Re: Érvek a vegetárius étkezés mellett: XXX: húsbotrányok: 2
Elküldve: 2011. okt. 3., hétf. 9:19
Érvek a vegetárius étkezés mellett: XXX: húsbotrányok: 2
Dátum: 2006. május 12. péntek, 01:00 Küldte: nawesh
Mikor e sorokat írom, túl vagyunk már pár nappal a Húsvéton. Mikor e sorokat olvashatod kedves olvasó, már túl vagyunk a majális sör-virsli partijain is. De nem múlik el hét húsbotrányok nélkül…
Gyermekkoromban édesanyám nagyon készült a Húsvétra. Már jó előre kinézte a hatalmas sonkát, melyet megfőzött. Főzött? Először is nem volt megfelelő nagyságú edény, így gyakorlatilag kilógott az egészből a sonka (mely pár hónappal korábban egy disznótestvér működő lába volt…)
Itt jegyzem meg, hogy egyszer megkérdezték Mesteremet, Swami MaheshwaranandaJi-t,
miért nem eszik húst.
http://www.joga.org/vegetarius/index.html
Egy egyszerű példával világította meg: Más a minősége a növényi és az állati élelmiszernek. Egy növény, még ha le is vágják a gyökeréről, sokáig tele lesz életerővel. Ha egy virágot levágunk és vízbe teszünk, ha kell módon ügyelünk rá, bizony nagyon sokáig színpompásan virágzik. Ám ha egy disznó lábát levágjuk (nem is lenne biztos, hogy a disznó túlélné e támadást), tehetjük ugyan vízbe a lábat, de az nem él tovább…
Szóval édesanyám főzött még a sonka mellé kolbászt és sok-sok tojást. Főtt tojást. Majd ezt ettük legalább egy hétig. Időnként nem kenyérrel, hanem húsvéti kaláccsal… Nos, nagyon finom (?) volt, tápláló (?) és ….. hús… Állattestvéreink része…
A fentiek azért is jutottak eszembe, mert a májusi jó idővel együtt megérkezett néhány hír is. Hárman is kórházba kerültek, mert romlott sonkát ettek. Nem egy helyről szerezték be a sonkát, házilag készítették, s bizony csak fatális véletlen, hogy mindhárman ugyanattól a baktériumtól betegedtek meg. Sőt, az egyikük meg is halt. Romlott hústól!
Persze ne higgyük azt, hogy a boltokban kapható húsok biztosan jó minőségűek és biztonságosak.
Budapesten, Ferencvárosban adott volt egy cég, melynek telephelyén három hűtőház is üzemelt. Az egyiket még 1906-ban, a másikat 1947-ben építették. S bizony e száz esztendős épületben már annyira elhanyagoltak voltak a padozatok, a falak, hogy igazán takarítani nem lehetett. Az élelmiszerekből kicsapódó nedvesség (mely alapvetően szennyvíznek számít) a mennyezetre és a falakra jutott, majd onnan csöpögött vissza a húsokra… Gusztus dolga…
A hatóságok már többször megbírságolták a céget (West Star Plussz Kft), ám nem volt elegendő a több tonna elkobzott hús, a bírság, még most is majd 11 tonna lejárt szavatosságú hús került elő…
Elgondolkodtató, hogy emberek miért árulnak olyan termékeket, melyet biztosan nem ennének meg ők maguk.
Forrás: Magyar Nemzet, 2006. április 29. szombat, 1 és 11. oldal
http://origo.hu/uzletinegyed/hirek/haza ... usvet.html
Olvasom, hogy a magyar ember évente kb. 10-12 ezer tonna sonkát eszik meg. Vagyis lakosonként átlagosan 1-1,2 kg-ot! (Nos, akkor mi családilag évente 3-3,6 kg sonkát nem eszünk meg!!!)
Ráadásul a sonkával is lehet csalni (fogyasztóvédelem: „Sokat lehet spórolni a vízlekötő képesség növelésével: Magyarországon a páclé aránya nem haladhatja meg a 25 százalékot, a külföldről behozott termékekre azonban nem vonatkozik ez a szabály. A munka- és időigényes hagyományos eljárások lerövidítése is hasznot jelent: a tradicionális 2-5 hetes sós érlelést, majd az újabb 2-5 hetes fűszeres pácolást, szárítást és az ezt követő 1-2 napos hideg füstölést gyorspácokkal és meleg füsttel helyettesítve ugyan teljesen más az ízhatás, de jóval kisebb bekerülési költséggel lehet felkészülni az ünnepi szezonra.”
Milyen messze vannak a fentiek a szeretettel, odaadással, imával készített tiszta ételektől, ízektől. Amikor a féktelen profithajszában nem számít, mennyi sertést ölnek le. Egyáltalán nem számít. Csak sonka-tonnák és a várható bevétel. Karma….karma…
Évente megeszik a magyar ember 3 milliárd tojást is. (Fejenként majd 300 db-ot…) S bele sem gondolnak, hogy milyen embertelen – állattalan körülmények között tartják a tyúkokat. Milyen börtönben kell nyomorúságos életét leélni a legtöbbnek. Nyomorúságos és rövid életét. Mert csak addig hajt hasznot, amíg tojóképes, amíg a húsát még el lehet adni…
Húsvét körül hetente száz ezer nyulat exportálnak tőlünk (főleg) Nyugat Európába. És évente 800 ezer bárányt. Sokszor étlen-szomjan. Szenvednek…szenvedhetnek a lelketlen emberektől…
Hát soha nem lesz vége a mészárlásnak!
Legyél Te is vegetárius! - http://www.joga.hu/expert/vegetarius.html
Nawesh
Dátum: 2006. május 12. péntek, 01:00 Küldte: nawesh
Mikor e sorokat írom, túl vagyunk már pár nappal a Húsvéton. Mikor e sorokat olvashatod kedves olvasó, már túl vagyunk a majális sör-virsli partijain is. De nem múlik el hét húsbotrányok nélkül…
Gyermekkoromban édesanyám nagyon készült a Húsvétra. Már jó előre kinézte a hatalmas sonkát, melyet megfőzött. Főzött? Először is nem volt megfelelő nagyságú edény, így gyakorlatilag kilógott az egészből a sonka (mely pár hónappal korábban egy disznótestvér működő lába volt…)
Itt jegyzem meg, hogy egyszer megkérdezték Mesteremet, Swami MaheshwaranandaJi-t,
miért nem eszik húst.
http://www.joga.org/vegetarius/index.html
Egy egyszerű példával világította meg: Más a minősége a növényi és az állati élelmiszernek. Egy növény, még ha le is vágják a gyökeréről, sokáig tele lesz életerővel. Ha egy virágot levágunk és vízbe teszünk, ha kell módon ügyelünk rá, bizony nagyon sokáig színpompásan virágzik. Ám ha egy disznó lábát levágjuk (nem is lenne biztos, hogy a disznó túlélné e támadást), tehetjük ugyan vízbe a lábat, de az nem él tovább…
Szóval édesanyám főzött még a sonka mellé kolbászt és sok-sok tojást. Főtt tojást. Majd ezt ettük legalább egy hétig. Időnként nem kenyérrel, hanem húsvéti kaláccsal… Nos, nagyon finom (?) volt, tápláló (?) és ….. hús… Állattestvéreink része…
A fentiek azért is jutottak eszembe, mert a májusi jó idővel együtt megérkezett néhány hír is. Hárman is kórházba kerültek, mert romlott sonkát ettek. Nem egy helyről szerezték be a sonkát, házilag készítették, s bizony csak fatális véletlen, hogy mindhárman ugyanattól a baktériumtól betegedtek meg. Sőt, az egyikük meg is halt. Romlott hústól!
Persze ne higgyük azt, hogy a boltokban kapható húsok biztosan jó minőségűek és biztonságosak.
Budapesten, Ferencvárosban adott volt egy cég, melynek telephelyén három hűtőház is üzemelt. Az egyiket még 1906-ban, a másikat 1947-ben építették. S bizony e száz esztendős épületben már annyira elhanyagoltak voltak a padozatok, a falak, hogy igazán takarítani nem lehetett. Az élelmiszerekből kicsapódó nedvesség (mely alapvetően szennyvíznek számít) a mennyezetre és a falakra jutott, majd onnan csöpögött vissza a húsokra… Gusztus dolga…
A hatóságok már többször megbírságolták a céget (West Star Plussz Kft), ám nem volt elegendő a több tonna elkobzott hús, a bírság, még most is majd 11 tonna lejárt szavatosságú hús került elő…
Elgondolkodtató, hogy emberek miért árulnak olyan termékeket, melyet biztosan nem ennének meg ők maguk.
Forrás: Magyar Nemzet, 2006. április 29. szombat, 1 és 11. oldal
http://origo.hu/uzletinegyed/hirek/haza ... usvet.html
Olvasom, hogy a magyar ember évente kb. 10-12 ezer tonna sonkát eszik meg. Vagyis lakosonként átlagosan 1-1,2 kg-ot! (Nos, akkor mi családilag évente 3-3,6 kg sonkát nem eszünk meg!!!)
Ráadásul a sonkával is lehet csalni (fogyasztóvédelem: „Sokat lehet spórolni a vízlekötő képesség növelésével: Magyarországon a páclé aránya nem haladhatja meg a 25 százalékot, a külföldről behozott termékekre azonban nem vonatkozik ez a szabály. A munka- és időigényes hagyományos eljárások lerövidítése is hasznot jelent: a tradicionális 2-5 hetes sós érlelést, majd az újabb 2-5 hetes fűszeres pácolást, szárítást és az ezt követő 1-2 napos hideg füstölést gyorspácokkal és meleg füsttel helyettesítve ugyan teljesen más az ízhatás, de jóval kisebb bekerülési költséggel lehet felkészülni az ünnepi szezonra.”
Milyen messze vannak a fentiek a szeretettel, odaadással, imával készített tiszta ételektől, ízektől. Amikor a féktelen profithajszában nem számít, mennyi sertést ölnek le. Egyáltalán nem számít. Csak sonka-tonnák és a várható bevétel. Karma….karma…
Évente megeszik a magyar ember 3 milliárd tojást is. (Fejenként majd 300 db-ot…) S bele sem gondolnak, hogy milyen embertelen – állattalan körülmények között tartják a tyúkokat. Milyen börtönben kell nyomorúságos életét leélni a legtöbbnek. Nyomorúságos és rövid életét. Mert csak addig hajt hasznot, amíg tojóképes, amíg a húsát még el lehet adni…
Húsvét körül hetente száz ezer nyulat exportálnak tőlünk (főleg) Nyugat Európába. És évente 800 ezer bárányt. Sokszor étlen-szomjan. Szenvednek…szenvedhetnek a lelketlen emberektől…
Hát soha nem lesz vége a mészárlásnak!
Legyél Te is vegetárius! - http://www.joga.hu/expert/vegetarius.html
Nawesh