tehén, kecske, juh testvéreinket is… Tejet adnak nekünk. (Ha már nem adnak nekünk tejet, akkor a húsukat…) Mert az ember nem pazarol, az ember mindent felhasznál… Mert az ember mindent alárendel az ínye kedvének… Talán tarthatnánk őket humánusan is. Emberhez méltó módon…

Elvihetjük gyermekeinket cirkuszba, ahol egzotikus állatoknak állathoz, saját fajukhoz méltatlanul kell viselkedniük. Csillogás, fény, és hátul korbács és ketrec…

Barbárok vagyunk… Pedig az állatok testvéreink…

Swami MaheshwaranandaJi legutóbbi európai (bécsi) satsangján ezt mondta a témáról: „Védekezés a madárinfluenza ellen – Légy vegetárius!”

Nawesh
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Re: Érvek a vegetárius étkezés mellett – XXIII-7 – almaízű ü

HozzászólásSzerző: nawesh » 2011. szept. 9., pén. 11:06

Érvek a vegetárius étkezés mellett – XXIII-7 – almaízű üdítő
Dátum: 2006. január 10. kedd, 02:05 Küldte: nawesh



Egészségtelen italok – almaízű üdítő

Az embernek alapvetően folyadékigénye kielégítése céljából a legjobb, ha vizet iszik. Persze nem mindegy milyen vizet, de erről majd máskor… Az ember pedig új ízekre vágyik. Valami édesre, hogy megédesítse keserű életét…


Az, hogy gyümölcsleveket vásárolunk, valahol arról is szól(hat), hogy tudat alatt így próbáljuk az egészség illúzióját megvásárolni. Mert ha gyümölcsöt eszünk, akkor egészségesek vagyunk. Ha gyümölcslevet iszunk, akkor szintén egészségesek vagyunk. Legalább is azt képzeljük. Persze a legjobb az lenne, ha házilag készítenénk friss gyümölcsből gyümölcslevet. Ha már nem tehetjük meg, vagy nem akarjuk megtenni, akkor sok-sok bolti lé közül választhatunk…

Bármely boltba bemegyünk, polcokat tölt meg a sokféle gyümölcslé, vagy gyümölcsre hasonlító lé…Mert sokféle van. Válogathatunk ár, űrtartalom, gyümölcs (?) tartalom, íz alapján.

Persze az illúziót sokféle módon szerezhetjük meg: vásárolgatunk 100%-os gyümölcslevet! Ebben a kategóriában az a reklám a csúcs, amely azt sugallja, hogy a dobozban több és finomabb gyümölcs van, mintha eredeti narancsot facsarnánk ki. Na azért… Ráadásul a legtöbb 100 %-os gyümölcslé nem több, mint 100%-os gyümölcslésűrítmény (!!!) vízzel visszahígítva. Vagyis semmi sem az, aminek látszik…

Léteznek még 50%-os levek, ahol már szükséges (?) cukrot, vagy más adalékanyagot hozzátenni. S léteznek 25%-os rostos (?) levek és 12 %-os szűrt levek. Nos ez utóbbiakban már határozottan kiérezni az aszpartamot és mindenféle édesítőszereket. Külön kategória a fittnesguru által gründolt Update kódú levek sora, melyben nincs a gonosz hizlaló cukor, csak ihatatlan az egész a mesterséges ízesítőszerek miatt.

Ám az egész gyümölcslé gondolat azért születetett meg bennem, mert megszületett az illúziók illúziója, az 1 (egy!) %-os gyümölcslé…. Bő egy éve hódít hazánkban agresszív áraival, javarészt külföldről behozott árúival a német Lidl. Itt lehet vásárolni 2 literes eldobható palackban az italt. Ennek az italszörnyületnek az összetétele: víz, gyümölcslé 1% (alma, szőlő, körte), étkezési sav: citromsav, aroma, édesítőszer: aszpartam, K-aceszulfám; tartósítószer: kálium-szorbát és nátrium-benzoát; természetes színezék: karamell. Ráadásul fenil-alanin-forrást is tartalmaz.

Az is érdekes történet, hogy találkoztam e borzadállyal: Olyan munkahelyen dolgozom, ahol egy irodában több, mint félszázan dolgozunk. Így szinte minden hétre jut legalább egy névnap. „Illik” valami nasit vinni a kollegáknak. S fel is köszöntjük egymást. Szép szokás… (Bár megjegyzem, immáron két éve mindig egy üveg bort kaptam.) De Nawesh vegetárius, jógát gyakorol és nem iszik alkoholt. Ezt a munkatársaim is tudják, (közös rendezvények), de azért kaptam bort. (Bosszúból… nem is vittem nasit…) Szóval egy alkalommal ráakadtam a konyhában (mármint a munkahelyen) egy palack 1%-os almalére. (ami a gyümölcsöket tekintve csak harmadegyszázalékos… Brutális élmény volt. Annyire, hogy nem vitt rá a lélek, hogy megkóstoljam…

Mit igyunk, ha gyümölcslevet szeretnénk inni? Néhány tapasztalat…

Tavaly a SZÍN-en találkoztunk először a Naturfitt terékeivel. 100 %-os (nem visszahígított) almalé. Nagyon finom. Öt literes kiszerelésben árulják. Egyrészt van egy papírdoboz (szelektíven papírhulladékként kidobható), másrészt benne az ital egy fémzacsiban. (szintén szelektíven kidobható). Egyébként már az 5 literes kiszerelés is jó ötlet, hiszen kicsit kevesebb szemét keletkezik, mintha literes dobozos üdítők készülnének. Ráadásul a tetra pack dobozok fémből és papírból préseltek és nagyon körülményes a szétválasztásuk.

Több helyen is lehet kapni üveges rostos, vagy szűrt üdítőt. Van, amely 38 %-os, van, amely 100 %-os. A baj az, hogy nem lehet visszaváltani az üvegeket…Mert ma Magyarországon talán nincs is üdítős üveg, amit vissza lehetne váltani…

Persze a legjobb, ha gyümölcsöt eszünk, vagy házilag facsarjuk. De az 1%-os „üdítőt” felejtsük el…

Legyél Te is vegetárius!

Om Shanti Shanti Shanti – Béke Béke Béke Minden Lénynek!

Nawesh
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

Re: Érvek a vegetárius étkezés mellett – XXV-c, mint kergema

HozzászólásSzerző: nawesh » 2011. szept. 10., szomb. 10:04

Érvek a vegetárius étkezés mellett – XXV-c, mint kergemarhakór…
Dátum: 2006. január 11. szerda, 02:10 Küldte: nawesh



Barbárok vagyunk. Fogaink között vér csorog. Elhullott, lemészárolt állatok vére

Az „Érvek a vegetárius étkezés mellett – XXV” – ben olvashattuk Hankiss Elemér Barbár c. írását a madárinfluenzával kapcsolatban. Felmerül az emberben a kérdés, mikor ébredünk már végre fel? Hiszen nem a madárinfluenza az első figyelmeztetés. Korábban is voltak már nagy állatmészárlások…

Emlékezünk még a kergemarhakórra? Kb. egy évtizede söpört végig Európán a vész. Miről is volt szó? Az ember féktelen profitéhségében nem elégedett meg azzal, hogy a teheneket tej- és húsgyárnak nézi, még többet és többet akart profitálni. Döbbenetes, hogy állattestvéreinknek olyan élelmi(?)szereket ad, melyek nem természetes táplálékai az adott fajnak. Mert ha az ember farkasokat tart, akkor hússal eteti őket. (Persze miért is tartanánk farkasokat? Talán a bundájukért? 12 farkas életébe kerül egy farkasbunda…)Ám az ember elkezdett számolni. Lehalásszuk a tengereket és óceánokat. Oly sok halat fogunk, amelyet képtelen megenni az ember. Mármint aki egyáltalán eszik halat. De semmi baj, készítsünk hallisztet a halakból és etessük fel más haszonállatokkal… Bontsuk ki ezt a szörnyű kifejezést: halliszt, nem más, mint halakból készített lisztszerű anyag. Táplálék (?), melyet megetetünk más állat testvérinkkel. Az ember a tengert kiapadhatatlan nyersanyagforrásként kezeli, pedig a tengereink, óceánjaink is kimerülnek lassan. (és elszennyeződnek…) A XIX. Században annyi homárt fogtak ki Észak-Amerika partjainál, hogy a rabszolgatartók arról vitatkoztak, vajon a feketéknek heti két, vagy három alkalommal szerepeljen-e az étrendjében homár Ő az az állattestvérünk, akinek gyakran még életében letörik a csápjait, hogy kisebb helyen elférjen a piacon. Sőt olyan sok volt a homár, hogy néhol még a földet is trágyázták vele. Manapság pedig drága eledel az elit éttermek étlapján.

Persze a kapzsiságnak nincs határa. Az ember arra gondolt, hogy micsoda pazarlás a valamilyen betegségben elhullott állatokat dögtelepre vinni, vagy elásni, amikor értékes (?) húsliszt is készíthető belőlük. S ezt meg lehet etetni más állatokkal is. Nincs veszteség, az állat így-vagy úgy, de hasznot hajt az embernek… Az elgondolás szép, a kapitalizmus magasiskolája. Ám a minél nagyobb profit bűvöletébe belecsúszott egy apró probléma: egy birkabetegség, a szivacsos agyvelőgyulladás. S az ebben a betegségben elhullott juhok tetemét beledolgozták a tehenek tápjába 8miért nem engedték szegényeket legelni?), s bizony a tehenek is betegek lettek. Persze még ezzel sem lett volna akkora baj, hiszen amikor otthon, a tanyán megpusztult egy disznó, bizony a gazda sok esetben feldolgozta, Kolbásznak jó lesz még….

Ám a szivacsos agyvelőgyulladás nem csak a teheneket fertőzte meg, hanem az azok húsát fogyasztó embert is. S jött a pánik… Nagy-Britanniában, ahol ez a kór először felütötte járványszerűen a fejét 178 ezer szarvasmarha fertőződött meg. Ám a pánik olyan nagy lett, hogy nem csak ezeket a beteg állatokat pusztították el, hanem még 3,7 millió egészséges bocit is… Emlékszem a televízióban látott képekre, ahogy óriási gödröket ástak és lánctalpasok tolták bele a leölt állatokat. Modern holokauszt…

Ha jól emlékszem, akkor a Krishna-tudatú hívők közössége (gondolom, a brit ág) vetette fel, hogy ne öljék le az állatokat, hanem ajándékozzák Indiának, ahol békében élhetnének … Persze az európai ember szereti a vért látni…

Manapság hetente 2000 brit polgár dönt úgy, hogy ezentúl vegetáriusan fog étkezni. (Ez azt jelenti, hogy William király brit alattvalói 2047 körül mindannyian vegetáriusok lesznek - mármint a statisztika szerint… - ). Ám amikor a kergemarhakór tombolt, bizony hetente kb. ötezer ember váltott a húsmentes táplálkozásra. (Az egy másik kérdés, hogy később esetleg mennyien tértek vissza a húsos étkezésre… De a tapasztalatok szerint, akik vegetáriusok lesznek, kis százalékban inognak meg később…)

Miről is van szó? Jön egy járvány tehéntestvéreink között, melyet gyakorlatilag mi emberek okozunk. Visszahull a karma, visszahull a tett! Következménye, hogy az emberek között is felüti a fejét a járvány. S az ember tanul belőle? Nem. Természetesen megijedünk, hiszen ki szeretné, hogy az agya elszivacsosodjon (szép magyar kifejezés…). Néhányan esetleg tudatosan végiggondolják a tetteiket, táplálkozási szokásaikat és váltanak. Esetleg vegetáriusok lesznek. Vagy csak több halat, csirkét, disznóhúst esznek és kis időre hanyagolják a marhahúst, a vörös húsokat. (Én a minap szembesültem vele, hogy a tatárbífsztek gyakorlatilag nyers darált hús… Hát….)

S nagyon humánus módon (?)több millió tehéntestvérünket ölnek meg. Persze ezek az állatok előbb-utóbb úgyis egy vágóhídon végezték volna. Ám nem ezt érdemlik az állatok… Olyan ez, mintha felütné valahol a fejét, mondjuk egy kisvárosban egy új, fertőző influenzajárvány. Az influenzavírus talán egy titkos katonai laboratóriumból szabadult el, tehát az ember (kormány, párt, stb..) felelős az egészért. Néhány ember megbetegszik, kitör a pánik. S a kormány ahelyett, hogy a gyógyításon törné a fejét, karanténba vonja a várost, majd a biztonság kedvéért lemészárolja az összes lakosát (betegeket és egészségeseket) nehogy továbbterjedjen a vírus… Véres utópia…

A kergemarhakór manapság is felüti a fejét hol itt, hol ott. Bár nem olyan nagy mértékben, mint egy évtizeddel ezelőtt. Ez talán annak is köszönhető, hogy betiltották a beteg állatok húslisztté, állati takarmánnyá alakítását. Az egészséges állatokból még készülhet állateledel? Borzalom….

A kergemarhakór és a madárinfluenza járvány-pánik között azért még történt egy s más húsbotrány téren, de erről majd legközelebb…

Tiszta szívvel azt javasolhatjuk csak: Legyél vegetárius!

Nawesh
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

Re: Érvek a vegetárius étkezés mellett – XXV-e

HozzászólásSzerző: nawesh » 2011. szept. 10., szomb. 15:23

Érvek a vegetárius étkezés mellett – XXV-e, mint ehetetlen hús
Dátum: 2006. január 19. csütörtök, 01:15 Küldte: Nawesh



Avagy gondolatok a húsnyesedékről…Avagy húsbotrányok a közelmúltban…


Természetesen tudom, hogy a „c” (jelen esetben) kergemarhakórról szóló írás után a „d” jönne, mint dioxines csirke, ám az „e”, mint ehetetlen hús és húsnyesedék téma most aktuálisabb volt és az az igazság, hogy hamarabb elkészült, mint a csirkés cikk… Szóval még tudom az ABC sorrendjét….

Tisztelt olvasó! Remélem nem gondolja, hogy mai világunkban, amikor annyi az éhes száj, amikor a piacgazdaság liberális elvei érvényesülnek, akkor bizony mindenből élelmiszert kell (!) készíteni. Mert vajon mi lenne akkor, ha egy cég nem 1000 virslit tudna elkészíteni (és eladni), hanem csak 980-at? Lehet, összedőlne a világ…

Így, bizony értéke van minden egyes húscafatkának is. Már persze akkor, ha feltételezzük, hogy a hús élelmiszer, illetve olyan cikk, melyre bizony szüksége van az emberiségnek. Sokan, nagyon sokan így gondolják.

Hamarosan megjelenik a Virsliről szóló cik, akkor láthatjuk, hogy a húsnyesedék bizony egy fontos alkotórésze a virslinek. Az átlag, nagyon olcsón kapható akciós (gazdaságos?) virslinek… Mi is lehet az a húsnyesedék? Olyan húsféle, mely a húsfeldolgozás során keletkező melléktermék: bőrkedarabkák, zsíros falatok, melyeket lenyesnek az értékesebb (?) húsokról. Olyan húsdarabok, melyeket nem lehet eladni valamilyen néven (oldalas, marhalábszár, tarja, stb…). Lehet, hogy egy feldolgozott csirkéből, disznóból, tehéntestvérünkből nem sok húsnyesedék kerül ki, de ott, ahol naponta több tucat, vagy több száz (ezer?) állatot mészárolnak le, bizony sok-sok húsnyesedék kikerül. Ez lehetne hulladék (ez esetben veszélyes hulladék, mert a rothadó hús sok betegséget terjeszthet. Ez is egy érdekes dolog: a rothadó növényből, gyümölcsből trágya, humusz készül, amely értékes tápanyag. Míg a rothadó hús a halált hozza magával.

Szóval üzleti szempontból csak nagy kiadás lenne, ha a húsnyesedéket szakszerűen, veszélyes hulladékként meg kellene semmisíteni. Ehelyett egyszerűbb, olcsóbb és bevételt is hoz, ha valami ételfélét készítenek belőle. S így válik a majdnem veszélyes hulladék sok-sok pénzért.

Alapból lehet készíteni a húsnyesedékből állateledelt. Lehet húslisztet, amelyet bele lehet keverni az állatok takarmányába: Ez különösen hasznos, hiszen az esetlegesen beteg állatok hús-hulladéka tovább viszi a betegséget. Láthattuk ezt pl. a kergemarhakó kapcsán…. Készülhet a húsnyesedékből macska és kutyaeledel. Bár elnézve némelyik összetételét, mintha az állatainknak sokszor minőségibb húsokat adnánk, mint az embernek.

És nem utolsó sorban készülhet belőle emberi táplálék. Sok olyan készítmény van, melyben „elfér” ez a sok hasznos (?) anyag. Virsli, felvágottak, töltött húsok. Fel sem tűnik a fogyasztónak. Csak örül a valahonnan érkezett olcsó húsnak a boltban. Pedig „olcsó húsnak híg a leve…”

Ám mindez nem elég. Emlékezünk még a Karácsony előtti botrányra: lelketlen vállalkozók Bajorországból több tonna húsnyesedéket hoztak be Magyarországra (is). Hivatalosan azért, hogy állateledel készüljön belőle. (Mintha nem lenne elegendő élelmiszer Magyarországon állatnak embernek egyaránt.) Ám nem állateledelt akartak készíteni, hanem boltokban árulták lakossági fogyasztásra… Döbbenetes….

Alig ült el ez a botrány, jöttek a karácsonyi halak… Egy használaton kívüli házban csomagoltak át lejárt szavatosságú (szintén) külföldi halat. Amely sok-sok ünnepi asztalra kerülhetett volna… Ám lebuktak. Felmerül a kérdés, hogy az Unió régi országaiban úgy gondolják, hogy az újonnan csatlakozott országoknak bármit el lehet adni? Vagy csak nálunk merik megtenni galád emberek, hogy romlott árúval kereskedjenek? Eszünkbe jut Tímár Péter Zimmer Feri-je, ahol a zöld (!) szafaládék táncoltak az étteremben…

Persze ne legyünk igazságtalanok: januárban kitört egy dél-alföldi botrány, ahol több hordónyi savanyúság (nem hús, növény!!!) megromlott. S ezt is megsemmisítették. Ám van az embernek egy érzése, hogy több a húsbotrány, mint a más jellegű élelmiszerbotrány.

Van-e megoldás? Van. Az ember mindenképpen ügyeljen a táplálkozására. „Mindegy” – ebből a szempontból, hogy mit eszünk, húst, vagy vegetárius ételeket, de fontos, hogy az étel friss legyen, ne lejárt szavatosságú. A Jógakonyha azt mondja, hogy a 24 óránál régebbi étel juta (ejtsd: dzsúta), azaz halott étel. Fogyasztása nincs előnyére az embernek…

Kerüljük a húsnyesedéket…. és legyünk vegetáriusak!!!

Nawesh
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

Re: Érvek a vegetárius étkezés mellett – XXIII-8 – virsli

HozzászólásSzerző: nawesh » 2011. szept. 12., hétf. 12:22

Érvek a vegetárius étkezés mellett – XXIII-8 – virsli
Dátum: 2006. január 28. szombat, 01:10 Küldte: Nawesh

Egészségtelen ételek - A virsliről

Ha nem állattestvéreink életéről lenne szó, még azt is mondhatnánk, egy nagy vicc az, ami a virsliben található. Kedves húsevő embertársaim! Tudtátok, hogy a virsli legnagyobb alkotórésze a szója?

Emlékezhetünk Bud Spencer és Terence Hill (gyermekkorunk hősei?) nagy sör-virsli párbajára? Gusztustalan volt még nézni is… Eleve az ilyen „zabálós”- kitudvalamibőlrövididőalattsokatmegenni versenyek elég gusztustalanok. Nem csak azért, mert e cikk írásakor már 191 ezer ember éhenhalt világszerte. Erre terelni a dolgot ugye demagóg és inkorrekt lenne. Ám azon versenyezni, hogy ki tud többet megenni valamiből? Ez nem nagy dicsőség….

Szilveszterkor igazi szezonja van a virsli evésnek. Tele vannak a boltok, és fel lehet tálalni a vendégseregnek. Belegondol abba bárki is, mit is esznek? Persze úgy gondolják, hogy húst. Húst hússal. Pedig élelmiszerkörképi forrásunk mást mond:

8. VIRSLI Mi van benne: szója, sertéshús, legalább 20 százalék ipari szalonna. Ami miatt ne fogyassza: nagyobbrészt szója, kisebb részt nyesedék sertéshús, vagyis ami az aprításnál leesik. Selejt nincs, valamilyen élelmiszerbe minden darab jó lesz!

Középiskolás koromban, mikor már három hónapja voltam vegetárius, egyszer lett két lyukas óránk. Mivel egy iskolába jártunk az élelmiszeripari tanulókkal és a suli szemben van a világhírű Pick gyár. Nos, valamelyik tanárunk a fejébe vette, hogy átvisz bennünket gyárlátogatásra. Amennyire emlékszem, a legdurvább helyeket meg sem néztük, de a látogatást követően az osztál yjó része napokig alig bírt ránézni a húsra. A „nyesedék” sertéshúsról jutott ez eszembe, melyet a virslibe tesznek. Mert álltak a munkások egy szalag mellett, gumicsizmában, mert tocsogtak a vérben. S leesett a szalagról egy jó nagy darab hús (tudja kedves olvasó! Aznap reggel még röfögött, lélegzett, remélt egy boldogabb életet az a „darab hús”..) S a munkás felvette és visszadobta a szalagra. Nesze neked higiénia! Természetesen (elkerülendő a későbbi sajtópereket…. Biztos vagyok benne, hogy ez csak egyszeri, elszigetelt eset volt, és ez is 17 éve történt.)

És ha már idetévedtem a Pick honlapjára, hadd másoljak ki egy részt a „miért egészséges” - mármint a hús fejezetből:

A sertés, a marha és a juh húsát „vöröshúsnak”, míg a halét és a baromfiét „fehérhúsnak” szokták nevezni. A megfelelő étkezési kultúra kialakításában fontos szerepe van a „vöröshúsok”-nak is. A hús értékes táplálékunk, az egyik legfontosabb koncentrált, teljes értékű és jó biológiai hasznosulású fehérjeforrásunk. A nyers sovány húsok fehérjetartalma 18-24% körüli. Hasonlóan nagy fehérjetartalma csak a sajtoknak és a száraz hüvelyeseknek van. A húskészítmények közül nagy fehérjetartalmúak a szárazáruk (20-24%), kisebb fehérjetartalmúak a vörösáruk (párizsi, virsli) és a kenősáruk (10-12%). A húsok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, csak a táplálékkel bevihető esszenciális aminosavakat megfelelő arányban tartalmazzák. A húsfehérjék ugyanakkor nem váltanak ki allergiát, szemben a tej, a tojás és a különböző növények (pl. szója, mogyoró) fehérjéivel.

Messze kanyarodtunk a virslitől, de ez annyira szép. Különösen az utolsó mondat: együnk csak húst, bátran, a többi étel úgyis allergén…

Mit együnk virsli helyett? Hát együnk szójavirslit. Az legalább legálisan is szójából van. Sőt ehetünk már tönkölybúzából készült virslit is. Szegeden (legalábbis) a gyermekétkeztetésben kb. kéthetente van virsli mustárral. Bizonyára az egészséges táplálkozás nagyobb dicsőségére. Mert gyermekeinknek jó ez a húsnyesedékes, ipari szalonnás húsipari szörnyület. Esetleg génmanipulált szójával?

Legyél Te is vegetárius!

Om Shanti Shanti Shanti – Béke Béke Béke Minden Lénynek!

Nawesh
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

Re: Érvek a vegetárius étkezés mellett – XXIII-9 – mirelit p

HozzászólásSzerző: nawesh » 2011. szept. 13., kedd 10:23

Dátum: 2006. február 07. kedd, 02:05 Küldte: Nawesh

Egészségtelen ételek - A mirelit pizzáról

Tudta kedves Olvasó, hogy a margaréta pizza mitől három színű? A bazsalikom zöld, a sajt fehér és a paradicsomszósz piros, Az olasz zászló színei… Szó sincs húsról…. Persze sokféle pizza létezik….

Gyermekkoromban kollégistaként Szegeden jártunk az azóta bezárt Boszorkányba. Ittunk tejes turmixot 6-7 ft-ért (tej, valamint fél deci szörp keveréke – ez is megérne egy „egészségtelen ital” történetet…), valamint ehettünk pizzát 28 ft-ért. Sokáig ódzkodtam, hogy megkóstoljam az ovális tányéron lévő valamit, s a 28 ft is soknak tűnt vékony diákpénztárcámnak a nyolcvanas évekből. Ám egyszer vettem egyet. Alig nagyobb volt egy felnőtt tenyérnél (mint egy mai pizzaszelet), csak ovális alakú. Nem ízlett…

Sokáig el is felejtettük egymást. Talán bő egy évtizedre. A kilencvenes évek második felében terjedtek el igazán a pizzériák Magyarországon. Az hamar kiderült, hogy a minőség nem mindenütt a legjobb. Vannak pizzériák, ahol nagyon finom és sokféle pizzát készítenek. A negatív csúcs egy szekszárdi pizzéria volt, ahova betévedtünk nagyon éhesen. Megnéztük az étlapot és kértünk egy vegetárius pizzát, amire közölték, hogy elfogyott. Nagyot néztünk, hogy hogy fogyhat el, amikor ott sütik és legfeljebb egy-két alapanyagot felcserél, de kiderült, hogy nem helyben sütik a pizzákat, hanem mikróban melegítik fel a mirelit pizzát. Nos, talán ez volt az első találkozásom a mirelit pizzákkal. Persze előtte is láttam a nagyobb boltokban, de nem foglalkoztam vele…

Más az összetétele, mint egy frissen sütött pizzának… Hiszen ahhoz, hogy eltárolható legyen hosszabb ideig szükség van adalékanyagokra. És olyan oda nem illő összetételeket is olvashatunk némelyiken, mint zsír.

Egészségtelen étel forrásunk, a Men’s Helath így ír a mirelit pizzáról: 9. MIRELIT PIZZA Mi van benne: felvágottmaradék, maradék sajt, mesterséges ízanyagok, paradicsom. Ami miatt ne fogyassza: kolbászos és szalámis pizza esetében a selejtes felvágott az egyik alkotórész, sajtosnál a selejtes sajtokat lehet ily módon hasznosítani. A pizzaalap köszönő viszonyban sincs egy igazi pizzaszósszal, csak hasonlít az olasz pizzériák által használt eredetire. Mit egyen helyette: a frissen sült pizza nem egészségtelen, de ne egyen belőle túl sokat.

Nos a legfőbb baj a mirelit pizzával (biztosan van kivétel), hogy azt az ételmaradékot kívánják így felhasználni, melyet önállóan, saját termékként már nem tudnak eladni. Egyértelmű, ha egy sajtdarab megpenészedik, ki kellene dobni (veszteség!), vagy levágják a penészes részt (minimális veszteség) és ráreszelik egy pizzára (nagy nyereség).

Másik baj, hogy bizony kóstoltunk mirelit pizzát (amely nem tartalmazott húst és hússzármazékot), és borzalmas íze volt. Mintha száraz kenyeret és vizes zöldséget, taplószerű sajtot enne az ember. Lehet kapni külön csak pizzalapokat is, de azok sem jobbak: íztelenek, szárazak, ráadásul sütés közben domborodnak és leesik róluk a lényeg…

Ha pizzát szeretnénk enni javasolhatjuk az igényesebb pizzériákat. Ám amíg valaki végre nem találja fel a vegetárius pizzériát (lehet, hogy létezik külföldön, de nálunk nem), addig vagy meg kell barátkoznunk a gondolattal, hogy ugyanabban a sütőben húsos pizzák is készülnek, vagy mégis csak otthon sütünk vegetárius pizzát.

Legyél Te is vegetárius!!!

Om Shanti Shanti Shanti – Béke Béke Béke Minden Lénynek!

Nawesh
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

Re: Érvek a vegetárius étkezés mellett – XXVI – a döghúsról

HozzászólásSzerző: nawesh » 2011. szept. 14., szer. 10:10

Dátum: 2006. február 08. szerda, 06:25 Küldte: Nawesh


A döghúsról


Megennél egy rothadt zöldséget, vagy gyümölcsöt? Nem! Esetleg komposztálhatod és újra élet lesz belőle. Gondolnád, hogy van, aki a döghúst is megeszi? Pedig az veszélyes hulladéknak minősül….

Édesapám mesélte, hogy ifjúkorában elpusztult egy nagyobb állatuk és elvitték az egyik dögfeldolgozó üzembe. Talán Hódmezővásárhelyre. (Ha Szentes felé adjuk el a várost, akkor szembesülhetünk a rendkívül büdös gyárral….) S döbbenten látták, hogy egy felfúvódott (elpusztult), félredőlt lovon ült az egyik munkás és békésen szalonnázott. Édesapám meg évekkel később is öklendezett a látványra visszaemlékezve. Persze mindenki megtanul élni, létezni azon a helyen, ahol dolgozik.

Eizeinstein filmje is bemutatta, hogy Krímben az 1905-ös (akkor még vérbe fojtott) forradalom is azért tört ki, mert az egyik hadihajón olyan húst akartak a matrózoknak adni, amelyben kukacok mászkáltak. (gyermekkoromban láttam a filmet és elég undorító volt látni a húsban nyüzsgő fehér kukacokat.) Persze a nagy orosz/szovjet rendező nem tért ki arra, hogy amikor az események után 20 évvel elkészítette filmjét, a Nagy Kísérlet több területén is éheztek az emberek. Nem is beszélve a harmincas évek ukrán éhezéséről, amikor egyes becslések szerint 6-10 millió ember halt éhen. Leírások szerint volt hely, ahol begyűjtötték a gabonát a parasztoktól és a vasútvonalak mentén a földre öntözve katonák őrizték, amíg meg nem romlott az egész. Miközben az Egyesült Államok tonnaszámra küldte a fiatal demokráciának (?) a gabonát. A Kommunizmus Fekete könyvében látható egy kép, ahol emberhúst árultak a piacon…

De vissza a döghúshoz! A minap (Magyar Nemzet, 2006. február 6. 21. oldal, Kelendő a döghús Hernádcécén) olvasom, hogy a kis borsod megyei faluban működő húsüzemből rendszeresen viszik el a falu lakói közül többen a döghúst. Minden reggel már a bejáratnál várják a dolgozókat, akik kihozzák az elpusztult állattetemeket a hulladékgyűjtőhöz. Ezek általában olyan állatok, amelyek az ellés során pusztulnak el, vagy agyonnyomja a koca a malacot, esetleg valami betegségben pusztul el. Vannak, akik egész tetemeket visznek el, vannak, akik késekkel, bárdokkal érkeznek és csak a hasznosítható (?) húst viszik el. Már évek óta folyik ez a kereskedelem. Mert sokan nem saját fogyasztásra szerzik az ingyen húst, hanem otthon feldolgozzák és eladják.

A sok külföldi húsbotrány (bajor húsnyesedék a magyar piacon, külföldi lejárt szavatosságú átcsomagolt hal, itt egy igazi magyar húsos kaland…

Ha Borsodban élnék, bizony fenntartásokkal fogadnék bármilyen házi készítésű húsételt. Főleg, ha nem rokon készítené és főleg, he nem vegetárius lennék. Persze, mikorra ez az írás megjelenik, már valószínűleg tovább gyűrűzik ez a húsbotrány is. Ám egyre jobban bizonyossá válik, valami baj van: ősz óta minden hónapra jut egy-két élelmiszerbotrány. S az esetek döntő többségében hússal kapcsolatos visszaélésekre derül fény.

Talán, aki húst fogyaszt, jobban is odafigyelhetne arra, hogy mit eszik. De a legjobb védekezés a kétes eredetű húsok ellen, ha az ember vegetáriusan étkezik….

Legyél Te is vegetárius!

Om Shanti Shanti Shanti – Béke Béke Béke Minden Lénynek!


Nawesh
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

Re: Érvek a vegetárius étkezés mellett

HozzászólásSzerző: nawesh » 2011. szept. 15., csüt. 8:43

Egészségtelen italok - A szénsavas üdítőkről

Kezdetben volt a szikvíz, a szóda. Majd bővült a kínálat. Nagyon bővült…



Nem tudom, ki hogy van vele, az ember időnként kívánja a szénsavas üdítőt. Nem egy természetes ital. Ha szomjasak vagyunk, a legjobb a víz (tiszta víz, vagy tisztított víz, vagy ásványvíz…) (http://www.nyugat.hu/tanczos/galeria/sz ... llitas2004 ) Szódából pedig nagyon keveset fogyasztunk. Egy évtizede egy plébánián dolgoztam és bizony hetente elküldött a plébánosunk a helyi szikvízgyártó kisiparoshoz, aki egyáltalán nem eukonform kicsiny műhelyében készítette a szódát. Üvegpalackba és faládába helyezve. Nagyon tetszett… Persze csapvízből előállítva. Ma már annyira nem fogyasztunk vezetékes ivóvizet, hogy némely (persze külföldi tulajdonban lévő) vízszolgáltató kampányt indított a vízfogyasztásért. (http://hvg.hu/gazdasag/20050523csapviz.aspx ) Bolíviában pedig visszaszerezték a külföldi multinacionális cégektől a vízműveket. Talán mi későn fogunk ráébredni, mekkora kincs volt a kezünkben… Sokak szerint ( http://www.zmne.hu/kulso/mhtt/hadtudoma ... _4_13.html ) a jövő háborúit a vízért fogják vívni… De „semmi gond”, hiszen ihatunk üdítőket… Bár az elkészítésükhöz szintén vízre van szükség. Sok vízre. Vízre, mint alapanyagra és vízre a gyártás során. Vízre a palackok készítéséhez…


Manapság soha nem látott palettából választhatunk a legkisebb boltban is. Ilyen-olyan üdítők, rostos levek, szűrt levek, szénsavas üdítők és persze alkoholok. A Men’S Health gyűjtése szerint a SZÉNSAVAS ÜDÍTŐ az alábbiak miatt nem jó:
Mi van benne: víz, sok cukor, mesterséges aromák, állományjavító (kevés gumiarábikum,) szén-dioxid.
Ami miatt ne fogyassza:: igen sok szénsavas üdítőben nincs természetes aroma, az üdítő érzés pedig gyakran a töménytelen mennyiségű szén-dioxid, a szénsav miatti, ami a nyelven pezsegve feldobja Önt. Előfordulhat, hogy egy literben 5–6 g CO2 is van, ez igen magas szám, összehasonlításul egy átlagos szódában ez a szám 3 g/liter!
Mit igyon helyette: szénsavmentes, ízesített ásványvizet.

Nem tudom, észrevette e a kedves olvasó, hogy sokszor előfordul: bár a szemünk „kívánja” a szénsavas üdítőket és szomjasak is vagyunk, bármennyit is iszunk belőle, a szomjunkat nem oltja, csak eltelünk, felfúvódunk.








http://www.joga.hu/expert/vegetarius.html Legyél Te is vegetárius!


Om Shanti Shanti Shanti – Béke Béke Béke Minden Lénynek!


Nawesh
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

Re: Érvek a vegetárius étkezés mellett XXIII:11 sansa olivao

HozzászólásSzerző: nawesh » 2011. szept. 16., pén. 12:10

Érvek a vegetárius étkezés mellett XXIII:11 sansa olivaolaj
Dátum: 2006. március 04. szombat, 02:10 Küldte: nawesh



Egészségtelen ételek - A sansa olivaolajról…
Főzni, ételt készíteni sokféle zsiradékot használ az ember. Van minőségi termék és van olcsó… meg van felesleges..

Az ember találékony. Ételét sokféle módon készíti el és döbbenetes, mit meg nem eszik. (http://csaladinet.hu/index.php?module=n ... 34&id=1179 ) Olvasom, hogy ha egerek elé tesszük a margarint, nem eszik meg, mert ösztönösen érzik, hogy nem étel. De az ember hagyja magát becsapni. A boltok polcain sorakoznak a tetszetősebbnél tetszetősebb csomagolású árúk és inkább hiszünk a vágyainknak, mint a józan eszünknek…

Mert az ember készíti ételét zsírral. Állati zsírral!!! (http://unix.rulez.org/~calver/pictures/ ... k/zsir.jpg ) Zsír és „zsír” (http://natur-bolt.hu/images/82.jpg ) között van azért különbség. Megjegyzem, a második képen látható libazsír „ízű” készítmény nagyon finom. Ám azt hiszem, nekünk, vegetáriusoknak ki kellene már írni valami ötletpályázatot, hogy a sok vegetáriánus zsír, búzahús, tönkölykolbász, májas ízű stb.. összetételében teljesen felvállalható és finom, egészséges készítményeknek valami igazán jó vegetárius neve is legyen. Mi pl. „kínunkban” a gabonakolbászt otthon kolbinak nevezzük, a gabonamájast meg májusznak… Talán a veg.hu kiírhatna egy ötletpályázatot….

Az ember készíti ételét vajjal…A lakto vegetáriusok örömére már megjelent a piacon a biovaj is. Azaz az ökológiai gazdaságban készült vaj. (Kedves vegán barátaim! Nem tudom, hogy hogyan bánnak egy öko farmon a tehenekkel. Lehet, boldog öregkort élnek meg, miközben zamatos legelőkről álmodnak, s az is lehet, hogy bio szalámiként végzik. – Mint úgy két éve, amikor Budapesten meghívták az egyesületünket ( www.joga.hu ) egy egészség kiállításra és olvastuk az előzetes tájékoztatón, hogy lesz bio élelmiszer vásár. Volt. Magvak, zöldségek és biohús… De hát tudjuk, hogy Magyarország ebben is nagyhatalom lehet/ne… Szegény szürkemarhák (http://istvandr.kiszely.hu/ostortenet/025.html ) Indiában általában nem a vajat, hanem tisztított formáját, a ghít használják főzéshez…

Azután ott van az olaj. Napraforgó olaj, hidegen sajtolt, hevítéssel előállított olaj. Régen könnyebb dolgunk volt, mert csak egyféle étolajat kaphattunk (http://www.fotexnet.hu/pictures/9/29/pr ... _10452.jpg ) Ma már minden áruházlánc előrukkolt az olcsóbb (ki tudja, milyen minőségű) saját márkás olajokkal. Azt gondolom, sokan tudják, hogy ha már olajban sütünk, bár csábító a gondolat, hogy félretegyük egy következő sütéshez, ám tudnunk kell, hogy a maradék olaj már erősen rákkeltő. S ne engedjük le a lefolyón se, mert veszélyes hulladék. (http://www.biofilter.hu/tevekenysegek/hasznalt.htm ) De ingyen be is gyűjtik…

Az egészséges táplálkozás térnyerésével egyre többet hangoztatták az erre felkentek, hogy használjunk inkább olivaolajat…

(http://www.mcd.hu/hirek/2005/37_week/0653.htm) szerint nem csak egészséges, de fájdalomcsillapító hatású is:
„A legújabb kutatások szerint az extra szűz olivaolaj nem pusztán egészséges, de fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású is.
Azzal eddig is tisztában voltak a táplálkozásszakértők, hogy az olívaolaj sokkal egészségesebb, mint például a napraforgóolaj. Az olívaolaj alaposabb vizsgálatából azonban most az is kiderült, hogy az olívaolajban megtalálható ugyanaz az anyag, ami egyes gyulladáscsökkentő szerek fő hatóanyaga. Persze ez nem jelenti azt, hogy akár olívaolajjal is küzdhetünk egy makacs migrén ellen, hiszen 50 gramm friss olaj csupán 10 százalékát tartalmazza annak az adagnak, amire a szervezetnek a hathatós fájdalomcsillapításhoz szüksége lenne. Még ha nem is használhatjuk aszpirin helyett, ez a felfedezés magyarázatot ad az olívaolaj sok áldásos hatására, így például arra, hogy hogyan segíthet megelőzni egyes rákfajták kialakulását a szervezetben.”
S mi történik? Rohanunk a boltba, ahol szembesülünk a ténnyel, hogy az olivaolaj nem is olyan olcsó mulatság. Sebaj, a másik polcon is találunk olivát, olcsóbbat. Sansa olivaolajat.
(http://www.menshealth.hu/ ) Forrásunk az alábbiakat írja a SANSA OLÍVAOLAJról:
Mi van benne: sansaolaj.
Ami miatt ne fogyassza: azt kérdezi, hogy kerülhet ebbe a rettenetes felsorolásba a híresen egészséges olíva? Úgy, hogy ez nem az a bizonyos, csak a szegény rokon. A sansa olívaolaj a minőségi olívaolaj gyártása során visszamaradt olívából vegyszeres eljárással készül.
Mit használjon helyette: szűz vagy extra szűz olívaolajat.

Bővebben: (http://www.lilith.hu/gasztromania/esszencia.html )

„A mediterrán életérzéshez elengedhetetlen olívaolajról sok helyen írtak már. Mi most utánajárunk, hogy hogyan kell bánni ezzel a napsütést idézõ esszenciával.

Elõször is óvakodjunk az olcsótól! Ha azért veszünk olívát, hogy a mediterrán ízeket élvezzük és esetleg egészségesebben étkezzünk, akkor kerüljük a SANSA feliratú teszkógazdaságos olajakat. Ez ugyanis a szûz és az extra szûz olívaolaj maradékából összeöntött egyveleg, amibõl nem sok jó sül ki! Az olívaolaj elkészítésekor különösen ügyelnek déli barátaink a minõségre, az extra szûz a leszüretelt legjobb minõségû bogyók azonnali hideg préselésébõl nyerik, a szûz és a tiszta olivaolaj is megfelel az ízlelõbimbók elvárásainak, a sansáról viszont elég elárulni annyit, hogy több országban tiltják az importját!”

Szóval legyünk vegetáriusok, étkezzünk egészségesen és kerüljük a sansa olajat… (http://www.joga.org/vegetarius/index.html )

Nawesh
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

Re: Érvek a vegetárius étkezés mellett – XXIII-1

HozzászólásSzerző: nawesh » 2011. szept. 19., hétf. 13:56

Dátum: 2005. október 23. vasárnap, 08:35 Küldte: nawesh

Egészségtelen ételek - frutti

Magyarország bioélelmiszer nagyhatalom lehetne. Még nem az. Ám a boltok roskadásig meg vannak töltve „élelmiszerekkel”. Gyermekeinket (is) szeretjük elkényeztetni, szeretnénk nekik a legjobbat adni. Sok-sok édességet…

Ha bemegyünk a gyermekünkkel egy élelmiszerboltba, veszélyes terepre tévedünk. Ráadásul nagyon sok az ételallergiás gyermek. Feleségem óvónő. Csoportjában vannak tej és tojás érzékeny gyermekek is. A minap kiránduláson voltak Gyulán. A kirándulás része volt, hogy beültek (illetve az egyik óvónő úgy gondolta, hogy beülhetnének) egy cukrászdába.

Már eleve az „intézmény” elnevezésével is baj van: a cukor az egyik legnagyobb méreg. Erről elnevezni egy boltot? Ennyi erővel kiírhatnák, hogy Méregde! Vagy Hosszú Szenvedő Halálda! Sajnos arra már nem gondolt a kedves óvónő, hogy vannak a csoportban tojás és tejérzékeny gyermekek is. Így ők csendesen végigülhették, hogy a többiek sütit majszolnak.

Azt hisszük, akkor tesszük a legjobbat gyermekeinkkel, ha édességekkel tömjük őket. Szeretetpótlék? Gyermekkorunkban szüleink bennünket is édességekkel halmoztak el? Nagyon sok boltban kapható csábító apróság nagyon egészségtelen. Íme az egyik:

2. FRUTTI

Mi van benne: karamella, cukor, kismértékben vegyipari alapanyagok, műanyag gyanta, állományjavító anyag (gumiarábikum).

Ami miatt ne fogyassza: igen érdekes felsorolás, amihez nincs mit hozzátenni. Talán csak annyit: a gumiarábikum onnan is ismerős lehet az Ön számára, hogy gyermekkorában ezzel az anyaggal javította meg kerékpárjának kilyukadt gumijait. Most pedig szépen megeszi.

Mit egyen helyette: kemény vajkaramellát.

Nos! Már a neve is megtévesztő: frutti gyümölcsöt, gyümölcsöst jelent. Pedig itt csak egy cukorról van szó. De nézzük az összetételt. Mivel az összetevők nagyság szerinti sorrendben szerepelnek a felsorolásban, kiderül, hogy a legtöbb része a fruttinak karamella. A karemella sem más, mint égetett cukor! Jó, ha égetett, hiszen így ráadásul rákkeltő is…

De ez tetszik a legjobban: „kismértékben vegyipari alapanyagok”. Azért nem semmi, így bevállalni, hogy vegyipari cuccokat tesznek bele egy ételbe (?)!!!Persze ne legyünk naivak. Ételeinkből egyre kevesebb a természetes és egyre több a vállalatok vegykonyháiban kotyvasztott VALAMI! Akkor már inkább műanyag gyanta. A mű anyag éppen azt jelenti, hogy nem természetes. Mint a kerékpár gumijához használt gumiarábikum, mint állományjavító anyag. Ha a sok szeméttől kilyukad a gyomrunk, vajon jót tesz-e neki a gumirábikum?

Mi a tanulság? Kerüljük az olyan ételeket, amelyekben sok olyan anyag van, amely nem természetes, és a „természetes” sem más, mint cukor… Amely, mint a Cukorblues óta hatványozottan tudjuk, halálos…

Forrásunk ugyan ajánlja a vajkaramellát, de az sem olyan tökéletes étel. Édesség sok-sok cukorral!

Jó szívvel csak azt ajánlhatjuk: a frutti helyett olajos magvakat, vagy aszalt gyümölcsöket fogyasszunk.

Forrás: Men’s Health: Legegészségtelenebb ételek

Legyél Te is vegetárius!

Om Shanti Shanti Shanti – Béke Béke Béke Minden Lénynek!

Nawesh
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

Re: Érvek a vegetárius étkezés mellett XXIII:12 ketchup

HozzászólásSzerző: nawesh » 2011. szept. 20., kedd 18:29

Érvek a vegetárius étkezés mellett XXIII:12 ketchup
Dátum: 2006. március 19. vasárnap, 02:10 Küldte: nawesh



Egészségtelen ételek - Ketchupról
Kecsap vagy kecsöp? Talán inkább az előbbi. Megvallom, amíg el nem olvastam, hogy mit is tartalmazhat egy paradicsomos cucc, addig időnként megkívántam és ettem. Azóta rá sem tudok nézni…



Persze azért volt néhány kalandunk a ketchapnak és nekem. Először is nem ettem meg. Tanyasi gyermekként maximum mustárhoz jutottunk hozzá és a kis bolt, mely az egykori vasútállomásból lett átalakítva (http://hajtany.znet.hu/hajtanyok/egyeb% ... nhalom.JPG ) ketchuphoz semmiképpen. Ellenben termeltünk paradicsomot. Olyan helyes kis törpegazdaságban. De kisgyermekként, kiskamaszként évről évre az a holdnyi (5752 m2) paradicsomföld reménytelenül nagynak tűnt. Nem tudom, kedves olvasó szedett-e már paradicsomot? Nem a bolt polcáról, hanem a paradicsomföldről? Nem januárban a fóliában felkarózott paradicsomot (az sem könnyű munka), hanem júliusban-augusztusban izzadva a paradicsomföldön. Bukdácsolva az összefonódott zöld paradicsomszárak között. A zöld poros szín egy idő után összekeveredik az izzadsággal és csíp. Estére már (gyerekként) nagyon el sem bírtam viselni a paradicsomszagot. Ha szomjas voltam és elfogyott a víz, mondták, egyek paradicsomot. (akkor nagyon megutáltam…)


Lovas kocsival vittük el a tsz-be. (Nem vagyok olyan öreg, ez a nyolcvanas évek, Dél-Alföld). Álltunk sorban a Tsz bejáratánál lovas kocsikkal, ketyerékkel (pannónia motorból átalakított háztáji kocsi), traktorokkal. Volt, hogy egy napon keresztül. Volt első osztályú paradicsom, másod osztályú és osztályon aluli. Az első osztályú, melyet ma megvennél a boltban (ahol ugyan manapság zölden leszedett spanyol és marokkói paradicsommal találkozhatunk inkább.), a másod osztályú az, amelyet egy-két napon belül el kellene fogyasztani, mert annyira érett és az osztályon aluli a „léparadicsom” a gyakorlatilag rothadó paradicsom, melyet otthon egy gazda sem evett volna meg. De jó volt a szovjet piacra…


Amikor fél-egy nap várakozás után végre beöntözhettük a paradicsomot a nagy fa ládákba bizony folyt mindenfelé a paradicsomlé. De Nagy Testvér nem piacgazdaságú piaca elnyelte a rohadt magyar paradicsomot, vagy a nem bor minőségű bort is. Ez egészen a rendszerváltásig így működött. Azután a kilencvenes években sok magyar gazda nem értette, hogy miért is kellene minőséget termelnie..


A fenti nosztalgiahullám akkor öntött el, amikor elolvastam, hogy mit is tartalmazhat egy ketchup a Men’s Helath forrása szerint: KETCHUP
Mi van benne: paradicsom, állománymódosító anyagok, néha tartósítószer.
Ami miatt ne fogyassza: még akár állati fehérje is lehet benne, elvégre nem lehet az összes leszedett zöldséget egyenként átvizsgálni, így aztán minimális százaléknyi állati fehérje, pár szerencsétlen bogár bekerülhet az aprítógépbe. Amúgy a ketchupba sokszor csak a minden másra alkalmatlan paradicsom kerül. Mit használjon helyette: saját készítésű paradicsomszószt.

Tehát lehet, hogy húsz évvel ezelőtt mi tsz méretekben ketchupot készítettünk? A forró domaszéki nyarakban?

Azt hiszem, a ketchupra is igaz, hogy minőség és minőség között van különbség. Vagyis vannak neves gyártók minőségi termékei, melynek megkérik az árát és van a dömpingáras gagyi, melyet telenyomnak tartósítószerekkel, cukorral és rossz/abb minőségű paradicsomból készítik. Mert igaz, hogy megszűnt a szovjet piac, amely elnyelte az olcsó (KGST) és vitatható minőségű termékeket, ám modern piacgazdaságunk szereplői sem ellenségeik a pénzüknek. Azaz most hozzánk (is) áramlik a szemét, olcsó, rossz minőségű élelmiszer. Mert ne legyenek illúzióink: most is helye van az osztályon aluli paradicsomnak…

Van-e megoldás?


Igen. Egyrészt a Fair Trade rendszer, azaz a kétes eredetű (gyermekmunka, rabszolgamunka) által előállított élelmiszerek mellőzése étrendünkből, másrészt részesítsük előnyben a hazait. Mert nem normális, mesterségesen gerjesztett dolog, hogy egy (vajon mennyire vegyszeres) paradicsom Marokkóból olcsóbban jön el hozzánk, mint a szomszéd faluból…

Másrészt nem csak helyben termesztett élelmiszert kellene fogyasztanunk, hanem minél vegyszermentesebbet is. Magyarország bioélelmiszer nagyhatalom lehetne, ha meglenne ehhez a megfelelő kormányzati akarat. (Most nagy csábítás lenne politizálni egy kicsit, de kampány időszakban vagyunk és ilyenkor intenzívebbek az érzelmek, másrészt itt hosszú távú elkötelezettségről és sok-sok építkezésről, munkáról van szó.)

Mindenesetre legfontosabb lépésként kegyünk vegetáriusak és tudatosan álljunk ellen a gagyi ételeknek…( http://www.joga.hu/expert/vegetarius.html )

Nawesh
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

A húsvéti sonka érve

HozzászólásSzerző: nawesh » 2011. szept. 26., hétf. 14:31

Érvek a vegetárius étkezés mellett XVII. A húsvéti sonka érve
Dátum: 2006. április 16. vasárnap, 04:10 Küldte: nawesh



A húsvéti sonka érve
„Régen” volt egy ritmusa a vidéki életnek és állattartásnak. Télen levágták a disznót, a gyorsabban romló húsokat javarészt megették a nagyböjt kezdetére, és Húsvétra „végre” előkerülhetett a SONKA. Avagy a nagy zabálás!!!!

Persze „régen” mangalicákat tartottak. Hogy milyen a mangalica? Szőrös malacJ. Kedves, aranyos, olyan magyar fajta. Kevés zsírja van, inkább több húsa. Ellentétben a manapság tenyésztett fajtákkal. Bár a „végeredmény” ugyanaz: sonka és kolbász…


Először talán az otthoni sertéstartásról: nem tudom, ki volt már állatvásárban. Több ezer malac, birka, kevesebb kecske, ló és tehén béget, prüszköl, sír, nyerít egy óriási területen, ahol több ezer ember nézi, mustrálja, szemlélgeti szerencsétlen állatokat. Mennyi szenvedés, mennyi félelem van az állatok szemében. Nem értik, mi történik velük. Modern rabszolgavásár. Valaha így jártak keltek Észak-Afrika, Róma, vagy éppen Georgia rabszolgapiacain. S mennyi szenvedés, vágy, reménykedés az emberek szemében. Az egyik rész olcsón, jót szeretne vásárolni, a másik sokat, sokért eladni. Honnan veszi az ember a jogot, hogy árúként kezeljen élőlényeket, az állattestvéreinket?


A kismalac érték 10 ezer Ft körüli az ára. A kismalacot szeretik, hiszen olyan szép, kicsi orra van és rózsaszín a bőre. A gazdasszony babusgatja, szeretettel eteti. A gazda is szereti, de ő a férfi, be nem vallaná, hogy sokszor gyengédebb érzelmek kötik az állatokhoz, mint a gyerekeihez. Hiszen az állattartás az élete. A malacok lehetnek négyen-öten egy helyen, lehetnek akár ötvenen is. A teleptől, tanyától, méretétől, kapacitásától függ. A nagy sertéstelepekről majd később.


Ahogy növekszik a malac, „süldő” lesz; kevesebbet babusgatják és kezdik disznónak szólítaniJ. Az állatok életében az első trauma a szűk hely. Malacként még nagynak is tűnhet az ól, ahol élnek, ám ahogy növekszik testtömegük, bizony az ól falai nem lesznek nagyobbak. A legtöbb helyen bizony egész életében ki sem engedik a disznókat az ólból. Csak az utolsó alkalommal…. A következő trauma a karikázás. Mert a disznó természetében és tömpe orrában rejlik a turkálás. A gazda természetében pedig ennek megakadályozása rejlik. Hiszen a szűk helyen, összezárva társaival egyre agresszívabbak a malacok. Ezért jó őket megkarikázni. Volt „szerencsém” ilyen akcióban részt venni. Szerencsétlenek visítanak, szenvednek, miközben a speciális karikázó-fogóval az orrukba nyomják a tűhegyes rombusz alakúra hajlított szög az orrukba mélyed. Piercing állatoknakL


A másik a „herélés”, mert a legtöbb disznó életének egyetlen célja van, hogy sonkaként fejezze be rövid (néha csak pár hónapos) életét. Ehhez pedig az kell, hogy minél többet egyenek és minél nagyobbra hízzanak. Nos ha a kan malacokat kiherélik (kasztrálják, mint az eunuchokat), akkor egyrészt szerencsétlenek „elnőiesednek), jobban híznak és nem lesznek olyan vadak… Nos ezt a műveletet bizony érzéstelenítés nélkül végzik. Ha az orvos siet, vagy a malac nagyon ficánkol, akkor esetleg mélyebbre sikeredik a vágás. Ilyenkor esetleg néhány óra, vagy nap szenvedés után kimúlik az állat….


Hízni, csak hízniL Mit is kapnak az állatok: darát (amely különféle gabonafélék őrleménye) és tápot. Nos a táp tartalmazhat a gabonafélék mellett tejport, hallisztet, hormonokat, gyógyszereket. Betegek az állatok a mozgáshiánytól, az egészségtelen élelmiszerektől, a stressztől. Betegek lesznek az emberek is, akik megeszik őket. Márpedig megeszik.


Kora reggel összejön a rokonság, szomszédság. Régen hetekig készültek a „nagy napra”, amely télen volt, amikor alacsony a hőmérséklet. Ma már a fagyasztók korában kánikulában is vágnak disznót. Jön a pálinka (kell egy kis szíverősítő), majd kivonulnak az ólhoz. Az állat már érez valamit. Előző este már nem kap enni, hogy minél kevesebb tisztítanivaló legyen a beleiben. Két markos férfi bemegy az ólba, kötelet hurkol a disznó (amely néha akár két mázsás is lehet) lábaira és kirángatják a szabadba az ekkor már visítozó, halálfélelemben lévő állatot. Eldöntik és a böllér szakavatott mozdulattal az állat torkába döfi a kést. Még hallatszik a visítás, majd halálhörgés, száján, torkán ömlik a vér. Amelyet a gazdasszony által odavitt tálba próbálnak felfogni. Finom (?) reggeli lesz belőle…


A sikeres kalandra újra inni kell. Bemennek egy kicsit melegedni, emlegetik, hogy ki, hol, mikor hogyan szúrta le a disznót. Hősök ők: 3-4 férfi legyőzött egy halálravált négylábút. Nagy dicsőség. És ez bizony telente, nap mint nap sokezerszer megismétlődik kis hazánkban. Halálhörgés mindenütt…L Arra is volt példa, hogy a böllér mégsem értette annyira a munkáját, és amikor visszatértek az italozásból, a disznónak hűlt helye. Csak véres csík jelezte, merre vonszolta el magát. Pár éve pedig felrobbant a gázpalack a pörzsölésnél és ketten meghaltak… A pörzsölés azért kell, hogy a disznót megszabadítsák szőrzetétől. A kutyák vonyítanak, ahogy megérzik a vér szagát. Ma jó napjuk van…majd felbontják az állatot. Amely egyre kevésbé hasonlít egy élőlényre, csak húsdarabok összességére. Majd következik a reggeli. Újabb italok (ez „természetes” velejárója a disznótornak) és a hagymás vér, meg némi hirtelen sütött hús. Estére kelvén a társaság már kellően vidám, és fáradt. Elvégezték a munkát. A disznó elemeire szét van bontva. Garmadában áll a hurka-kolbász, A sonka és mindenféle belsőség. Az egész ház ragad a zsírtól…


A nagyüzemi állattartás egy kicsit személytelenebb. Ott nincs gazdasszony, aki a véres tállal a kezében eldörzsölne egy könnycseppet, mintegy elsiratva szegény Gazsi malacot…Több ezer, tízezer, százezer malac, disznó egy helyen. Dániában a több milliónyi „haszonállattól” teljesen átitatódott szinte az egész ország talaj a szennyeződéssel. Talán nem véletlen, hogy Dán sertéstenyésztők egyre többen nálunk rendezkednek be.



Az utóbbi évek „slágere” a biohús. Először egy életmód fesztiválon találkoztam vele és a megdöbbenéstől majdnem rosszul lettem. Egészséges állatok, EU-konform módon tartva, tiszta takarmánnyal etetve. De a végeredmény ugyanaz: az ember gyomrában végzik…

Félreértés ne essék: Nem feltételezem, hogy a legtöbb állattartó nem szereti az állatait. De bizony nagyon is szereti őket. Ám ez hasonló szeretet, mint ahogy a cipész szereti a kaptafáról lekerülő cipőt, ahogy az autószerelő szeretettel néz a megjavított autóra. Nem testvéreinkként, hanem birtokolni való tárgyakként tekintünk az állatokra.


Húsvét szent ünnepén, két falat sonka között azért gondoljunk már arra, amit (ha jól emlékszem) Tolsztoj gróf mondott: „Amíg vágóhidak működnek, addig börtönök is lesznek!”






Legyél Te is vegetárius!


Om Shanti Shanti Shanti – Béke Béke Béke Minden Lénynek!

Nawesh
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

Re: miért jó vegetáriusnak lenni?

HozzászólásSzerző: nawesh » 2011. szept. 28., szer. 22:07

Érvek a vegetárius étkezés mellett: XXVIII: miért jó vegetáriusnak lenni?
Dátum: 2006. április 22. szombat, 02:10 Küldte: nawesh



Kora reggeli ébredés a családunkban. Finom vegetárius ételt főztem: tésztát (tojás nélkül persze) és sabjit (ejtsd: szabdzsit), azaz zöldségpörköltet. Az ínycsiklandó illatok belengték a lakást….


Egy vegetárius család ébred…



Majd belevetjük magunkat a mindennapi városi forgatagba. Óvodába, munkába megyünk…


A troli megállóhoz közeledve látunk egy hajléktalant. Ül egyedül egy padon, szájában cigaretta. Szerencsés. Túlélte az éjszakát, az esőt, a hideget és túlélte ezt a telet is… Vajon ő mennyire táplálkozik egészségesen? Egyáltalán táplálkozik-e napi rendszerességgel?


A megállóban sok-sok álmos ember. Sokan dohányoznak, De most nem a dohányzásról szeretnék írni….


Óvoda után gyaloglás a munkahelyre. Ha van egy kis idő, tulajdonképpen kellemes a gyaloglás. Utam a legrövidebben a Mars téri piacon vezet keresztül. Itt lehet egy pillanatnyi megálló a garantáltan olajban sütött, garantáltan tojásmentes lángossütőnél… A piacon minden eladó, ami zöldség, gyümölcs. S eladó a hal is. Szerencsétlen hal testvéreink ott fulladoztak egy műanyag ládában, víz nélkül. Egymásra dobálva. Mint egy tömegsírba hányt hullakupac. Némelyikük kínjában még megvonaglott…Persze az ember nem szól…Mert a társadalmi konvenciók elfogadják, hogy a halak szenvedjenek….


Továbbmentem, szívemben furcsa szorítással. A tehetetlenség érzésével…Kicsit távolabb, még (mindig a piacon) található egy mikrobuszban a beles. Nos, ez egy undorító hely. Különböző állattestvéreink beleit árulják megtisztítva (?) átmosva, besózva, hogy az emberek megvásárolják a disznóvágásokhoz. Rettenetesen büdös az egész hely és a halál szagát árasztotta magából…


A minap álltunk egy hentesüzlet előtt, a buszmegállóban. Tele volt culárékkal (ha ez nem valami népi hangszer, akkor ez is a beleket jelenti…). Sózott, előkészített…


Eljutottam a munkahelyemre és olvastam a maileket. Az egyik körmailt idézem:


„Sziasztok!

Friss hús a láthatáron. Húsvéti akció!
Ha valakit érdekel füstölt sonka, füstölt kolbász, vagy bármi más "disznóság", akkor azt kérem nálam jelezze.
Az igényeket jövő hét keddig tudom fogadni, akár írásban, akár telefonon, vagy sms-ben”

A végén legalább egy nekem szánt utóirat:

U.i.: Bocs Nawesh, ez nem neked szólt.

Nos, igen… A húsevés jelen van az életünk mindennapjaiban, környezetünkben.

Örülök, hogy vegetáriusként élhetek, hogy a családom vegetárius, hogy a gyermekemnek egy vegetárius jövőt mutathatok fel…

Örülök, hogy a lakásunkban nincs alkohol; örülök, hogy csak füstölő illatozik; cigaretta nem füstölög, örülök, hogy nem okozom haltestvéreim halálát, hogy nem kell állati beleket megfognom, hogy nem kell törni a fejem, hogy honnan szerzünk húsvéti sonkát.

Örülök, hogy vegetárius lehetek….

Nawesh
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

Re: Érvek a vegetárius étkezés mellett: XXVIX: gondolatok a

HozzászólásSzerző: nawesh » 2011. szept. 29., csüt. 19:06

Érvek a vegetárius étkezés mellett: XXVIX: gondolatok a dohányzásról
Dátum: 2006. április 30. vasárnap, 02:10 Küldte: nawesh



A minap mentem jógafoglalkozást tartani. Az egyik hallgatóm (idősebb hölgy) már várt rám és dohányzott…Amikor meglátott, elmosolyodott: jaj, most lebuktam- mondta. Én meg csak annyit: Ez neked probléma, nem nekem…



Beszélgettünk a teremig sétálva…

Kérdeztem, mióta dohányzik: Mondta, hogy gyakorlatilag csak pár éve. Mikor kedvezménnyel nyugdíjba küldték és munkanélküli lett fél évig. A stressz… Mert bizony kell valami stresszoldásra… A leánya (kedves munkatársam) is dohányzik. Sokat.

Most halt meg egy ismerősük. Alig múlt 50 éves és láncdohányos volt. Négy gyermeket hagyott hátra…. A tüdőrák vitte el…Most elgondolkodott, hogy lehet, nem ér annyit nap mint nap rágyújtani…

Édesapám kilenc éves korától dohányzott. Tíz évesen már be is merte vallani otthon. Dohányos nagyapám és dohányos bátyja ekkor már nem feddte meg. (Nagyapám 62 évesen meghalt. Édesapám, nagybátyám szívbeteg. Ma már egyikük sem dohányzik!) Elképzelem, mit kellett a család négy tagjának passzív dohányosként kiállnia… Amikor az orvosok megmondták édesapámnak (talán cigarettával a szájukban?), hogy ne dohányozzon, mert meg is halhat, nos, a szívműtét előtt letette a koporsószegeket. Azóta nem gyújtott rá. Adddig meg a családi étkezések után engem kért meg, hogy hozzak neki cigarettát. Gyermekkorom emléke: ültünk a kis konyhában, az asztalnál, lehet, hogy még ettem, édesapám meg füstölt… Bizony, 15 éves koromig passzív dohányos voltam (meg húsevő…)

Márciusban voltunk egy koncerten. Sokan voltunk. Majd két napig szellőztettem az erkélyen a kabátomat, hogy kimenjen belőle a dohányfüst..

Sok még a feladat. Sok még a tennivaló. A minap néztük családilag az esti mesét. Zénó a gyurmaember egy epizódja is volt, aki dohányozni akart, de nem sikerült neki. Döbbenten néztük. Biztos ezt kell, így kell az ovisoknak?

Társasházunkban sokan dohányoznak. És sokan amikor útnak indulnak, nem bírják ki és már a liftben rágyújtanak. És nem gondolnak arra, hogy aki utánuk (vagy velük együtt) száll aliftbe, mit kell átélnie abban a bűzben. Négy portásunk közül kettő dohányzik…Az egyik (nem dohányzó) meg mindig gyújtja a füstölőt műszakváltás után…

Vegetáriusként a nulla tolerancia híve vagyok: alkohol, cigaretta, kábítószer, és természetesen a hús – ezekre nincs szükségünk…

(http://www.joga.org/vegetarius/index.html ) Legyél vegetárius! Legyél egészséges! Legyél boldog ember!

Nawesh
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

Re: Érvek a vegetárius étkezés mellett: XXX: húsbotrányok

HozzászólásSzerző: nawesh » 2011. szept. 30., pén. 13:00

Dátum: 2006. május 02. kedd, 02:10 Küldte: nawesh



Hazánk uniós csatlakozásával nem csak az előnyök (vannak előnyök?), hanem a problémák is megsokasodtak. Az élelmiszerek szabadabban áramlanak. Magyarországot elárasztotta az olcsó hús, tejtermék, zöldség…


Szinte nem múlik el hét, hogy ne foglalnának le valahol romlott, vagy lejárt szavatosságú húst…



Nem mehetünk el szótlanul e botrányok mellett. Vegetáriusként (még) az is felháborító, hogy gyakorlatilag ezeket az állatokat úgymond „feleslegesen” vágták le. Húsevőként pedig megfontolnám, hogy akárkitől húst vegyek…


Nézzük csak a legutóbbi idők botrányait:

Március közepén Pomázon lefoglaltak 6,3 tonna bizonytalan eredetű húst. Fagyasztott baromfihúst. Majd több szálon továbbgörgetve a nyomozást, Budaörsön találtak további 29 tonna fagyasztott húst és Budapesten újabb 3,2 tonnát. Ez pár nap alatt 38,5 tonna hús.

A statisztika szerint ma Magyarországon évente és fejenként kb. 58 kg húst fogyasztanak az emberek. (Statisztika. Vagyis ebben az átlagban benne vagyok én, vagy te kedves vegetárius olvasó, vagy a lányom, aki még soha nem evett húst….) Vagyis Magyarországon kb. 584 millió kg (!!!), azaz 584 ezer tonna húst fogyasztottak el honfitársaink egy év alatt. Sok ez, vagy kevés?

Ha szép egy kilós tenyésztett pontyokat ettek volna, akkor 584 millió halat kellett volna megölni. Ha csak csirkét/tyúkot ettek volna, kb. 300 millió csirke halálával kellett volna számolni.

Vagy 11,6 millió juh

Vagy 3,9 millió sertés

Vagy 1,2 millió tehén testvérünk…

Vajon számít az, ekkora mészárlásnál, ha vegetáriusok vagyunk (saját egészségünk megőrzése mellett?) Persze. Ha az átlagfogyasztás fejenként 58 kg volt, akkor pl. 2005-ben a szűkebb családunknak 174 kg, a tágabb családunknak 290 kg húst nem tudtak eladni. Sok szegedi vegetárius ismerősöm van. Ha jól összeszámolnám, legalább száz ember (és biztos, hogy ennél sokkal-sokkal több szegedi vegetárius van. Ennyi ember már majd 6 tonna húst NEM EVETT MEG. Mely értéke kb. 6 millió Ft. Vagyis ennyi pénzt nem hagytunk ott húsért a szegedi henteseknél, csemege pultoknál…

Visszatérve a lefoglalt húsmennyiségre, ez kb. negyedmillió ember egy napi „fejadagja”. Avagy egy ember majd 663 évi húsmennyisége. Mivel úgy is fagyasztott húsról van szó…

Emberek legyünk vegetáriusok!!!!


Forrás: HVG 2006. március 25. 129-130 oldal.


Nawesh
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

ElőzőKövetkező

Vissza: Vegetáriánus életről általában

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 5 vendég

cron